Kuka?

Bio: Juhani Knuuti

LT, professori

  • Johtaja, Valtakunnallinen PET-keskus;
  • Ylilääkäri, Kliinisen fysiologian, isotooppi- ja PET-tutkimusten vastuualue, TYKS;
  • Verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien tutkimuksen Suomen Akatemian huippuyksikön johtaja (2008-2019)
  • InFlames -lippulaivan (Suomen Akatemia, Turun yliopisto ja Åbo Akademi) varajohtaja (2020–>)
  • Suomen Akatemian Terveyden tutkimuksen toimikunnan jäsen (2010-2015);
  • Tutkimusinfrastruktuurikomitean (TIK) jäsen (Suomen Akatemia) (2013-2016);
  • Suomen Tiedetoimittajat ry:n jäsen;
  • Senior Associate Editor, European Heart Journal Cardiovascular Imaging;

Julkaissut lähes 1000 tieteellistä julkaisua, ja julkaisuihin on viitattu yli 89 000 kertaa. H-indeksi 96 (12/2021);

Muut sidonnaisuudet ym. lisäksi:

  • TYKS, tutkimusrahoitusta;
  • Turun yliopisto, tutkimusrahoitusta;
  • Åbo Akademi, tutkimusrahoitusta;
  • Suomen Akatemia, tutkimusrahoitusta
  • EU:n tutkimusrahoitusta;
  • TEKES tutkimusrahoitusta;
  • Eri yhdistykset ja koulutusten järjestäjät: Matkakulut luentojen pitämiseksi.
  • Luentopalkkiot: GE Healthcare, Bayer, Lundbeck, Merck. Boehringer-Ingelheim, Pfizer
  • Tutkimussuunnitelman kommentointi: GE Healthcare, AstraZeneca
  • Olen kirjoittanut kirjan Kauppatavarana terveys – Selviydy terveysväitteiden viidakossa.

Tuoreet palkinnot ja huomionosoitukset (pääasiassa tieteen yleistajuistamisesta):

  • 2016 Duodecim, Tiedottajapalkinto
  • 2018 Terveysalan vuoden vaikuttaja, Mediuutiset
  • 2020 Hyvän Tiedon Omena, Terveystoimittajat ry
  • 2020 Sokrates palkinto, Skepsis ry
  • 2021 Vuoden professori, Professoriliitto
  • 2021 Valtion tiedonjulkistamispalkinto
  • 2021 Sydäntutkimuksen suurpalkinto, Sydäntukimussäätiö

Tämä blogi kuvaa omia henkilökohtaisia ajatuksiani tieteen ja terveyden rajapinnasta eikä edusta työnantajieni kantaa.

Blogini ei ole tieteellistä tekstiä vaan pyrkii tieteen popularisointiin. Teksti ei siten ole kattavasti siteerattua.

Toivon blogiini rohkeita kommentteja mutta kaikki henkilöihin suoraan kohdistuvat kommentit poistetaan.

———-

En saa blogi- tai kirjatoimintaani rahoitusta lääketeollisuudelta, luontaistuoteteollisuudelta enkä Monsantolta ;-). En myy mitään terveysvaikutteisia tuotteita taikka välineitä.

54 kommenttia artikkeliin ”Kuka?

  1. Hei!
    En ole seurannut blogiasi säännöllisesti, joten en tiedä oletko jo käsitellyt tätä asiaa:
    http://www.happyph.fi/
    Turussa tehdään tällä viikolla maksullisia verianalyysejä – en tiedä tarkemmin mitä mitataan, mutta jos mitataan veren pHta, niin on aikamoinen huijaus.
    Terv, Else-Maj Suolinna

    Tykkää

  2. Hei. Oletko käsitellyt joskus Nada-korva-akupunktion tehoa psyykkisiin/päihdehäiriöihin. Menetelmä on ollut pitkään köytössä päihdehoidossa ja jpnkin verran psykiatriassakin. Sitä on jonkun verta tutkittu. Tulokset kertonevat sen olevan tehokas muun hoidon ohella. Amerikkalaiselle Nada- sivustolla on ainakin koottuna tietoa eri tutkimuksista. http://acudetox.com

    Tykkää

  3. Nyt markkinoidaan funktionaalista lääketiedettä ja tarjotaan maksullisia kursseja mm. terveydenhuollon ammattilaisille. Nettisivuja näistä ja palvelujen tarjoajista löytyy. Mitä tämä toiminta on?

