Kuka?

Bio: Juhani Knuuti

LT, professori

 • Johtaja, Valtakunnallinen PET-keskus;
 • Ylilääkäri ja vastuualuejohtaja, Kliinisen fysiologian, isotooppi- ja PET-tutkimusten vastuualue, TYKS
 • Verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien tutkimuksen Suomen Akatemian huippuyksikön johtaja;
 • Suomen Akatemian Terveyden tutkimuksen toimikunnan jäsen (2010-2015);
 • Tutkimusinfrastruktuurikomitean (TIK) jäsen (Suomen Akatemia) (2013-2016);
 • Suomen Tiedetoimittajat ry:n jäsen;
 • Senior Associate Editor, European Heart Journal Cardiovascular Imaging;

Julkaissut 523 tieteellistä vertaisarvioitua artikkelia, H-indeksi 76;

Muut sidonnaisuudet ym. lisäksi:

 • TYKS, tutkimusrahoitusta;
 • Turun yliopisto, tutkimusrahoitusta;
 • Åbo Akademi, tutkimusrahoitusta;
 • EU:n tutkimusrahoitusta;
 • TEKES tutkimusrahoitusta;
 • Eri yhdistykset ja koulutusten järjestäjät: Matkakulut luentojen pitämiseksi.

Tämä blogi kuvaa omia henkilökohtaisia ajatuksiani tieteen ja terveyden rajapinnasta eikä edusta työnantajieni kantaa.

Blogini ei ole tieteellistä tekstiä vaan pyrkii tieteen popularisointiin. Teksti ei siten ole kattavasti siteerattua.

Toivon blogiini rohkeita kommentteja mutta kaikki henkilöihin suoraan kohdistuvat kommentit poistetaan.

———-

En saa rahoitusta lääketeollisuudelta, luontaistuoteteollisuudelta enkä Monsantolta ;-). En myy mitään terveysvaikutteisia tuotteita taikka välineitä.

Mainokset

42 kommenttia artikkeliin ”Kuka?

 1. Hei!
  En ole seurannut blogiasi säännöllisesti, joten en tiedä oletko jo käsitellyt tätä asiaa:
  http://www.happyph.fi/
  Turussa tehdään tällä viikolla maksullisia verianalyysejä – en tiedä tarkemmin mitä mitataan, mutta jos mitataan veren pHta, niin on aikamoinen huijaus.
  Terv, Else-Maj Suolinna

  Tykkää

 2. Hei. Oletko käsitellyt joskus Nada-korva-akupunktion tehoa psyykkisiin/päihdehäiriöihin. Menetelmä on ollut pitkään köytössä päihdehoidossa ja jpnkin verran psykiatriassakin. Sitä on jonkun verta tutkittu. Tulokset kertonevat sen olevan tehokas muun hoidon ohella. Amerikkalaiselle Nada- sivustolla on ainakin koottuna tietoa eri tutkimuksista. http://acudetox.com

  Tykkää

 3. Nyt markkinoidaan funktionaalista lääketiedettä ja tarjotaan maksullisia kursseja mm. terveydenhuollon ammattilaisille. Nettisivuja näistä ja palvelujen tarjoajista löytyy. Mitä tämä toiminta on?

  Tykkää

 4. Moikka!
  Eksyin blogiisi HS:n jutun kautta. Kiva kun kirjoitat tällaista blogia.👍 Tuli mieleen, että oletko sattunut perehtymään Zin Zinoon ja sen öljyihin? Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä ajattelet ko tuotteista? Mitä mieltä olet muuten kuiva verinäytteistä? Ovatko ne relevantteja?

  Tykkää

  • Olipa hyvä juttu Hesarissa. Itsekin tulin sivuillesi kysymään Zinzinosta, etenkin Balance oilista ja kuivaverinäytteen totuudenmukaisuudesta . Hauskaa että joku toinenkin Ansku oli samalla asialla. 🙂

   Tykkää

 5. Hei! YLE julkaisi 02.01.2018 jutun, jossa sanotaan mm. näin:

  ”– Esimerkiksi berberiiniä ei suositella käytettävän yhtä aikaa suun kautta otettavien diabeteslääkkeiden kanssa. Yhteiskäyttö lisää riskiä hypoglykemiaan, mistä puolestaan voi seurata vakavimmillaan sydänkohtaus, kooma ja kuolema, Salminen kertoo Ylelle alalla selville saatuja tutkimuksia.” – Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-10002346

  Tohtori Tolosen sivuilla berberiinistä kerrotaan mm. näin:

