Debatti 2: Koronarokotteiden turvallisuus

Tämän piti olla tiededebatti numero 2. Pettymyksekseni se ei onnistunut. Tämän julkaisun lopussa kerrotaan miksi näin tapahtui.

Tässä kuitenkin esitän oman koosteeni otsikon mukaisesta aiheesta eli koronarokotteiden turvallisuudesta.

——————–

Kaikkien lääketieteellisen tutkimusten, toimenpiteiden ja hoitojen lähtökohta on, että niistä saatava hyöty tulee ylittää haitat. Mitään täysin riskitöntä tai haitatonta lääketieteellistä toimenpidettä ei ole olemassa. Myös täysin kajoamattomissa hoidoissa, kuten vaikkapa keskusteluterapiassa on omat haittansa.

Myös koronarokotteita tulee tarkastella vastaavalla tavalla. On kiistatonta, että rokotteista on haittoja. Keskeistä on varmistaa, että rokotteista saatavat hyödyt ylittävät niiden haitat käytettävässä väestöryhmässä, jolloin niiden käyttö on perusteltua.

Tässä arviossa hyöty-haitta-suhdetta käsitellään 4 eri näkökulmasta.

Koronarokotteiden vaikutus Covid-sairastavuuteen, sairaalahoitoihin ja kuolleisuuteen

Kaiken ehkäisevän toiminnan haasteena on se, että yksilötasolla toimien hyötyjä ei voida todeta. Sairastumiselta välttymistä rokotusten ansiosta ei voi mitenkään todeta yksilötasolla, vaan vaikutukset näkyvät vain väestötasolla tilastollisesti. Sen sijaan haitat tulevat aina todetuksi myös yksilötasolla.

Koronarokotteiden osalta on erittäin runsaasti seurantaa ja tilastoja rokotteiden suojatehosta koronainfektiota ja sen seurauksia vastaan.

Esimerksiksi Britannian raportissa rokottamattomien kuolleisuus koronainfektioon oli 32-kertainen rokotettuihin verrattuna. Tästä löytyy väestötason seurantoja mm. Sveitsistä, Yhdysvalloista, Chilestä ja Englannista. Suomesta tilanteen voi tarkistaa tästä. THL:n verkkosivuilta löytyy päivittyvä taulukko, josta saa tuoretta tietoa. STM:n säännöllisesti päivittyvä tilanneraportti sisältää runsaasti hyödyllistä tietoa, myös graafeja rokotustehosta.

Kaikissa näkyy se, että rokottamattomien riski sairaala- tai tehohoitoa vaativaan tautiin tai kuolemaan on todella paljon suurempi kuin rokotettujen. Suoja infektiota vastaan (erityisesti omikronia) on heikompi.

Koska valtaosa väestöstä tulee koronaviruksen jossain vaiheessa kohtaamaan, rokotuksista voidaan todeta olevan todistetusti huomattavaa hyötyä koronainfektion haittojen suhteen.

Millaisia rokotehaittoja on todettu?

Väestöä laajasti rokotettaessa yhteiskunnassa normaalistikin tapahtuvat sairastumiset ja kuolemat saatetaan yhdistää rokotuksiin vain sen perusteella, että ne tapahtuvat rokotuksen antamisen jälkeen. Suomessa kuolee yli tuhat ihmistä joka viikko ja moni sairastuu eri sairauksiin rokotuksista riippumatta.

Automaattisesti viikoittain tapahtuvia sairastumisia ja kuolemia ei voida todeta rokotteiden aiheuttamiksi, vaan tämä vaatii epäiltyjen haittatapahtumien huolellista jatkoselvitystä ja sen jälkeen jatkotutkimuksia, joissa erikseen tarkastellaan kyseisen tapahtuman esiintymistä rokotetuissa ja rokottamattomissa. Tilastoluvut eivät sellaisenaan käy rokotehaittojen tarkasteluun. Olen kirjoittanut tästä aiheesta aiemmin, jo ENNEN kuin rokotuksen alkoivat.

Kuvan lähde: Olli Haataja

Nämä faktat tuodaan kyllä selvästi esiin kaikissa rokotehaittarekistereissä Euroopassa, Yhdysvalloissa ja myös Suomessa mutta se ei ole estänyt rekisteritietojen väärinkäyttöä.

Edellä kuvattujen jatkuvien rokotehaittojen rekisterien todellisena tavoitteena on saada esiin harvinaiset haitat, jotka eivät tulleet vielä esiin alkuvaiheen kymmenien tuhansien rokotettujen seurantatutkimuksissa. Niissä olevat ilmoitukset vievät asiaa eteenpäin siten, että asiaa selvitetään jatkotutkimuksissa esimerkiksi potilas- ja rekisteriaineistoilla.

Nyt koronarokotteita on annettu jo 10,8 miljardia (10 800 000 000) annosta ja noin 1,5 vuoden ajan, joten haitat tunnetaan varsin hyvin. Myös pitkäaikaiset haitat jo tunnetaan, vaikka toisin näkee väitettävän.