    Tykkää

  4. Moikka!
    Eksyin blogiisi HS:n jutun kautta. Kiva kun kirjoitat tällaista blogia.👍 Tuli mieleen, että oletko sattunut perehtymään Zin Zinoon ja sen öljyihin? Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä ajattelet ko tuotteista? Mitä mieltä olet muuten kuiva verinäytteistä? Ovatko ne relevantteja?

    Tykkää

    • Olipa hyvä juttu Hesarissa. Itsekin tulin sivuillesi kysymään Zinzinosta, etenkin Balance oilista ja kuivaverinäytteen totuudenmukaisuudesta . Hauskaa että joku toinenkin Ansku oli samalla asialla. 🙂

      Tykkää

  5. Hei! YLE julkaisi 02.01.2018 jutun, jossa sanotaan mm. näin:

    ”– Esimerkiksi berberiiniä ei suositella käytettävän yhtä aikaa suun kautta otettavien diabeteslääkkeiden kanssa. Yhteiskäyttö lisää riskiä hypoglykemiaan, mistä puolestaan voi seurata vakavimmillaan sydänkohtaus, kooma ja kuolema, Salminen kertoo Ylelle alalla selville saatuja tutkimuksia.” – Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-10002346

    Tohtori Tolosen sivuilla berberiinistä kerrotaan mm. näin:

    ”Berberiini auttaa hallitsemaan kohonnutta verensokeria, hapettunutta ox-LDL-kolesterolia, triglyseridejä ja muita haitallisia veren rasvoja. Berberiini vaikuttaa non-coding RNA-molekyylien (ncRNA) kautta, mikä selittää sen antidiabeettista vaikutusta (Chang 2016). Berberiinistä voi olla siten hyötyä monien sairauksien ehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa: diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, alkoholista riippumaton rasvamaksa, maksakirroosi (maksafibroosi), hiivatulehdus (mm. Candida alcibans, C. glabrata), masennus, suolistotulehdus (colitis), syöpä sekä nivelrikko, nivelreuma ja muut autoimmuunitaudit. Berberiini sopii hyvin yhteen lähes kaikkien lääkkeiden kanssa, eikä se aiheuta lääkkeille ominaisia sivuvaikutuksia. Berberiini tehostaa erityisesti diabetes-, kolesteroli- ja sienilääkkeiden vaikutusta, jolloin niiden tarve ja sivuvaikutusten riski pienenevät. Berberiini vaimentaa ruoka-aineallergioissa lisääntynyttä IgE:n tuotantoa. Kaiken lisäksi berberiini auttaa vatsavaivoissa (Chen ym. 2014), laihtumisessa ja painonhallinnassa (Zhang ym. 2014 b, Jang ym. 2017). Lisäksi berberiini ehkäisee alkoholin aiheuttamaa maksavauriota ja rasvamaksaa (Zhang ym. 2014 a). Berberiini voi auttaa myös essentiaalissa vapinassa(Vaziri ym. 2015). Berberiini on erinomainen ravintolisä naisille vaihdevuosien jälkeen (Caliceti ym. 2015).” – Lähde: http://www.tritolonen.fi/artikkelit/224-berberiinin-esittely

    Jos YLE:n jutussa mainittu berberiini on hengenvaarallista käytettynä yhdessä diabeteslääkkeen kanssa, miten tohtori Tolosen internet-sivuilla voidaan hehkuttaa tuotteen hyvyyttä täysin kritiikittömästi? Pitäisikö viranomaisten puuttua tohtori Tolosen teksteihin YLE:n julkaiseman tiedon valossa?