  ”Berberiini auttaa hallitsemaan kohonnutta verensokeria, hapettunutta ox-LDL-kolesterolia, triglyseridejä ja muita haitallisia veren rasvoja. Berberiini vaikuttaa non-coding RNA-molekyylien (ncRNA) kautta, mikä selittää sen antidiabeettista vaikutusta (Chang 2016). Berberiinistä voi olla siten hyötyä monien sairauksien ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa: diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, alkoholista riippumaton rasvamaksa, maksakirroosi (maksafibroosi), hiivatulehdus (mm. Candida alcibans, C. glabrata), masennus, suolistotulehdus (colitis), syöpä sekä nivelrikko, nivelreuma ja muut autoimmuunitaudit. Berberiini sopii hyvin yhteen lähes kaikkien lääkkeiden kanssa, eikä se aiheuta lääkkeille ominaisia sivuvaikutuksia. Berberiini tehostaa erityisesti diabetes-, kolesteroli- ja sienilääkkeiden vaikutusta, jolloin niiden tarve ja sivuvaikutusten riski pienenevät. Berberiini vaimentaa ruoka-aineallergioissa lisääntynyttä IgE:n tuotantoa. Kaiken lisäksi berberiini auttaa vatsavaivoissa (Chen ym. 2014), laihtumisessa ja painonhallinnassa (Zhang ym. 2014 b, Jang ym. 2017). Lisäksi berberiini ehkäisee alkoholin aiheuttamaa maksavauriota ja rasvamaksaa (Zhang ym. 2014 a). Berberiini voi auttaa myös essentiaalissa vapinassa(Vaziri ym. 2015). Berberiini on erinomainen ravintolisä naisille vaihdevuosien jälkeen (Caliceti ym. 2015).” – Lähde: http://www.tritolonen.fi/artikkelit/224-berberiinin-esittely

  Jos YLE:n jutussa mainittu berberiini on hengenvaarallista käytettynä yhdessä diabeteslääkkeen kanssa, miten tohtori Tolosen internet-sivuilla voidaan hehkuttaa tuotteen hyvyyttä täysin kritiikittömästi? Pitäisikö viranomaisten puuttua tohtori Tolosen teksteihin YLE:n julkaiseman tiedon valossa?

  Terveisin: Pekka, Espoo

  Tykkää

  • On hyvä kysymys, miksi sanomisista ei todellisuudessa kukaan jää vastuuseen. Olisi eri asia, jos hoitaisi jollakin yhdisteellä, josta tulisi haittoja. Sanoa voi mitä vain, jää jokaisen omalle vastuulle uskooko vai ei.

   Tykkää

 6. Kirkoitat hyviä juttuja! Jos ideat loppuvat kesken, minua ainakin kiinnostaisi kuulla mielipiteesi Zinzino-tuotteista (Omega 3&6 tasapainoitus) sekä sappikivien ”huuhtelusta” karvassuolalla, sitruunalla ja valtavalla määrällä oliiviöljyä. Onko näissä mitään perää?

  Tykkää

 7. Hei,
  Ajattelin myös ehdottaa juttuaihetta mutta listasi vaikuttaa jo niin täydeltä, etten kehtaa.
  Olen kuitenkin tällä hetkellä hiukan laiska ja/tai osaamaton tiedonetsijä mutta erityisesti epätoivoinen, jonka ongelmiin vaikuttaisi ratkaisu olevan Maca (L. meyenii) -juuri.

  Googlettamalla löytyi paljon mainoksia, keskustelufoorumeiden kommentteja ja erilaisia nettisivuja, jotka kertoivat hyödyistä. Tämä oli varmaan laajin ”hyötyjuttu” kaikista, mihin törmäsin ja sen kummemmin sivustoa tuomitsematta jaan sen tässä, koska sen sisältö toistaa samaa riemusanonaa mitä muutkin: http://icebb.net/tag/maca-jauhe/

  Olisiko sinulla siis vinkata jotain käyttämiäsi hakukoneita, joiden avulla voisin itse löytää tästä aiheesta tutkimustietoa? PubMedin kautta löysin muutamia artikkeleita mutta niissä tutkimusjoukko oli rajoittunut potenssia kärsiviin miehiin ja menopaussin ylittäneisiin naisiin, enkä itse (eikä ongelmani) kuulu näihin.

  Kiitos kovasti hyvästä blogistasi, tärkeästä työstä sen parissa ja kärsivällisyydestäsi!

