Miten toimin kun epäilen terveysväitteen todenperäisyyttä?

Tavallisesti kun luemme jonkin terveysväitteen, jonka todenperäisyyttä epäilemme, emme tee mitään. Kun jättää koko asian huomioimatta, välttää ainakin turhautumisen ja voimattomuuden tunteen.

Olisiko parempi tapa kuitenkin reagoida väitteisiin? Tavallisesti mikä tahansa perätön ja huvittavakin väite voi johtaa suureen samanmielisten liittymisen kuoroon, jossa tyypillisesti ainoastaan taivastellaan eri mieltä olevien tyhmyyttä ja pohditaan mikä salaliitto ja viranomaisten kähmintä onkaan kaiken takana. Olisiko reagointi perusteettomiin terveysväittämiin katsottava suorastaan kansalaisvelvollisuuksi?

Jos terveysväite vaikuttaa epäilyttävältä ja haluaa reagoida siihen, vaikeutena on löytää oikea toimintatapa sillä suora kiistäminen johtaa vain kommenttien sensurointiin ja agressiiviseen käytökseen. Kannattaisiko somessa toimia samalla tavalla kuin nämä perusteettomien terveysväitteiden esittäjät toimivat. Mitäpä, jos kokeilisi joitakin seuraavista keinoista:

1) Kysy miksi tämä väite on kirjoittajalle niin tärkeä? Kun kysymys on viattoman oloinen, väitteen esittäjä saattaa paljastaa jotain niistä syistä miksi on liikkeellä tämän aiheen kanssa. Mahdolliset kirjoittajan salaliittoajatukset tulevat julkisiksi.

2) Pyydä neuvoja kirjoittajalta miten sinun kannattaisi toimia tämän terveyshaasteen kanssa.  Yleensä mopo alkaa keulia pahasti tässä vaiheessa sillä harva itseoppinut guru kykenee vastustamaan tuollaista imartelua. Mahdolliset kaupalliset intressit saattavat paljastua.

3) Kysy lisää yksityiskohtia väitteen taustasta. Mihin tutkimukseen väite perustuu? Onko ne julkaistu asiallisissa tieteellisissä lehdissä? Onko väitettä tukevia tutkimuksia useita? Kuinka paljon on tutkimuksia, jotka eivät tue väitettä ja mitä ne ovat? Näillä kysymyksillä testaat kirjoittajan perehtyneisyyttä aiheeseen. Jos kirjoittaja oikeasti on perehtynyt asiaan, sinulle selviää, onko kyseessä tyypillinen tuoreimman tutkimustuloksen raportointi, jossa ikäänkuin koko historiallinen tietomassa olisi mukamas kumoutumassa yhden uuden tutkimuksen perusteella.

4) Ota itse selvää yhdestä keskeisestä väitetystä faktasta. Hae tästä yhdestä aiheesta jokin tuore tieteellinen katsaus, joka on julkaistu arvovaltaisessa tieteellisessä julkaisusarjassa ja tarkista, onko väite ristiriidassa sen kanssa.

Mitä hyötyä sinulle sitten tästä vaivasta voisi olla? Sen lisäksi, että harjoittelee kriittistä ajattelua, oppii itse aiheesta lisää. Koko tämä kommenttiketju kaikkine asiallisine ja omituisine vastauksineen tulee kaikkien tekstiä lukevien nähtäväksi.

Jos terveysväite on perusteeton ja sinua lopuksi syyhyää ottaa pieni erä kirjoittajan kanssa, tee viimeiseksi kommentiksi hyvin lakoninen ja lyhyt yhteenveto kysymyksiisi saaduista puutteellisista ja virheellisistä vastauksista ja totea, että näiden perusteella mielestäsi terveysväite on selvästi virheellinen. Kannattanee sisällyttää kuitenkin omiin kommentteihin vain itse asia-argumentit, eikä ottaa kantaa itse henkilöön.

Mikäli kirjoittaja sensuroi tämän viestisi, tehokkain tapa lienee jakaa tuo alkuperäinen kirjoitus noiden omien kommenttien keralla omassa Twitterissä ja Facebookisssa. Näin hyödynnät Somen voimaa samalla tavoin kuin väitteen esittäjäkin. Tätä väitteen kirjoittaja ei kykene estämään mutta havaitsee sen ja luultavasti reagoi agressiivisen turhautuneesti. Hänellä on luonnollisesti mahdollisuus kommentoida väitteitäsi mutta nyt sinun areenallasi.

5 kommenttia artikkeliin ”Miten toimin kun epäilen terveysväitteen todenperäisyyttä?

    • Hypoteesi on mielenkiintoinen vaihtoehto nykyisille käsityksille. Se on selvää, että ateroskleroottiset plakit ovat hypoksisia (olemme jopa testaanneet tätä asiaa ja hypoksiamerkkiaineet kyllä kertyvät plakkeihin). Eri asia on selvittää kumpi on kana ja kumpi muna. Kun suonen seinämä tulehtuu ja sinne kehittyy kookas plakki, ei verisuonet riitä kuljettamaan happea plakin sisälle eli hypoksia voisi olla palkin kasvamisen seuraus. Tässä hypoteesissa käsittääkeni lähdetään siitä, että hypoksia itse suonen omien verisuonten toiminnan häiriintymisen seurauksena, olisi alkulähtökohta plakin syntymiselle. Kiinnostava ajatus, haasteena lienee se miten tämän voisi saada testattua luotettavasti. Teoriassa voisi suonia altistaa näille stresseille ja katsoa syntyykö plakkien oletetuille paikoille hypoksiaa. Seuraava vaihe olisi linkata tämä hypoksian syntyminen plakkien syntymiseen. Ei kuulosta ihan helpolta.

      Tykkää

      • Kiitos vastauksesta.
        Eli tilanne on edelleen se että ”vamma valtimon seinämässä” on oletettava ”triggeri” josta aterooma lähtee kehittymään mutta itse vamman tarkka syy-seuraus-prosessi on sekä valtimon sisäisen verenkierron sunnasta että itse valtimon seinämän suunnasta ”auki” ?

        Tykkää

  1. Koeputkea ja hiiritutkimusta oli näyttösi.

    Tässä myös hiiritutkimusta, ”in vivo” kuvantamisen kautta.
    Juhanikin voisi kommentoida kun on sinun erityisalaa nämä verisuonten seinämien kuvantamiset.

    ”Aortic wall damage in mice unable to synthesize ascorbic acid

    Thus, marginal vitamin C deficiency affects the vascular integrity of mice unable to synthesize ascorbic acid, with potentially profound effects on the pathogenesis of vascular diseases. Breeding the vitamin C-dependent mice with mice carrying defined genetic mutations will provide numerous opportunities for systematic studies of the role of antioxidants in health and disease.”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC15418/figure/F5/

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC15418/figure/F6/

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC15418/

    Meta-analyysiä löytyy myös aiheen tiimoilta.

    ”Effect of vitamin C on endothelial function in health and disease: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials.

    CONCLUSIONS:
    Vitamin C supplementation improved EF. The effect of vitamin C supplementation appeared to be dependent on health status, with stronger effects in those at higher cardiovascular disease risk.”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24792921

    Tykkää

Jätä kommentti