Tavallisimmat rokotehaitat

Tavallisia rokotteiden haittoja ovat paikallinen injektiokohdan arkuus, flunssan tyyppiset oireet eli väsymys, päänsärky, lihaskipu ja vilunväristykset, nivelsärky sekä kuume ja injektiokohdan turvotus sekä imusolmukkeiden suurentuminen. Nämä ovat odotettuja reaktioita, sillä ne kertovat rokotuksen synnyttäneen immuunireaktion. Lisäksi harvoin voi syntyä voimakkaampi allerginen reaktio, joka on helposti hoidettavissa tehokkaalla hoidolla. Tämän vuoksi rokotettua seurataan rokotteen antamisen jälkeen vartin ajan.

Vakavammat rokotehaitat

Vakavia haittoja on todettu harvoin. AstraZenecan rokotteen todettiin aiheuttaneen veren hyytymishäiriön enimmäkseen alle 60-vuotiaille naisille.

Olen kirjoittanut tästä haitasta aikaisemmin ja todennut, että riski oli hyvin pieni ja vastasi vajaan yhden savukkeen polttamista ja on vain kymmenesosa elinikäisestä todennäköisyydestä kuolla salamaniskuun. Tiettävästi Suomessa ehti sairastua vakavaan hyytymishäiriöön 4 potilasta, joista yksi kuoli. Ongelma poistui, kun tätä rokotusta ei anneta alle 65-vuotiaille.

Tätä sinänsä vakavaa haittaa on myös järkevää verrata itse koronataudin haittaan. Koronainfektioon on liittynyt veritulppa 911% potilaista. Sairaalaan joutuneilla veritulpat ovat olleet 1821%:lla potilaista ja tehohoidossa peräti 30%:lla potilaista. Veritulppia onneksi nykyisin osataan estää lääkityksellä.

Toinen todettu merkittävä haitta on sydänlihastulehdus, joita on esiintynyt harvoin ja erityisesti nuorilla miehillä. Rokotuksen aiheuttama esiintyvyys on ollut tutkimuksissa yhdestä tapauksesta viiteen tapaukseen 100 000 rokotettua kohti (Barda et al NEJM, Simone et al JAMA Internal MedicineMevorach et al NEJM ja Witberg et al NEJM. Nuorilla esiintyvyys on suurempi kuin keskimäärin. Sydänlihastulehdus on lähes aina lievä ja paranee muutamassa päivässä itsekseen.

Sydänlihastulehdusta esiintyy väestössä normaalistikin ja infektioiden, erityisesti koronainfektion yhteydessä. Koronavirusinfektion aiheuttama sydänlihastulehduksen riski on moninkertainen rokotuksen aiheuttamaan riskiin verrattuna, myös lievässä koronassa. Kun rokotus nostaa riskin 3-kertaiseksi, koronainfektio nostaa sen peräti 18-kertaiseksi ja se on vaikea-asteisempi. Sairaalahoidossa sydänlihastulehdus todetaan 28 prosentilla koronapotilaista.

Muutkin koronavirusinfektioon liittyvät haitat ovat kymmeniä tai jopa satoja kertoja yleisempiä infektion yhteydessä rokottamiseen verrattuna kaikkien haittojen osalta lukuun ottamatta ohimenevää imusolmukkeiden suurenemista ja harvinaista vesirokkoviruksen laukaisemaa vyöruusua. Keskeiset megatutkimukset, joista näitä haittoja voi tarkastella, ovat: Barda et al NEJM, Simone et al JAMA Internal MedicineMevorach et al NEJM ja Witberg et al NEJM.

Sydäninfarkteista hiljattain esitetty väite oli perätön ja virheellisesti tulkittu perustuen tietyn laboratoriomittauksen ylitulkintaan ilman minkäänlaista kliinistä näyttöä. Aiheesta on julkaistu kolme erillistä varsinaista tutkimusta. Ranskalaisessa, israelilaisessa ja amerikkalaisessa tutkimuksessa on varmistettu, että rokotus ei lisää sydäninfarktien, aivoinfarktien eikä keuhkoveritulppien riskiä. Sen sijaan itse koronainfektio lisää selvästi riskiä näihin sairauksiin, myös pidemmällä aikavälillä.

Tutkimusten mukaan rokottaminen ei lisää keskenmenoja (Zauche et al., Shimabukuro et al. Kharbanda et al., Magnus et al) kun taas koronainfektio raskaana aiheuttaa lisäriskin lapselle. Äidin raskaudenaikainen koronarokotus näyttäisi antavan suojaa myös vastasyntyneelle. Lapsettomuudesta esitetyt väitteet eivät perustu tutkimusnäyttöön vaan väärinymmärrykseen ja ylitulkintaan.

Kuolevatko rokotetut enemmän muihin sairauksiin kuin koronaan?