    Terveisin: Pekka, Espoo

    Tykkää

    • On hyvä kysymys, miksi sanomisista ei todellisuudessa kukaan jää vastuuseen. Olisi eri asia, jos hoitaisi jollakin yhdisteellä, josta tulisi haittoja. Sanoa voi mitä vain, jää jokaisen omalle vastuulle uskooko vai ei.

      Tykkää

  6. Kirkoitat hyviä juttuja! Jos ideat loppuvat kesken, minua ainakin kiinnostaisi kuulla mielipiteesi Zinzino-tuotteista (Omega 3&6 tasapainoitus) sekä sappikivien ”huuhtelusta” karvassuolalla, sitruunalla ja valtavalla määrällä oliiviöljyä. Onko näissä mitään perää?

    Tykkää

  7. Hei,
    Ajattelin myös ehdottaa juttuaihetta mutta listasi vaikuttaa jo niin täydeltä, etten kehtaa.
    Olen kuitenkin tällä hetkellä hiukan laiska ja/tai osaamaton tiedonetsijä mutta erityisesti epätoivoinen, jonka ongelmiin vaikuttaisi ratkaisu olevan Maca (L. meyenii) -juuri.

    Googlettamalla löytyi paljon mainoksia, keskustelufoorumeiden kommentteja ja erilaisia nettisivuja, jotka kertoivat hyödyistä. Tämä oli varmaan laajin ”hyötyjuttu” kaikista, mihin törmäsin ja sen kummemmin sivustoa tuomitsematta jaan sen tässä, koska sen sisältö toistaa samaa riemusanonaa mitä muutkin: http://icebb.net/tag/maca-jauhe/

    Olisiko sinulla siis vinkata jotain käyttämiäsi hakukoneita, joiden avulla voisin itse löytää tästä aiheesta tutkimustietoa? PubMedin kautta löysin muutamia artikkeleita mutta niissä tutkimusjoukko oli rajoittunut potenssia kärsiviin miehiin ja menopaussin ylittäneisiin naisiin, enkä itse (eikä ongelmani) kuulu näihin.

    Kiitos kovasti hyvästä blogistasi, tärkeästä työstä sen parissa ja kärsivällisyydestäsi!

    Tykkää

  8. MSf-kuntoutus kiinnostaa (http://www.emred.fi/htmls_fi/msf-kuntoutus.html). Kovin ansioituneelta näyttää hoidon tarjoaja, professori Anu Mäkelä. Kolme tohtoritutkintoa, rehtorin ja professorin virka – joskaan en löydä tietoa, missä hän on tai on ollut professorina. Mielenkiinnolla lukisin kannastasi näihin hoitoihin ja siihen, mikä hänen todellinen pätevyytensä noiden tietojen perusteella on.

    Tykkää

  9. Hei,
    ja kiitos mielenkiintoisesta ja tarpeellisesta blogista!
    Onkohan listallasi jo bioresonanssihoito? Siitä kiinnostaisi tietää lisää, kun tutkimusnäyttöä ei – yllätys yllätys – kovin helposti löydä (ainakaan minun googletustaidoillani :)).
    Onnea ja voimia työhösi!

    Tykkää

    • Kiitos ehdotuksesta. Siihen kuuluu hienon näköisiä laitteita mutta ei niiden taustalla olevista asioista ole mitään näyttöä eikä edes tutkimustietoa. Vaikuttaa 100% huuhalta mutta en ole perehtynyt riittävästi, jotta voisin siitä kirjoittaa.

