Missio

Tämän blogin tavoitteena on käsitellä terveyteen liittyviä aiheita ja väitteitä tieteellisin metodein. Pyrkimyksenä on vastata erilaisiin terveysväittämiin kriittiseen tutkimusnäyttöön perustuen. Samalla tavoitteena on esitellä tutkimuksen ja tieteen käyttämiä menetelmiä ja toimintatapoja terveystiedon arvioinnissa. Koska tämä on blogi eikä tieteellinen kirjoitus, teksti ei ole täydellisesti siteerattua.

Kirjoitan tätä blogia ilmaiseksi ja ilman aineellista hyötyä. Blogi ei sisällä mainoksia, josta saisin tuloja. Blogia eivät tue lääketeollisuus, luontaistuotevalmistajat taikka -myyjät eikä Monsanto.

Kirjoitan blogiani, koska mielestäni tänään kriittinen ajattelu ja omien aivojen käyttö ovat alikäytetty voimavara. Toivon, että kirjoitukseni stimuloivat lukijoiden uteliaisuutta ottaa asioista kunnolla itse selvää ja myös sitä, että terveysväitteiden esittäjiltä vaaditaan perusteluja ja näyttöä.

Advertisement

44 kommenttia artikkeliin ”Missio

 1. Tässä blogissasi on juuri sitä tietoa ja juuri siinä muodossa, jota tällainen tavallinen kaduntallaajakin ymmärtää. Erinomaista, kiitos!

  Tykkää

 2. KIitos aivan loistavasta blogista! Juuri tällaista tietoa olen minäkin etsinyt 🙂 Toivottavasti jaksat jatkossakin kirjoittaa blogiasi. Lähti ehdottomasti kirjanmerkkeihin!

  Tykkää

 3. Hyvä blogi.

  Saako esittää toiveita aiheista? Esitän silti. Voisitko kirjoittaa funktionaalisesta lääketieteestä (FLT)?

  Tykkää

  • Hei,
   tämä on listalla. Olen nyt joka tapauksessa siirtämässä blogiani Turun Sanomien ns TS Hyvinvointi -sivustoille. Lähetän siitä kyllä tarkemmin tietoa kun uusia kirjoituksia uuteen paikkaan alkaa ilmestyä.

   Tykkää

 4. Tällaiselle blogille on todellakin tilausta, on järkyttävää, kuinka paljon ihmisiä viedään kuin pässiä narussa mm. erilaisin katteettomin terveysväittämin ja kuinka tunteenomaisesti monet suhtautuvat näihin, eivätkä halua edes uskoa mahdollisuutteen, että heille valehdellaan tahallisesti tai tahattomasti.

  Tykkää

 5. Heippa. Voisitko lisätä missioosi suomen käypä hoito-suositusten kriittisen tarkastelun ssri-lääkkeiden vaikutuksista, suhtautumisesta niiden määräämiseen verrattuna bentsodiatsepiinien määräämiseen ja demonisointiin. Siinä olisi todella iso ongelma purettavaksi ja tieteellisen tutkimuksen näkökulmasta on helppo hakata silpuksi täysin epälooginen ja ihmisille ongelmia aiheuttava suomalainen ”hoitokäytäntö”..
  Vai pelkäätkö isoa pahaa valviraa? Miten perustelet käypä hoito-suositusten mukaisen lääkehoidon? Et taatusti ainakaan tieteellisesti..
  -Ville

  Tykkää

  • Olen seurannut asiaa kyllä. Aihe on todella monitahoinen, eikä mitenkään helposti analysoitava. Muuten miksi minun pitäisi pelätä Valviraa, eihän kannan esittäminen ole koskaan ollut Valviran kohteena? Tämä kuulostaa väitteeltä, joka olisi voinut olla tuolla katekismuksesssakin. 😉 Varmaan tuota kannattaisi lähestyä vertaamalla suomalaisia suosituksia muiden maiden vastaaviin ja eurooppalaisiin suosituksiin. Yleensä nämä ovat hyvin lähellä toisiaan. Jos eivät ole, silloin tietenkin on hyvä kysyä miksi.

   Tykkää

 6. Moikka! Olisi kiinnostavaa saada juttua hampaisiin liittyvästä terveydestä. (Netistä löytyy niin ekologisuuteen ja luonnollisuuteen vetoavia tuotteita kuten bambu-hammasharjoja sekä fluorittomia, jopa itsetehtyjä hammastahnoja, yhdistettynä tietysti kyseenalaisiin terveysväittämiin.)