Kun rokotteiden hyödyistä itse koronainfektioon on massiivisesti näyttöä, on maalitolppia siirretty väitteisiin rokotettujen ylikuolleisuudesta muihin syihin kuin koronaan.

Asiaa on selvitetty useassa megatutkimuksessa, joita olen käsitellyt ennenkin. Yhdysvaltojen CDC:n raportissa seurattiin 11 miljoonan kansalaisen kuolleisuutta rokotuksen jälkeen. Koronaan liittymätön kuolleisuus oli rokotetuilla 66-69% pienempää 7 kk seurannassa kuin rokottamattomilla.

Britannian raportissa kuolleisuus myös muihin sairauksiin kuin koronaan oli rokottamattomilla 2-4 kertaa suurempaa kuin rokotetuilla. Tutkimuksissa havaitut erot eivät selity iällä, sillä julkaistut tilastot ovat ikävakioituja ja sukupuoli ja etninen tausta ovat huomioitu. Kaikissa yli 18-vuotiaiden ikäryhmissä rokotettujen kuolleisuus on pienempää kuin rokottamattomien. Alle 18-vuotiaiden kuolemat ovat niin harvinaisia, että johtopäätöksiä ei voi tehdä. Siinäkään ryhmässä ei rokotetuilla ole havaittavissa lisäkuolleisuutta.

Aivan samanlaisia tuloksia on saatu myös Suomesta. 24.1. 2022 julkaistussa THL:n seurantatutkimuksessa kuolleisuus oli 10 miljoonan rokotusannoksen jälkeisessä seurannassa rokotetuilla selvästi rokottamatonta ryhmää matalampaa, myös toisen ja kolmannen rokoteannoksen jälkeen.

Mitään merkkejä rokotettujen ylikuolleisuudesta koronaan liittymättömiin sairauksieen ei ole havaittavissa.

Ei ole tietenkään uskottavaa, että rokotus koronaa vastaan suojaisi muilta taudeilta ja kuolemilta. Matalampi kuolleisuus rokottamisen jälkeen selittynee ainakin osin sillä, että terveemmät ottavat rokotteita aktiivisemmin sekä mahdollisesti sillä, että saattohoidossa olevia ei ole alkuvaiheen jälkeen enää rokotettu. Toisaalta rokotettujen alempi kuolleisuus näkyy myös nuoremmissa ikäryhmissä, mikä ei tue saattohoidon vaikutusta vaan painottaa ensimmäistä vaihtoehtoa. On toki mahdollista, että matalampaan kuolleisuuteen voi  piiloutua myös rokotekuolemia mutta viitteitä tällaisesta ei ole.

Mitä kertovat väestön kokonaiskuolleisuuden tilastot?

Asiaa voi tarkastella myös kokonaiskuolleisuuden avulla. Euromomo-tietokannasta voi tarkastella kuolleisuuden muutoksia ei maissa, eri aikoina ja eri ikäryhmissä. Tietokannasta voi todeta (ks. maakohtainen Z-score, kuva alla), että Suomessa ei ole ollut merkittävää ylikuolleisuutta koko epidemian aikana missään ikäluokassa (ei siis itse koronataudin eikä rokotteiden vaikutuksesta) vaikka rokotteita on annettu jo 11,4 miljoonaa annosta.

Tämä tilasto kertoo siitä, että Suomessa epidemia on ollut melko hyvin hallinnassa koko ajan. Se ei kerro siitä, että itse koronainfektio olisi ollut vaaraton. Koronataudin vaarallisuutta voi tarkastella samasta tietokannasta katsomalla niiden maiden tilastoja, joissa epidemia levisi laajemmalle yhteiskunnassa.

Alla olevassa kuvassa on esitetty esimerkkinä Suomen, Belgian ja Ruotsin kokonaiskuolleisuuden muutokset ajan kuluessa Euromomo-tietokannassa. Belgiassa ja Ruotsissa, joissa epidemia levisi Suomea laajemmin, nähdään selvää ylikuolleisuutta ajoittuen juuri epidemiahuippuihin. Rokotukset alkoivat 2021 keväällä ja sen jälkeen tilanne on ollut likimain normaali epidemiasta huolimatta. Tämän tilaston perusteella ylikuolleisuus aiheutui itse taudista eikä rokotuksista.

Millaisia rokotushaittatapauksia on todettu terveydenhuollossa?

Olin yhteydessä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yksiköihin, joissa mahdollisia rokotushaittoja hoidetaan, kun niitä ilmenee. Sairaanhoitopiirin ja Turun kaupungin yhteispäivystyksessä oli todettu vain tavallisia kuumereaktioita, joihin tarvittiin sairaslomaa. Vakavia haittoja ei ole päivystykseen ilmaantunut.

Lastenklinikalla on todettu yksi sydänlihastulehdus, joka rauhoittui seurannassa. Muita merkittäviä haittoja ei ole todettu.