      Tykkää

  10. Hei.

    Voisitko lisätä käsiteltävien aiheiden listalle Young Living eteeriset öljyt. Nämä on kovassa huudossa lähipiirissäni ja mainostavat terveysväitteitä perustuen huippututkimukseen. Minua taas ärsyttää kun tietämättömiä rahastetaan tuollaisella, mutta tavallisena tallaajana tutkimuksista on vaikea ottaa selvää ja siis saada vasta-argumentteja esitettyä.

    Ja kiitos erittäin paljon silmiä avaavasta blogista! Tästä on ollut minulle paljon hyötyä ymmärtämään terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää rajaa tutkitun tiedon ja hölynpölyn välillä.

    Tykkää

  11. Terve! Tässä sinulle varsin kiinnostava tutkiskeluaihe ja olisi varsin kiinnostavaa kuulla tästä näkemyksesi. DNRS-menetelmä. Olen asiaan tutustunut silkasta uteliaisuudesta, koska sitä aktiivisesti ja varsin kierosti markkinoidaan erilaisilla vertaistukipalstoilla ja kyseessähän on varsinainen ihmehoito: se parantaa ihan kaiken! Jopa Parkinsonin taudin ja suosittelijansa mukaan muun muassa astman, selkärankareuman, allergiat.. siis todellakin kaiken.

    Tykkää

  12. Hei! Kuuntelin tiedeykkösen haastattelun ja tulin kertomaan, että arvostan kovasti tekemääsi työtä huuhaan kitkemiseksi. En ole seurannut blogiasia aiemmin ja tuli mieleen, että oletko käsitellyt Bruce Liptonin väittämiä ajattelun vaikutuksista geenien rakenteeseen? Päältäpäin katsottuna ainakin osa hänen Biology of Belief kirjansa väitteistä olisivat hölynpölyä.

    Tykkää

  13. Moikka Juhani! Kiitos ensinnäkin loistavasta blogista, jatka samaan malliin. Jos ehdit tutustua, olisi mielenkiintoista lukea ajatuksiasi Juice Plus -tuotteesta. Käsittääkseni ne menevät ainakin osittain samaan sarjaan Fitline-tuotteiden kanssa.

    Tykkää

  14. Hei. Onko ollut vielä ajatusta kirjoittaa eteerisistä öljyistä? Tuntuu tulevan vastaan kaikenlaisia väitteitä ja ihmeparantumisia. Paljolti vain subjektiivisia kokemuksia, kun vaaditaan parusteluja ja näyttöä.

    Tykkää

  15. Hei! Minua kiinnostaa tietää onko tehty tutkimusta rosenterapiasta tai kraniosakraalihoidosta ja mitä tuloksia tutkimuksista on saatu.

    Tykkää

  16. Hei! Kiitos mielenkiintoisesta blogistasi. olen itse seurannut osittain kauhulla osittain huvittuneisuudella erilaisten luulo ja uskomushoitojen leviämistä. Erityisesti olen hämmästynyt juuri varakkaan ja koulutetun ja voisimmeko sanoa sivistyneen kansanosan hurahtamista kallishintaiseen puoskarointiin. Ts onko näin että Hevosenkengän toisessa päässä on savupirtti salomailla joiden asukkailla ei ole muuta terveydenhoitoa kuin kansanparantaja joka hieroo haavoihin maata ja muraa ja toisessa päässä yliopistokoulutuksen saanut hyvätuloinen terveysuskovainen joka uskoo että muraan ja maan hierominen on ”lempeämpi” ja ”luonnollinen” tapa hoitaa itseä vaikka on kulutettu tieteelliseen ajatteluun.
    Oletko pohtinut tätä ristiriitaa. Kysymyksessä kuitenkin on vakava asia enkä mielellään antaisi yleisen vallitsevan rokotesuojan turvin ”kriittisten” ajaa alas tätä maailman mittakaavassa ylellistä julkista terveydenhoitoa. Luultavasti odotettavissa on jotain senkaltaista kuin 1970 -luvulla hollannissa jossa rokotuksen kieltävien uskovaisten yhteisössä puhkesi vakava epidemia ja vasta riittävä määrä kuolemantapauksia sai hengessä vahvat taipumaan asianmukaiseen hoitoon.
    Ihmisen psyyke on ihmeellinen ja jopa itselläni, hyvin järki ja tietopohjaisella henkilöllä on se uskomus ja fiilisosasto päässä joka voisi alkaa uskoa ihan mihin vaan jos niin antaisin tapahtua.