  Tykkää

 7. Hienoa, että on kaltaisiasi tieteen rauhallisia puolustajia. Teitä tarvitaan tässä huuhaan lisääntyvässä maailmassa. Kiitos siitä ja toivottavasti jatkat missiotasi. T Matti

  Tykkää

 8. Kiitos mielenkiintoisesta blogista. Harvoin näkee tällaisia kiihkottomasti ja puolueettomasti kirjoitettuja blogikirjoituksia. Kun vielä bloggarin blogikirjoituksiin on liitetty asialliset linkit, niin ”herkku” on täydellinen.
  Sinulla on varmasti aiheita vaikka kuinka paljon, mutta voisiko YLEn sivulla ollut kirjoitus olla yksi aihe? https://yle.fi/uutiset/3-10254105 . En ole poliisi tai muu virkamies, en myöskään asu lähelläkään Oulua, mutta onko esimerkiksi tuosta jutussa mainitusta DNRS-menetelmästä olemassa oikeita tutkimuksia?
  Ymmärrän, että ihan kaikkeen et voi ja ehdi perehtyä, mutta yritä jaksaa, sinulla on paljon kiinnostuneita lukijoita. Hyvää kesää!

  Tykkää

  • Kiitos palautteesta. Aihe on kiinnostava mutta todella vaikea sillä tutkimustiedolla ja näytöllä in sitiä tällä hetkellä vaikea saada kokonaiskuvaa. Myöskään asiantuntijat eivät osaa purkaa asiaa kunnolla. Yksinkertainen selitys olisi, että kysymyksessa on sekä että -tilanne, jossa tuo kuvattu pelkotila voimistaa joillakin oireistoa. Tässä vaiheessa minulla ei ole mahdollisuutta perehtyä tähän tarkemmin mutta seuraan kyllä tilannetta.

   Tykkää

 9. Mikä on motiivisi vaikeuttaa entuudestaan ympäristösairaiden elämää?
  Kenen palveluksessa työskentelet?

  Tykkää

  • Voisitko selventää, millä tavalla olen vaikuttanut ympäristösairaiden elämää? Onko tutkitun tiedon jakaminen sitä? Työskentelen yliopiston ja yliopistollisen sairaalan palveluksessa, kuten varmasti asia on helposti googlattavissa.

   Tykkää

 10. Kiitoksia tarpeellisesta blogista ja vilpittömästä ristiretkestä huuhaata vastaan. Seuraan mielenkiinnolla. Yritän olla mainostamatta, mutta suosittelen tutustumista myös terveysliikunta asahiin, http://www.asahinordic.com. Yritämme lajin ja länsimaisen lääketieteen tutkimuksiin perustuvien ylläpitää hyvinvointia. Asahi ei siis perustu itämaisiin temppeliterapioihin vaan lääketieteeseen.

  Tykkää

 11. Olisiko aika Suomessa uudistaa päihdehoitoa? Oletko perehtynyt Lance Dodesin kirjoihin/ mielipiteisiin riippuvuuksien hoidosta? Lähtökohta olisi tunnistaa avuttomuuden tunteet yms. AA- perusteisista hoidosta pitäisi luopua muka ainoina oikeina. Pitää muistaa että myös enemmistö voi olla väärässä. ( katsoin juuri ohjelmasi Tastula,Flinkkilä) Entä milloin saataisiin päihdepsykiatrian (myös neurokirjon ominaisuudet) asiantuntemus ajantasalle hoitohenkilökunnan keskuudessa? Mm. naisten asperger on aivan tuntematon monille.

  Tykkää

  • Minulla on sellainen käsitys, että päihdeongelmiin on jo nyt monta erilaista linjaa ja tapaa. Toinen sopii toiselle eikä yhtä ainoaa tapaa taida olla olemassakaan.

   Muut kysymyksesi ovat aika laajoja, enkä suoralta kädeltä kykene niihin vastaamaan. En ole tietoinen, että Asperger olisi vain miesten sairaus.