Varmistin asian vielä sairaanhoitopiirin johdosta, eikä merkkejä vakavista rokotehaitoista ole tullut esiin eikä sairaalassa ole ollut hoidossa rokotehaittatapauksia, sen sijaan koronaan sairastuneita kyllä.

Yhteenveto

Koronarokotteista, kuten kaikista muistakin rokotteista aiheutuu tunnettuja haittoja, jotka ovat kuitenkin ohimeneviä ja lähes poikkeuksetta lieviä. Vakavat haitat ovat toki hyvin ikäviä mutta onneksi harvinaisia ja ne tunnetaan jo tässä vaiheessa. Seurannoissa todettujen rokotehaittojen vuoksi rokotteiden käyttöä on ohjattu niin, että vakavilta haitoilta mahdollisimman pitkälle vältyttäisiin.

On tietenkin selvää, että 100% haitatonta lääketieteellistä toimepidettä ei ole olemassakaan vaan aina tulee tarkastella hyöty-haitta-suhdetta.

Tutkimusnäytön perusteella on selvää, että rokotuksen hyödyt ovat yleisellä tasolla selvästi haittoja suuremmat ainakin aikuisilla. Marraskuussa 2021 ECDC raportoi, että koronarokotteet ovat säästäneet lähes puolen miljoonan ihmisen hengen.

Alla olevasssa kuvassa on laskettu, kuinka paljon Yhdysvalloissa sairaalahoidon tarve olisi ollut pienempi, jos rokotuskattavuus olisi ollut Tanskan tasolla.

———————

Tämän debatin tarina. Miksi se ei onnistunut?

Marraskuussa 2021 minut haastettiin debattiin koronarokotteista. Tein 7.12. 2021 vastahaasteen kirjallisesti toteutettavaan tiededebattiin. Ensimmäinen debatti D-vitamiinista toteutuikin asiallisena ja yleisesti hyväksyttyjä tieteellisen debatin sääntöjä noudattaen.

Joulun alla sain alkuperäisen haasteen tekijöiltä viestin, että myös he haluavat toteuttaa debatin ja suostuvat edellä käytettyihin debatin sääntöihin. Lopulta debatin otsikoksi sovittiin: Uuden teknologian koronarokotteita ei ole todistettu turvallisiksi.

Monien vaiheiden ja viiveiden jälkeen sain kollega Mikael Kivivuorelta debatin ensimmäisen kirjoituksen 28.2.2022.

Sovitun 2 sivun sijaan kirjoitus oli 18 sivun mittainen, josta alkuosassa oli lista erilaisia väitteitä ja loppuosa oli lähteitä, joihin oli liitetty selityksiä ja väitteitä.

Väitteissä esiintyivät mm. termit: raha edellä, väärentäminen, pimittäminen, ihmiskoe, korruptio, aivopesu, vääristely, joukkomurha, immuniteetin tuhoutuminen, geenimanipulaatio, ympäristölle vaarallinen bioase, totalitarismi, skandaali, 5G, ja 6G.

Väitteiden perusteluna käytetyt lähteet olivat erilaisia mielipidekirjoituksia tai videoita eikä varsinaisia tieteellisiä artikkeleita tai raportteja tai esim. erilaisiin saatavissa oleviin tilastoihin tai rekistereihin perustuvia.

Tieteellisessä debatissa lähteenä ei ole normaalia käyttää yksittäisen henkilön kirjoittamaa kommenttia verkkosivuilla tai jotain videota. Lähtökohta tieteellisessä keskustelussa on, että periaatteessa jokainen virke tulee voida perustella asiallisella ja luotettavalla, mieluiten tieteellisellä lähteellä niin, että lukija voi tarkistaa, onko väite paikkansa pitävä.

Sinänsä esitettyjen väitteiden käsittely ei tuottaisi mitään ongelmia, mutta niiden osalta ei voi debatoida tieteellisesti, jos väitteen lähde on vain mielipidekirjoitus. Tällaisessa tilanteessa syntyisi vain kaksi erilaista kantaa, mielipidettä. Tällainen juupas-eipäs-keskustelu ei tuota mitään uutta näkökulmaa käsiteltävään asiaan, kun tavoittena tieteellisessä dabatissa on tarkastella tutkittua tietoa eri näkökulmista.

Millaista tieteellistä keskustelua voisi syntyä esimerkiksi seuraavista väitteistä?

  • Tiedemaailman ja viranomaisten korruptio, aivopesu ja vääristely
  • Ihmiskoe vielä kesken
  • Ampullien tuntematon sisältö – tutkintaa yritetään estää
  • Oikeudellisia todisteita rokotteilla tehtävästä joukkomurhasta

Väitteet ovat yleisiä rokotevastustajien esittämiä syytöksiä mutta niiden perusteeksi ei ole olemassa mitään näyttöä.