    Tykkää

  17. Isot kiitokset hyvistä kirjoituksista.
    ”Lääkeetön elämä” kirjaa käsittelevien blogien komentteja lukiessa syntyi vahva käsitys siitä, että monella menee puurot ja vellit pahasti sekaisin, kun puhutaan tieteellisestä tutkimuksesta, niiden mahdollisista virheistä, niiden tulkitsemisesta tai subjektiivisista yksilön kokemuksista. Näihin väärinkäsityksiin voisi olla avuksi kirjoitus, jossa selitetään miten ”Lääketön elämä” on edelleen epätieteellisesti ja vastuuttomasti kirjoitettu, vaikka uusi tutkimus osoittaisi kaikki siinä esitetyt väitteet oikeiksi.

    Tykkää

  18. Hei! Toivoisin että somessa olisi asiantuntevaa tietoa uskomushoitoihin liittyvistä riskeistä ja haitoista psyyken sairaille. – Useinhan juuri psyyken sairas hakee apua pahaan oloonsa näistä uskomushoidoista, esim. Energiahoidot, valon hoidot, enkelienenergiat, kaukohoidot jne.
    On läheinen kokemus tapauksesta, jossa useampi psyk. lääkäri totesi että potilaan ottama uskomushoito katkaisi henkilön terveyden. Potilas tuli riippuvaiseksi hoidosta, lähihoidossa tunteet eskaloituivat.
    Herkkä psyyken sairas saattaa uskoa saavansa uskomushoidosta apua, sillä hoidossa ilmenee tietoni mukaan erilaisia tuntemuksia, pistelyä, tunnepurkauksia, näkee värejä yms. Netti on ’täynnä’ mainoksia tämän tyyppisistä hoidoista. Hoidon kuvaukset ja lupaukset tuntuvat aivan utopistisilta.

    Eikö tällaiset hoidot tulisi lailla kieltää? Eikö lääkärikunnasta löydy vielä asiantuntemusta riittävästi tämän tyyppisiin hoitoihin että niihin voitaisiin puuttua? Luulen että psykeen potilaiden omaisilla ei ole edes voimavaroja tutkia omaista hoitaessaan mitä nämä uskomushoidot ovat eikä osata edes yhdistää ongelmien johtuvan juuri potilaan ottamasta uskomushoidosta. Oliskohan ammattikunnan velvollisuus selvittää ja puuttua tähän?

    Liked by 1 henkilö

  19. Heippa ystävä!
    Näin,kuulin !!! TV ssä Finnilä& Tastula vau super! Elikkä tässä kauniissa kotimaassa niin on Luojan kiitos ainakin yksi ihminen jolla on järki talleellä ja suuri lämmin ❤️.
    Sain jälleen todistuksen siitä että en hullu en ole ehkä ihan nero kaan. Se että minulla on monta näkymätöntä leimaa otsassa seikailessani kaikissa? Etelä Suomen psykiatrisessa sairaaloissa.
    Koetan tästä selvitä laillista huumeista joka yhteiskunta meille tarjoaa viisaudessaan???
    Terveisin!
    Koulutettu hieroja
    Koulutettu kokemus asiantuntija päihde-mielenterveys.
    Vapaaehtoinen ikäihmisten ulkoilu ystävä 🤗
    Omaishoitajan tuki
    Äiti kahdelle ja 1/2 ?
    Onnellinen kissan hoitaja!