  Tykkää

 8. MSf-kuntoutus kiinnostaa (http://www.emred.fi/htmls_fi/msf-kuntoutus.html). Kovin ansioituneelta näyttää hoidon tarjoaja, professori Anu Mäkelä. Kolme tohtoritutkintoa, rehtorin ja professorin virka – joskaan en löydä tietoa, missä hän on tai on ollut professorina. Mielenkiinnolla lukisin kannastasi näihin hoitoihin ja siihen, mikä hänen todellinen pätevyytensä noiden tietojen perusteella on.

  Tykkää

 9. Hei,
  ja kiitos mielenkiintoisesta ja tarpeellisesta blogista!
  Onkohan listallasi jo bioresonanssihoito? Siitä kiinnostaisi tietää lisää, kun tutkimusnäyttöä ei – yllätys yllätys – kovin helposti löydä (ainakaan minun googletustaidoillani :)).
  Onnea ja voimia työhösi!

  Tykkää

  • Kiitos ehdotuksesta. Siihen kuuluu hienon näköisiä laitteita mutta ei niiden taustalla olevista asioista ole mitään näyttöä eikä edes tutkimustietoa. Vaikuttaa 100% huuhalta mutta en ole perehtynyt riittävästi, jotta voisin siitä kirjoittaa.

   Tykkää

 10. Hei.

  Voisitko lisätä käsiteltävien aiheiden listalle Young Living eteeriset öljyt. Nämä on kovassa huudossa lähipiirissäni ja mainostavat terveysväitteitä perustuen huippututkimukseen. Minua taas ärsyttää kun tietämättömiä rahastetaan tuollaisella, mutta tavallisena tallaajana tutkimuksista on vaikea ottaa selvää ja siis saada vasta-argumentteja esitettyä.

  Ja kiitos erittäin paljon silmiä avaavasta blogista! Tästä on ollut minulle paljon hyötyä ymmärtämään terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää rajaa tutkitun tiedon ja hölynpölyn välillä.

  Tykkää

 11. Terve! Tässä sinulle varsin kiinnostava tutkiskeluaihe ja olisi varsin kiinnostavaa kuulla tästä näkemyksesi. DNRS-menetelmä. Olen asiaan tutustunut silkasta uteliaisuudesta, koska sitä aktiivisesti ja varsin kierosti markkinoidaan erilaisilla vertaistukipalstoilla ja kyseessähän on varsinainen ihmehoito: se parantaa ihan kaiken! Jopa Parkinsonin taudin ja suosittelijansa mukaan muun muassa astman, selkärankareuman, allergiat.. siis todellakin kaiken.

  Tykkää

 12. Hei! Kuuntelin tiedeykkösen haastattelun ja tulin kertomaan, että arvostan kovasti tekemääsi työtä huuhaan kitkemiseksi. En ole seurannut blogiasia aiemmin ja tuli mieleen, että oletko käsitellyt Bruce Liptonin väittämiä ajattelun vaikutuksista geenien rakenteeseen? Päältäpäin katsottuna ainakin osa hänen Biology of Belief kirjansa väitteistä olisivat hölynpölyä.

  Tykkää

 13. Moikka Juhani! Kiitos ensinnäkin loistavasta blogista, jatka samaan malliin. Jos ehdit tutustua, olisi mielenkiintoista lukea ajatuksiasi Juice Plus -tuotteesta. Käsittääkseni ne menevät ainakin osittain samaan sarjaan Fitline-tuotteiden kanssa.

  Tykkää

 14. Hei. Onko ollut vielä ajatusta kirjoittaa eteerisistä öljyistä? Tuntuu tulevan vastaan kaikenlaisia väitteitä ja ihmeparantumisia. Paljolti vain subjektiivisia kokemuksia, kun vaaditaan parusteluja ja näyttöä.

  Tykkää

 15. Hei! Minua kiinnostaa tietää onko tehty tutkimusta rosenterapiasta tai kraniosakraalihoidosta ja mitä tuloksia tutkimuksista on saatu.