Toin esille nämä seikat Mikael Kivivuorelle 1.3.2022. Huomasin, että hän olikin jo aiemmin julkaissut näyttävästi ilmoituksen debatistamme sekä myös debatin 16 sivun viiteluettelon kommentteineen. Lisäksi hänen oma ”debattikirjoituksensa” väitteineen ja lähdeluetteloineen ilmaantui 1.3.2022 hänen omalle verkkosivustolleen.

Näiden syiden vuoksi en voi toteuttaa tieteellistä debattia tästä aiheesta. Olen tilanteeseen pettynyt, sillä aihe on mielestäni tärkeä ja asiallinen debatti voisi tuottaa hyvää keskustelua aiheesta. Aiheen käsittely asiallisessa debatissa olisi ollut varmasti kiinnostavaa.

191 kommenttia artikkeliin ”Debatti 2: Koronarokotteiden turvallisuus

  1. Off labelin käyttö vastauksesi kaarinalle, jos saisin tarkennusta asiaan. Verrattuna mihin lääkkeeseen. Siis tulee jatkokysymys, mutta vasta kun saan vastauksen.

    Tykkää

    • Off label -käyttö tarkoittaa lääkkeen käyttämistä muuhun tarkoitukseen kuin lääkkeen hyväksyttyyn käyttöaiheeseen. Esim nyt ivermektiiniä käytetään loisten häätöön tietyllä annoksella ja off label -käyttö tarkoittaam että lääkettä käytetään koronainfektion estoon tai hoitoon suurella annoksella vaikka se ei ole hyväksytty käyttöaihe. Tällaisesta käytöstä ei saada olennaista tietoa hoidon tehosta.

      Tykkää

  2. Siis toi kohta,, päinvastoin laaja off-label käyttö tekee hankalaksi oikean näytön saamisen? Ja anteeksi että tää vaan jatkuu. Yritän rajata mahdollisimman vähiin kysymyksiin.

    Tykkää

    • Jos jotain lääkettä käytetään laajasti hyväksymättömään käyttöaiheeseen, on vaikea tehdä tutkimusta, jossa kyseistä lääkettä verrataan lumelääkkeeseen ja tämä tarvitaan tehon osoittamiseksi.

      Tykkää

  3. Ok, siis jotta ymmärtäisit minua, johdattelen asiaa. Kipu on paranemista, sähköistä vuorovaikuttamista. Hermot. Jos otat esim päänsärkyyn Buranaa se helpottaa ja lopetat se voi tulla takaisin, siis ei heti vaan joskus, mutta henkilö joka kärsii alituiseen päänsärystä, eikä saa apua edes buranasta, voidaan todeta jotta sinulla jokin joka ei ole parantunut, hermo. Tai vaikka haamukivussa pois mennyt raaja. Hermo sairaudet, mm aivosumu joidenkin korona potilaiden oireita, ja joidenkin longconvid potilaiden oireita jopa mieliala-lääkkeiden, siis määrätty, en tiedä auttaako, Hoidettu. Siis jotta ymmärtäisit minun ajatusmaailmani. Mitä lääkettä he käyttäneet. Mikä vaikuttaa tuohon resepteroiden korjaamiseen.? Nojaa palatkaamme alkuperäiseen kysymykseen. Eli vastakkain on ilmeisesti, iverktiini ja korona rokote. Ja sama kysymys sekä vaihdat hoitoasiat toisinpäin.

    Tykkää

    • Kipu on oire, joka on merkki jostain vaivasta tai sairaudesta, ei paranemisesta.
      Rokotteet ja lääke eivät ole toistensa poissulkevia eikä vastakkain ole ivermektiini ja koronarokote. Rokotteesta vain saattuu olemaa näyttöä tehosta mutta ivermektiinistä ei, joten juuri sitä lääkettä ei ole järkevää käyttää vaan käytetään muita lääkkeitä, joista on näyttöä.

      Tykkää

  4. Jep käytetään muita lääkettä joista näyttöä. Ok. Pitäisi palata pandemian alkuun, koska en enää asioita muista, ja en edes ihan alussa tiennyt covidista mitään, jos tiedän nytkään. Esim toi lumelääke josta luin joskus syksyllä, ainut mitä ihmettelin, silloin, eli joku lumelääkitys ryhmässä oli kuollut joku vai oliko niitä jopa muutama, mietin asiaa monesti, sattumaa? , kyllä, no sitten tuli mieleen, plasebo ja myöhemmin nosebo. Niitäkään oikeesti ymmärrä. Siihen lääkkeeseen takaisin, sipralex, ehkä siis sinnepäin oleva sana. Se siis vaikuttaa aivoissa, korjaamalla. hermoradat kehossa, jotain muuta tarvitaan, ehkä pitkäaikaiskäytössä tauko lääkkeestä, veikkaus liittyy vitamiinin en tiedä, tarkalleen mihin vitamiinin ym hivenaineisiin. Siis jotta vaikutus olisi ympäri kehon ja jotta nämä hermoradatkin jopa korjaantuisivat. Rakennusainetta.