   Tykkää

 12. Hei ja kiitos mielenkiintoisista jutuistasi.
  Katsoin juuri ohjelman jossa juttelit Maarit Tastulan kanssa mm. uskomushoidoista ja blacebo vaikutuksesta.
  Törmäsin sattumalta YLEn sivulla artikkeliin.
  https://yle.fi/uutiset/3-10603767
  sitten Savon sanomat
  https://www.savonsanomat.fi/paakirjoitukset/Huuhaa-ei-kuulu-julkisin-varoin-rahoitettavaksi/1314954
  ja vielä lisää
  https://yle.fi/uutiset/3-10610711
  https://yle.fi/uutiset/3-10608446
  Valmistajan kotisivu
  https://www.estin.fi/
  Mitenkä kommentoisit laitetta ja sen tarjoamaa apua.
  Mielenkiinnolla kuulisin myös lääkärin kommentin.

  Matti Takkula

  Tykkää

 13. Paljon kiitoksia tästä blogista! Tuntuu että joka viikko lukee lehdestä joku uusi terveys-teoriasta ja tuntuu melkein stressi kun ei tiedä mihin pitää uskoa ja miten pitäisi hoitaa terveytensä. Nyt oli hyvä lukea täällä muutamista teorioista ja todeta että ei ole syy stressiin.

  Tykkää

 14. Hei!
  Katsoin myös Tastulan ohjelman, kiitos siitä. Sen innoittamana avasin tänään yhden mainoksen, joka koski Kankusta Duo -nimistä laihdutuslääkettä (huvittavan osuva nimi). Kehittäjä on professori,molekyylibiologian asiantuntija Karri Palosaari. Noinkin ansioituneesta luulisi löytyvän jotain tietoa verkosta, mutta ei löydy. Auttanut vaimoaan laihtumaan plääp plääp kg/kk. Päivikki Palosaari löytyy googlaamalla ja on ansiokkaasti laihduttanut mutta aivan eri menetelmillä, eikä liity tähän juttuun. Sivuilla on myös kommenttikenttä, jonka kommentit on kaikki kirjoitettu etunimillä ja kuinka ollakaan samana päivänä 23.2.2019. Tilaus on voimassa ainoastaan tähän päivään eli 27.7. Taitaa olla aivan tuore huijaus. Sen taustojen tutkimiseen minulla ei ole osaamista.
  Toivon harrastuksellesi mitä parhainta tulevaisuutta. Jos blogisi avaa edes muutaman ihmisen silmät ja he levittävät katsomustaan, jotain voisi saavuttaa, vaikka vastassa taitaakin olla tuulimyllyjä.
  Sirpa Räsänen

  Tykkää

 15. Kiitos todella asiallisesta ja ymmärrettävästä blogista!
  Onko vastaasi mahdollisesti tullut oikeaa/asiallista/tutkittua tietoa sokerittomien colajuomien vaikutuksesta painoon. Itse olen ylipainoinen ja pidän Pepsi Maxista ja olen kuullut lukemattomia kommentteja ja ”tutkimustuloksia” kuinka se on vaarallisempaa ja lihottavampaa kuin sokerillinen versio. Olen yrittänyt etsiä tietoa netistä. Aspartaamin vaaroista artikkeleja löytyykin, mutta niidenkin mukaan juoman käytön pitäisi olla todella suurta ennenkuin vaikutuksia on. Mutta minua kiinnostaisi se, että mihin perustuu tulos jonka mukaan sokeriton ja kaloriton juoma lihottaa enemmän kuin sokerillinen. Siihen en ole vielä löytänyt järkevää vastausta.

  Tykkää

  • Keinomakerutusaineiden osalta somessa liikkuu paljon huhuja, joiden osalta moni perustuu väärinymmärtämiseen mutta osassa on peröö. On selvää, että kun ylipainoisille suositellaan sokerin välttämistä, juuri nuo sokeripitoiset juomat korvataan keinomakeutetuilla. Tästä tietenkin seuraa, että ylipainoiset käyttävät enemmän keinomakeutettuja mutta ylipaino ei ole silloin näiden makeuttajien aiheuttamaa. Kysymys on käänteisestä korrelaatiosta. Mutta on myös todettu, että keinomakeuttajat eivät ole olleet kovin onnistuineita laihduttamisessa. Toisaalta on pohdittu, että totuttaminen makeaan lisäisi makean himoa ja sitä kautta voisi olla suuntaamassa ylipainon suuntaan. Yksi mahdollisuus on, että keinomakeuttimet muuttavat suoliston bakteerikantaa epäedulliseen suuntaan ja sitä kautta altistaisivat osaltaan ylipainolle.

   Asia ei ole mitenkään selvä eikä minusta tässä vaiheessa mihinkään demonisointiin ole tarvetta, varsinkin jos käyttö on kohtuullisissa rajoissa.