  Tykkää

 16. Hei! Kiitos mielenkiintoisesta blogistasi. olen itse seurannut osittain kauhulla osittain huvittuneisuudella erilaisten luulo ja uskomushoitojen leviämistä. Erityisesti olen hämmästynyt juuri varakkaan ja koulutetun ja voisimmeko sanoa sivistyneen kansanosan hurahtamista kallishintaiseen puoskarointiin. Ts onko näin että Hevosenkengän toisessa päässä on savupirtti salomailla joiden asukkailla ei ole muuta terveydenhoitoa kuin kansanparantaja joka hieroo haavoihin maata ja muraa ja toisessa päässä yliopistokoulutuksen saanut hyvätuloinen terveysuskovainen joka uskoo että muraan ja maan hierominen on ”lempeämpi” ja ”luonnollinen” tapa hoitaa itseä vaikka on kulutettu tieteelliseen ajatteluun.
  Oletko pohtinut tätä ristiriitaa. Kysymyksessä kuitenkin on vakava asia enkä mielellään antaisi yleisen vallitsevan rokotesuojan turvin ”kriittisten” ajaa alas tätä maailman mittakaavassa ylellistä julkista terveydenhoitoa. Luultavasti odotettavissa on jotain senkaltaista kuin 1970 -luvulla hollannissa jossa rokotuksen kieltävien uskovaisten yhteisössä puhkesi vakava epidemia ja vasta riittävä määrä kuolemantapauksia sai hengessä vahvat taipumaan asianmukaiseen hoitoon.
  Ihmisen psyyke on ihmeellinen ja jopa itselläni, hyvin järki ja tietopohjaisella henkilöllä on se uskomus ja fiilisosasto päässä joka voisi alkaa uskoa ihan mihin vaan jos niin antaisin tapahtua.

  Tykkää

 17. Isot kiitokset hyvistä kirjoituksista.
  ”Lääkeetön elämä” kirjaa käsittelevien blogien komentteja lukiessa syntyi vahva käsitys siitä, että monella menee puurot ja vellit pahasti sekaisin, kun puhutaan tieteellisestä tutkimuksesta, niiden mahdollisista virheistä, niiden tulkitsemisesta tai subjektiivisista yksilön kokemuksista. Näihin väärinkäsityksiin voisi olla avuksi kirjoitus, jossa selitetään miten ”Lääketön elämä” on edelleen epätieteellisesti ja vastuuttomasti kirjoitettu, vaikka uusi tutkimus osoittaisi kaikki siinä esitetyt väitteet oikeiksi.

  Tykkää

 18. Hei! Toivoisin että somessa olisi asiantuntevaa tietoa uskomushoitoihin liittyvistä riskeistä ja haitoista psyyken sairaille. – Useinhan juuri psyyken sairas hakee apua pahaan oloonsa näistä uskomushoidoista, esim. Energiahoidot, valon hoidot, enkelienenergiat, kaukohoidot jne.
  On läheinen kokemus tapauksesta, jossa useampi psyk. lääkäri totesi että potilaan ottama uskomushoito katkaisi henkilön terveyden. Potilas tuli riippuvaiseksi hoidosta, lähihoidossa tunteet eskaloituivat.
  Herkkä psyyken sairas saattaa uskoa saavansa uskomushoidosta apua, sillä hoidossa ilmenee tietoni mukaan erilaisia tuntemuksia, pistelyä, tunnepurkauksia, näkee värejä yms. Netti on ’täynnä’ mainoksia tämän tyyppisistä hoidoista. Hoidon kuvaukset ja lupaukset tuntuvat aivan utopistisilta.

  Eikö tällaiset hoidot tulisi lailla kieltää? Eikö lääkärikunnasta löydy vielä asiantuntemusta riittävästi tämän tyyppisiin hoitoihin että niihin voitaisiin puuttua? Luulen että psykeen potilaiden omaisilla ei ole edes voimavaroja tutkia omaista hoitaessaan mitä nämä uskomushoidot ovat eikä osata edes yhdistää ongelmien johtuvan juuri potilaan ottamasta uskomushoidosta. Oliskohan ammattikunnan velvollisuus selvittää ja puuttua tähän?

  Liked by 1 henkilö

 19. Heippa ystävä!
  Näin,kuulin !!! TV ssä Finnilä& Tastula vau super! Elikkä tässä kauniissa kotimaassa niin on Luojan kiitos ainakin yksi ihminen jolla on järki talleellä ja suuri lämmin ❤️.
  Sain jälleen todistuksen siitä että en hullu en ole ehkä ihan nero kaan. Se että minulla on monta näkymätöntä leimaa otsassa seikailessani kaikissa? Etelä Suomen psykiatrisessa sairaaloissa.
  Koetan tästä selvitä laillista huumeista joka yhteiskunta meille tarjoaa viisaudessaan???
  Terveisin!
  Koulutettu hieroja
  Koulutettu kokemus asiantuntija päihde-mielenterveys.
  Vapaaehtoinen ikäihmisten ulkoilu ystävä 🤗
  Omaishoitajan tuki
  Äiti kahdelle ja 1/2 ?
  Onnellinen kissan hoitaja!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s