    Tykkää

  5. Mainos sivun alussa? Joko olen kyllästynyt jo kaikkeen, kirsikointiini, joka tapauksessa, pitäisi lopettaa, vaan onko minusta siihen ennenkuin asian ymmärrän. Jotenkin tuntuu, samalta kuin sananlasku, ei vanha koira uusia temppuja opi. Mut tosta mainoksesta mitä hyötyä on hakea terveitä aikuisia lääke tutkimuksiin. Ei enempää kuin nämä 2 tänään.

    Tykkää

      • Sellaisena kuin minä tämän näen tässä ja nyt ”blogit. ts. fi” kautta, niin alussa on CRTS:n mainos, jossa haetaan terveitä aikuisia lääketutkimuksiin. Mutta entä sitten…..? Ei tutkimushenkilöt puissa kasva, jollain tavalla ne pitää löytää.

        Tykkää

      • OK, kiitos tiedosta. Nuo mainokset eivät ole minun eikä liity minun toimintaani lainkaan. Ne ovat blogialustan eli Turun Sanomien mainoksia. Minä en saa tästä blogista mitään taloudellista etua.

        Tykkää

  6. Olisiko lääke- ja/tai rokotetutkimukset sopiva aihe joko tälle sivulle tai ”Vastalääke” sivulle. Vai onko joskus ollut, en muista? Lukijoillanne voisi olla kiinnostusta ja niistä näkyy kirjoitettavan aika paljon kaikenlaista. Jesmykin edelle ihmettelee että miksi terveellä ihmisellä tehdään lääketutkimusta. Voisi olla esim. imeytymisen selvittämistä? Toki jos oikeasti tietoa haluaa, niin kyllä sitä aika helposti löytää.

    Tykkää

    • Erinomainen ehdotus.
      Tutkimuksista ja niiden tekemisistä on kyllä puhuttu ja myös lääketutkimusten rahoituksista mutta tuollaista perusasiaa on vähemmän käsitelty tässä blogissa.

      Tykkää

  7. En olisi uskonut että jw lle kiitos sanoisin, mutta kiitos selvennyksestä. Mutta jatkoi entäs sitten. Pitää miettiä miksi haetaan terveitä ihmisiä lääke kokeiluun, ja kuinka pitkäksi aikaa. Ja kuinka iso ryhmä. Nojaa, mutta eilisistä kysymyksistä mietin tuota noseboa ja plaseboa, ensin jos luen ollessani kipeä, lääkärikirjaa, ja tulen johonkin tulokseen että toi mulla varmaan nyt on, niin tämä kuitteelinen tulkintani, koska en ole lääkäri, niin kumpaa se on noseboa vai plaseboa, vai joku muu kenties ”puhutaan luulotaudista” kumpaa luulotauti on noseboa vai plaseboa. Kolmas askarruttava asia, tekoäly, johtuen tulevaisuuden suunnitelmista, ja uutisista, joo tekoälykin auttaa sen verran kuin sitä dataa on sinne asennettu. Tekoäly sitten kun se on tarpeeksi kehittynyt ja levinnyt, voi tulla ongelmia tai ei niin kauan kuin ihminen kuitenkin sen lopullisen päätöksen tekee. Ihmetyttää tää automaattinen kirjoituskin tuohon toiseen placeboon, ehdotti baseball sanaa, mihin sekin liittyy. Mut kuitenkin jwlle kiitos, sain jotenkin jatkettua tarinaa, eli tarvitsen muidenkin mielipiteitä. Ei tutkimus henkilöt puissa kasva, jollain tavalla ne pitää löytää. Mainonta joo mitä pitää löytää, riippuen mistä, puusta, ei vaan ihmisistä, minkälaisista ihmisistä. Siinä pitää ottaa huomioon suomen ja maailman tilanne. Kokonaisuudessaan.

    Tykkää

  8. 21pv kaninkolossa, milloin olet lakannut… Älä hyökkää ihmistä vaan väitettä vastaan. Noi minunkin pitäisi oppia, ei enempää kuin nämä kaksi tänään. Siis siksi ei enempää, koska en halua 20 kirjoituksella sinua häiritä, ja siksi koska en näe muitten kirjoituksia, tarpeeksi…

    Tykkää

  9. Hei, tuore Britannian data tältä tammikuulta, table 1.

    From the Ons referencetable, 1.1.21-31.1.22
    jan 2022 all causes data deaths person y age-adjusted mortality
    2022 January Unvaccinated 1977 483972 1662,6
    2022 January 1st, 21 d 625 157406 3554,8
    2022 January 2nd, <21 d 33 31767 2108,2
    2022 January 2nd, 21d 6 m 6146 223234 4584,6
    2022 January 3rd B, 21 d 28569 1865182 897,2
    2022 January Ever vaxed 36844 2823160 1036,7

    Tuo rokottamattomien kuolleisuus on pysynyt stabiilina 1,6%, rokotettujen kuolleisuus on pikku hiljaa kasvanut.

