Missio

Tämän blogin tavoitteena on käsitellä terveyteen liittyviä aiheita ja väitteitä tieteellisin metodein. Pyrkimyksenä on vastata erilaisiin terveysväittämiin kriittiseen tutkimusnäyttöön perustuen. Samalla tavoitteena on esitellä tutkimuksen ja tieteen käyttämiä menetelmiä ja toimintatapoja terveystiedon arvioinnissa. Koska tämä on blogi eikä tieteellinen kirjoitus, teksti ei ole täydellisesti siteerattua.

Kirjoitan tätä blogia ilmaiseksi ja ilman aineellista hyötyä. Blogi ei sisällä mainoksia, josta saisin tuloja. Blogia eivät tue lääketeollisuus, luontaistuotevalmistajat taikka -myyjät eikä Monsanto.

Kirjoitan blogiani, koska mielestäni tänään kriittinen ajattelu ja omien aivojen käyttö ovat alikäytetty voimavara. Toivon, että kirjoitukseni stimuloivat lukijoiden uteliaisuutta ottaa asioista kunnolla itse selvää ja myös sitä, että terveysväitteiden esittäjiltä vaaditaan perusteluja ja näyttöä.

Mainokset

17 kommenttia artikkeliin ”Missio

 1. Tässä blogissasi on juuri sitä tietoa ja juuri siinä muodossa, jota tällainen tavallinen kaduntallaajakin ymmärtää. Erinomaista, kiitos!

  Tykkää

 2. KIitos aivan loistavasta blogista! Juuri tällaista tietoa olen minäkin etsinyt 🙂 Toivottavasti jaksat jatkossakin kirjoittaa blogiasi. Lähti ehdottomasti kirjanmerkkeihin!

  Tykkää

 3. Hyvä blogi.

  Saako esittää toiveita aiheista? Esitän silti. Voisitko kirjoittaa funktionaalisesta lääketieteestä (FLT)?

  Tykkää

  • Hei,
   tämä on listalla. Olen nyt joka tapauksessa siirtämässä blogiani Turun Sanomien ns TS Hyvinvointi -sivustoille. Lähetän siitä kyllä tarkemmin tietoa kun uusia kirjoituksia uuteen paikkaan alkaa ilmestyä.

   Tykkää

 4. Tällaiselle blogille on todellakin tilausta, on järkyttävää, kuinka paljon ihmisiä viedään kuin pässiä narussa mm. erilaisin katteettomin terveysväittämin ja kuinka tunteenomaisesti monet suhtautuvat näihin, eivätkä halua edes uskoa mahdollisuutteen, että heille valehdellaan tahallisesti tai tahattomasti.

  Tykkää

 5. Heippa. Voisitko lisätä missioosi suomen käypä hoito-suositusten kriittisen tarkastelun ssri-lääkkeiden vaikutuksista, suhtautumisesta niiden määräämiseen verrattuna bentsodiatsepiinien määräämiseen ja demonisointiin. Siinä olisi todella iso ongelma purettavaksi ja tieteellisen tutkimuksen näkökulmasta on helppo hakata silpuksi täysin epälooginen ja ihmisille ongelmia aiheuttava suomalainen ”hoitokäytäntö”..
  Vai pelkäätkö isoa pahaa valviraa? Miten perustelet käypä hoito-suositusten mukaisen lääkehoidon? Et taatusti ainakaan tieteellisesti..
  -Ville

  Tykkää

  • Olen seurannut asiaa kyllä. Aihe on todella monitahoinen, eikä mitenkään helposti analysoitava. Muuten miksi minun pitäisi pelätä Valviraa, eihän kannan esittäminen ole koskaan ollut Valviran kohteena? Tämä kuulostaa väitteeltä, joka olisi voinut olla tuolla katekismuksesssakin. 😉 Varmaan tuota kannattaisi lähestyä vertaamalla suomalaisia suosituksia muiden maiden vastaaviin ja eurooppalaisiin suosituksiin. Yleensä nämä ovat hyvin lähellä toisiaan. Jos eivät ole, silloin tietenkin on hyvä kysyä miksi.

   Tykkää

 6. Hienoa, että on kaltaisiasi tieteen rauhallisia puolustajia. Teitä tarvitaan tässä huuhaan lisääntyvässä maailmassa. Kiitos siitä ja toivottavasti jatkat missiotasi. T Matti

  Tykkää

 7. Kiitos mielenkiintoisesta blogista. Harvoin näkee tällaisia kiihkottomasti ja puolueettomasti kirjoitettuja blogikirjoituksia. Kun vielä bloggarin blogikirjoituksiin on liitetty asialliset linkit, niin ”herkku” on täydellinen.
  Sinulla on varmasti aiheita vaikka kuinka paljon, mutta voisiko YLEn sivulla ollut kirjoitus olla yksi aihe? https://yle.fi/uutiset/3-10254105 . En ole poliisi tai muu virkamies, en myöskään asu lähelläkään Oulua, mutta onko esimerkiksi tuosta jutussa mainitusta DNRS-menetelmästä olemassa oikeita tutkimuksia?
  Ymmärrän, että ihan kaikkeen et voi ja ehdi perehtyä, mutta yritä jaksaa, sinulla on paljon kiinnostuneita lukijoita. Hyvää kesää!

  Tykkää

  • Kiitos palautteesta. Aihe on kiinnostava mutta todella vaikea sillä tutkimustiedolla ja näytöllä in sitiä tällä hetkellä vaikea saada kokonaiskuvaa. Myöskään asiantuntijat eivät osaa purkaa asiaa kunnolla. Yksinkertainen selitys olisi, että kysymyksessa on sekä että -tilanne, jossa tuo kuvattu pelkotila voimistaa joillakin oireistoa. Tässä vaiheessa minulla ei ole mahdollisuutta perehtyä tähän tarkemmin mutta seuraan kyllä tilannetta.

   Tykkää

 8. Mikä on motiivisi vaikeuttaa entuudestaan ympäristösairaiden elämää?
  Kenen palveluksessa työskentelet?

  Tykkää

  • Voisitko selventää, millä tavalla olen vaikuttanut ympäristösairaiden elämää? Onko tutkitun tiedon jakaminen sitä? Työskentelen yliopiston ja yliopistollisen sairaalan palveluksessa, kuten varmasti asia on helposti googlattavissa.

   Tykkää

 9. Kiitoksia tarpeellisesta blogista ja vilpittömästä ristiretkestä huuhaata vastaan. Seuraan mielenkiinnolla. Yritän olla mainostamatta, mutta suosittelen tutustumista myös terveysliikunta asahiin, http://www.asahinordic.com. Yritämme lajin ja länsimaisen lääketieteen tutkimuksiin perustuvien ylläpitää hyvinvointia. Asahi ei siis perustu itämaisiin temppeliterapioihin vaan lääketieteeseen.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s