    Tykkää

  20. Kohdistuuko kritiikkisi tasapuolisesti myös lääketieteen sisällä toteutettuun uskomushoitoon? Ns. Vaihtoehtohoidot ovat nappikauppaa verrattuna turhiin leikkauksiin ja lääkehoitoihin. Esim. kuluneen polven puhdistukset ja kierukkakorjaukset, olkanivelen jännerepeämien korjaukset ovat osoitettu valeleikkauksen tehoisiksi, mutta silti niitä ortopedit tekevät yhä. Kortisoni-injektioita laitetaan edelleen jänteisiin, vaikka on näyttöä enemmän pitkäaikaisesta haitasta kuin hyödystä. Lääkkeitä määrätään indikaatioihin, joissa niiden tehoa ei ole osoitettu – esim, parasetamoli selkäkipuun tai ibuprofeeni luunmurtumiin, vaikka sen tiedetään hidastavan luutumista.

    Lisäksi perehtyneisyytesi moniin ns. vaihtoehtohoitoihin vaikuttaa varsin pinnalliselta. Cochraneyhteenvetojen lukeminen ei tee vielä asiantuntijaksi. Olisi syytä lukea alkuperäistutkimukset, käydä läpi tutkimusmetodiikka jne. Esim akupunktiotutkimuksiin tällä tavoin perehtyminen avaa asian aivan eri tavalla. Cochranessa tutkimukset voidaan luokitella heikkotasoisiksi plasebon puuttuessa. Ongelmana on kuitenkin, että todellista plaseboa on yleensä mahdoton tehdä, koska esim. ns. valepisteetkin käynnistävät fysiologisia vasteita. Kuitenkin suorassa vertailussa yleisesti käytössä olevaan hoitoon akupunktio on usein pärjännyt varsin hyvin. Lisäksi ns. laserakupunktio mahdollistaa aidot kaksoissokkotutkimukset ja niistä on jatkuvasti kasvava näyttö hoidon tehosta. Hoidon vaikutusmekanismi osalta ei myöskään kannata juuttua vain perinteiseen selitysmallin. Ns. lääketieteellinen akupunktio soveltaa lääketieteellistä sairauskäsitystä ja nojaa neurofysiologisiin malleihin. Perinteinen meridiaaniajatus on syntynyt todennäköisesti havainnoista, jotka ovat seurausta stimulaation paikallisista, segmentaalista ja sentraalisista reaktioista. Toistaiseksi perinteinen malli voi kuitenkin toimia käytännöllisenä työkaluna hoidon toteutuksessa. Ns. akupunktiopisteiden spesifeistä vaikutuksista löytyy näyttöä jopa aivojen MRI-tutkimuksista.

    Professorin titteli ei vielä tee kenestäkään kaikkitietävää. Todellinen asiantuntijuus ei voi perustua toisen käden tietoon. Aito skeptisyys tulee myös olla puolueetonta. Ei niin, että ollaan kritiikittömiä lääkätieteeseen sisältyvän suhteen ja toisaalta luokitellaan kaikki muu automaattisesti huuhaaksi asiaan edes kunnolla perehtymättä.

    Jyrki Wigelius

    Tykkää

    • Kiitos palautteesta.
      Näyttää sitlä, että et ole lukenut kattavasti kirjoituksiani ja sen vuoksi arvostelusi vaikuttaa minusta enemmän olkinukelta kuin todelliselta kritiikiltä.

      Perusteesi vaikuttavat myös hyvin pinnallisilta sillä lukemalla kirjoituksian, käy selvästi esiin, että olen arvioinut myös lääketieteellisiä tutkimuksia ja hoitoa kriittisesti ja että olen käyttänyt alkuperäisis tutkimuksia, meta-analyysejä, systemoituja katsauksia sekä tietenkin myös Cochrane-katsauksia, jotka ovat tavallisesti kriittisimpiä.

      Jos yrität väittää, että kirjoitukseni perustuvat vain titteliin, olet hakoteillä. Olen lukuisia kertoja sanonut, että ei titteleillä ole merkitystä eikä sillä kuka tiedon jakaa, vain itse tiedolla.