    Miten ne kuitenkin saavat ever vaxed kategorian noin pieneksi?

    Samoin, jos ihmisiä kuolee suhteessa tuplasti 1. rokotteen jälkeen, niin eikö tämän pitäisi parantaa kuolleisuutta henkiin jääneiden keskuudessa? Nyt huippu on 2nd rokotuksen jälkeinen 4,5%.

    Tekstissä mainittu ”Britannian raportissa kuolleisuus myös muihin sairauksiin kuin koronaan oli rokottamattomilla 2-4 kertaa suurempaa kuin rokotetuilla.” näyttäytyy lähinnä toisin päin tässä tilastossa, paitsi ever vaxed yhteenvedossa?
    JR

    Tykkää

    • Valitettavasti minulla ei ole nyt aikaa alkaa perata noita raakalukuja lähiaikoina. Kysyn vain uudelleen, etkö luota eri maiden asiantuntojoiden johtopäätöksiin noista tilastoista kun yrität niitä itse laskea ja pohtia laskelmiesi tuloksia? Minusta oikeampi tapa toimia raakalukujen kanssa olisi kysyä niistä itse lukukjen tuottajilta eikä minulta, joka en ole niitä tuottanut.
      Itse kyllä luotan enemmän saatavissa oleviin tilastoihin ja niistä tehtyihin tulkintoihin, koska niiden haltijat kykenevät ottamaat perustasoharhan ja sekoittavat tekijät paremmin huomioon, kuin että alkaisin etse taskulaskimella laskemaan rajatusta datasta.

      Tykkää

  10. Hyvä Juhani, ehkäpä sallit minun selventää…

    Viittasit yllä artikkelissa hieman vanhaan dataan:
    syyskuu 9kk koronamortaliteetti 849 / 26 = ca. 32 kertainen kuolleisuus ei-rokotetut / 2nd rokote.

    Tuoreempi tieto saman lähteen päivityksestä koko vuodelle
    joulukuu 12k tämä suhde oli 942 / 46 = ca 20 ei-rok/ 2nd
    uusi kategoria ”ainakin yksi rok ” 942 / 57 = ca 16 ei-rok / ever

    22 tammikuu 1kk ollaan tilanteessa 558 / 789 = ca 0,70 ei-rok / 2nd. Kuolemia 2nd ryhmässä 50% enemmän, ja henkilövuosia noin puolet.
    ja uusi kategoria ever vaxed 558 / 106 = ca 5 ei-rok / ever. Kuolemien ja henkilövuosien kertoimet 5,7 ja 5,8 (ja tämä vain lisätieto, varsinainen tieto jakolaskuissa).
    suhdeluku tuntuu pienenevän voimakkaasti ajan funktiona.

    Jos katsotaan tammikuun kokonaiskuolleisuus, saadaan 1662 / 1036 = ca. 1,60 ei-rok / ever.

    Tilanne muistuttaa taistelukentän juoksuhautaa, jossa kuolleisuus on 1,6%. Jos pääset miinakentän yli bunkkeriin, mahdollisuutesi paranevat 1% :in.
    Mutta miinat (covid) ja luodit (muu kuolemansyy) tappavat matkalla. Joka vyöhykkeellä (rokotusten väli) todennäköisyytesi kuolla on 2-3 kertainen siihen verraten, että jäät juoksuhautaan makaamaan.

    Yleisesti esitetään vain ”bunkkerin ja juoksuhaudan” vertailu, korostaen ”miinoja”, kuten englannin data teki, ja jätetään matka huomiotta. Näin siis expertit yleisesti. Mitä vikaa tehdä analyysiä virallisesta datasta, kun ei sitä muuten saa? Data ei näytä niin hyvältä kuin sen pitäisi, ja miten ”expertitt” sen esittävät.

    JR

    Tykkää

    • Jotenkin tulee sellainen olo (sorry) että et lue kommenttejani vaan toistat edelleen omien raakalukujen excelöintiä.
      Ongelmana noissa raakaluvuissa on, että jos ei tiedä tarkemmin niiden taustalla olevista väestöistä, ei voi tehdä asiallisia laskelmia tai johtopäätöksiä. Perustasohara on yksi mutta vain yksi. Kyseisten väestöjen vertailu edelyttäisi tietää henkilöiden riskitekijät ja iät, jotka vaikuttavat todella paljon. Rokottamattomat ovat useammin nuoria ja terveitä kun taas rokotetut iäkkäitä ja muutoinkin sairaita. On tietenkin selvää, että iäkkäämmät kuolevat todennäköisemmin kuin nuoret ja terveet ja vertailu tulee tehdä ikävaikioinnin jälkeen ja mielummin vielä niin, että riskitekijätkin otetaan huomioon.

      Kun näin on tehty eri maissa, on edelleen selvää, että rokotus ja tehoste suojaa kuolemilta aivan selvästi. Katso vaikka tästä eri maiden tuoreita tilastoja: https://ourworldindata.org/covid-deaths-by-vaccination
      Sen sijaan, että teet taskulaskimella omia laskuja, miksi et usko noihin ammattilaisten lukuihin?