   Katsaus aiheesta https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29159583

   Tykkää

 16. Mahtavaa Juhani! Ilolla seuraan taisteluasi höpöhöpö-tieteilijöitä vastaan. Juttuvinkki: Maria Nordin mainostaa Intagramissa uutta omaa kurssiaan ”Eroon Oireista” joissa erilaisilla meditaatiomenetelmillä voi kuulemma jopa vaikuttaa geeneihin ja parantaa autoimmuunisairauksia. Tätä hän mainosti mm. lastenkin erilaisten autoimmuunisairauksien hoitoon. Meditaation voima on varmasti suuri ja ihmismielen tiet tutkimattomia, mutta hurjalta tuntuu. Tästä olisi mielenkiintoista kuulla tieteellisempikin puoli!

  Tykkää

 17. Olisi kiinnostavaa saada kommenttisi Bioresonanssiterapiaan, MSAS Professional laitteella. Miten luotettavana/vaaraattomana pidät tätä terapiaa, mihin voi sisältyä myös erilaisia lääkkeitä/kuureja (esim eläinten matolääkkeet ja viinaa, eteerisiä öljyjä sisäisesti ym).

  Tykkää

 18. Kiitos informatiivisistä ohjelmista (mot ja spotlight) bioresonanssiterapioista! Ohjelmissa ei tullut esille jos se on vaarallista käyttää eläinten ja ihmisten matolääkkeitä isojakin määriä ja yhdestetty viinan kanssa (oli matokuuri bioresonanssiterapiassa, viina oli siksi että lääke menisi joka paikkaan). Myös käytettiin eteerisiä öljyjä sisäiseti pitkiäkin aikoja, myös matojen takia. Eli voiko nämä menetelmät aiheuttaa terveyshaittaa ihmiselle (niin kuin ehkä on tapahtunnut)?

  Tykkää

  • On suljettu sivusto. Ohjeet sivutolla voidaan nähdä monella tapaa. Vaikutelmnaksi tulee, että tässä yrittään tehdä sektiosta luonnollisempi kuin normaalista synnytyksestä. Lääketieteen lähtökohta on aina välttää ensisijaisesti haittoja. Sen vuoksi toimenpiteet, myös sektio, tulisi tehdä lääketieteellisin perustein. Tottakai kova pelko voi olla myös lääketieteellinen peruste, mutta tässä sivustossa pyritään itsemäärämisoikeuksien korostamisen kautta ohittamaan lääketieteellisesti seikat.

   Tykkää

 19. Moi,

  Olisi kiva kuulla mielipiteesi buteyko-menetelmästä, jossa opetellaan hengittämään vähemmän. Menetelmän kerrotaan mm. tehoavan astmaan. Lisäksi sillä kerrotaan olevan paljon muitakin positiivisia vaikutuksia.

  Tykkää

 20. Monet kiitokset asiantuntevasta, mutta samalla kansantajuisesta blogista. Hyödyllinen. Kiitos myös jaksamisesta käydä keskustelua kommenttiosiossa. Valaisevaa.

  Tykkää

 21. Hei!
  Toivoisin postausta aiheesta ”hormonihäiriköt ja kemikaalit”. Törmäsin nimittäin IL:n tuoreeseen uutiseen ja samalla hain muita uutisia, joissa sama asiantuntija puhuu aiheesta.

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/bec24577-6f46-44c1-938d-287ef5b00363

  https://www.is.fi/terveys/art-2000001042902.html

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hormonihairikot-terveyden-uhkana-lainsaadanto-laahaa-kuluttajan-on-autettava-itseaan/6350922

  Varsinkin mieleen jäi tuo ”kuluttajan on autettava itseään”. Miten tässä tavallinen tallaaja osaa tietää, mitä kemikaalia voi käyttää ja mitä ei, ja missä niitä vaaroja ylipäätään on? Tuli sellainen tunne, että ihan normielämä on vaarallista, koska arkipäiväiset asiat altistaa selvästikin vakaville kemikaalikuormituksille. Kylläpä ahdistaa, help please.

  Tykkää

  • Kiitos vinkistä. En ole tässä vaiheessa perehtynyt asiaan tarpeeksi. Mutta olen ymmärtänyt, että kysymys ei ole yksilön vaarasta vaan yleisesemmin vaarasta väestölle, kun kemikaalistuminen lisääntyy. Vähän kuin ilmastokriisin kanssa voi toimia eli yrittää vähentää omalta osaltaan kemikaalikuormaa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s