      Tykkää

      • Kiitos vastauksestasi! Yritin kyllä etsiä blogistasi kirjoituksia, joissa olisi esim. käsitelty tehottomaksi osoitettuja ortopedisia operaatioita tai lääkehoitoa, joita käytetään näytöstä huolimatta, mutta en löytänyt. Voisitko ehkä laittaa linkkiä niihin?

        Toisekseen, vaikka vetoat tieteeseen, et kuitenkaan juurikaan esitä viitteitä väitteittesi tueksi. Esim julkisuudessa esittämäsi väite ”akupunktio auttaa lähinnä kahteen vaivaan” ei juuri vakuuta siitä, että olisit todella perehtynyt aiheesta olevaan tuoreimpaan tutkimusnäyttöön. Mikä muu tässä on siis perusteluna kuin auktoriteettisi?

        Kaikista huolimatta uskon, että olet periaatteessa hyvällä asialla ja olen monessa suhteessa kanssasi samoilla linjoilla. Kriittisessä ajattelussa tulisi kuitenkin pyrkiä välttämään ennakkoasenteita ja muistaa, että ei tarvitse välttämättä ottaa kantaa asiaan, johon ei ole kunnolla perehtynyt.

        Tykkää

  21. Tervehdys,

    Voisitko kirjoittaa kuntosaliharjoitteluun liittyvistä lisäravinteista ja niihin liittyvistä vaikutuksista? Esimerkiksi Fitness tukussa (https://www.fitnesstukku.fi/lisaravinteet/lihaskasvu ) on myynnissä monenlaisia lisäravinteita joiden väitetään vaikuttavan lihaskasvuun ja jaksamiseen. Lisäksi esimerkiksi kreatiini on aine jota kuntosalilla kävijät käyttävät innokkaasti ja sen vaikutukseen uskotaan laajasti. Onko sillä oikeasti mitään vaikutusta? Voiko kreatiinista olla enemmänkin haittaa?

    Tykkää

    • Aihe on hiinnostava mutta Juha Hulmi (Lihastohtori) on kirjoittanut aiheesta laajasti sekäö blogissaan että kirjoissaan ja hänellä on noiden kysymysten erityisosaamistakin. Tämän vuoksi tämä teema ei ole minulla noussut prioriteetissa kovin korkealle.

      Tykkää

  22. Oletko huomannut että Antti Heikkilä julkaisee uudet kirjansa nykyään verkkokursseina? Uusin on joku immuniteettijuttu.

    Tykkää

  23. Hei! Luen kirjaasi Kauppatavarana terveys parhaillaan. Ryhmäpaineesta käytät esimerkkinä Milgramin koetta sivulla 26. Koe on kuitenkin asetettu kyseenalaiseksi nykyään. Esimerkiksi Rutger Bregman on kirjoittanut tapauksesta Hyvän historiassa (lukusuositus). Erityisesti psykologi Gina Perry on tutkinut tapausta uudelleen. Vaihtaisin esimerkiksi jotain muuta seuraavaan painokseen. Mukavaa kesää!

    Tykkää

  24. Hei! Tallinnalainen RoClinik https://roclinic.ee/en/ mainostaa testejä, jotka paljastavat ”piilossa olevat ruokaintoleranssit”. Metodina näyttäisi olevan veren vasta-aineiden mittaaminen, jota toki käytetään oikeasti allergioiden diagnostiikan apuna, mutta ne eivät vielä yksinään riitä ruoka-allergian diagnosointiin. RoClinikan metodia ei siis voi pitää mielestäni tieteeseen perustuvana, ja se johtaa vain ruokavalion turhaan karsimiseen, kun aletaan välttää näitä ”piilossa olevia ruokaintoleranssin” aiheuttajia, ts. ruokia, mitkä eivät aiheuta oireita.

    Tykkää

Jätä kommentti