      Tykkää

  11. Kuin tyhmä juttu mun pitää kirjoittaa jotta se menee läpi. 😀. Ok kolme lapsistani on sukua kuninkaalle. Suosikki sarjani oli aikoinaan viikingit. Olin todella otettu kun sain selville, eräältä ihmiseltä että sukututkimuksista selvinny jotta lapseni sukua Birger jaarlille sekä itselleen ragnar lohtbrokille. Nämä historia jutut tosia, kuin myös tämä kalajuttu. Muistin väärin sen huivijutun joten korjaus se oli nenäliina. Ps jos joskus kirjoittaisin kirjan, niinkuin pappani teki, sieltä siperiasta. Saanko käyttää näitä täällä olleita tekstejä jotka siis omia, niin hyväksi, siis pelkästään omia txt, ko ne kuitenkin minun kirjoittamiani. Joo papan kirja ei menny sensuurista silloin läpi, naapurimaa Neuvostoliitto ja silloiset suomen päättäjät eivät sitä hyväksyneet. Eipä muuta, minä ainakin opin paljon tästä puolesta vuodesta. Keskity sinäkin töihisi ja läheisiisi. Tiedän että työsi on vaativaa. Et halua että tänne kirjoitan. En enää kirjoita…

    Tykkää

    • Jo jopas. Aikamoisia juttuja, jotka tosiaankaan eivät liity blogin aiheeseen mitenkään.
      Sukututkimus on sikäli mielenkiintoinen, että kun joka sukupolvessa haarautuu kahteen vaihtoahtoiseen haaraan niin jo 20 sukupolvessa olisi vaihetoehtoja jo 1 048 576 yli miljoona. Noista voi valita mieleisen, esim sen, jossa on kuninkaita tai murhaajia.

      Tykkää

      • No 😂 oli se hyvä että joku menee läpi. Siis toi on oikea vastaus sinulta toi yli miljoona, mutta kun lasket, sieltä lothbrokista päin, niin luku paljon suurempi. Ja selvennykseksi, minä en ole sukua kuninkaalle eikä edes kaikki lapseni.

        Tykkää

  12. Ja kirsikointini iski jälleen. Tiedä meneekö mikään enää läpi. Vastauksesi Jr lle. Olet taas aivan oikeassa… Kyseisten väestöjen vertailu edelyttäisi tietää henkilöiden riskitekijät ja iät, jotka vaikuttavat todella paljon. Kun rokotetaan tämä kaiken pelastava taikaluoti.. Mrna rokote. Mikä monelta unohtuu jfk tapauksessa. Oliko tarpeeksi huono…

    Tykkää

  13. Siis kaikista eniten toi arpominen ärsyttää, nytkään et tienny mitä päästät läpi, ja väärin päästit. Eikö sinne saa kommentointi estetty moderointia päälle. Kävisi minulle ku kyllästyttää jo. Ei voi tulla loogista keskustelua jos joutuu miettimään minkä päästät läpi. Siis sivun alusta asti.

    Tykkää

    • Olen jo monta kertaa sanonut, että kommentointi on blogin aiheesta keskustelua varten. Ei satunnaista ajatusvirtaa. Kannattaa lopettaa, jos ei ole kommentoitavaa itse asiaan.

      Tykkää

  14. Ja Jr lle, jos olisin Suomessa, ainut missä olisi järkeä, jotta olisin syntynyt pohjalaaseen sukuun ja tietysti rokotus vastaiseen, totaalikieltäytyjäksi. Mutta kuitenkin rivissä mentäs ja sanottas, this Is suomi. Ja potkaistas se viestintuoja sinne kaivoon. Sekä solat tehtäs ja joka solaan se 300 ukkoa… Joko oli tarpeeksi sekava.

    Tykkää

  15. Yks vielä jotta kaiken ehkä ymmärtäisin. Jos kuolee koronaan, niin miten ihminen kuolee. Onko se korona virus joka leviää joka paikkaan kehossa ja tuhoaa kaiken elintärkeän. Ja jos niin kuinka asia todettu tai jopa tutkittu ja todistettu… Jotta tutkittu tieto olisi oikea… Jos ni selitys mielellään suomeksi.. Tai enkku linkkikin kävisi, veikkaan että Jr sen osaa suomentaa paremmin kuin sinä Juhani. Mut kuitenkin siis linkki olisi hyvä.

    Tykkää

    • Jos saa vaikean koronataudin, tulee pahoja keuhkovaurioita ja sitten hapenpuute. Voi tulla myös veritulppia eri elinten suoniin. Kaikki nuo voivat johtaa sitten monielinvaurioon, jossa koko elimistö pettää.

      Tykkää

  16. Tai oikeestaan unohda toi edellinen, en löytänyt mitään artikkelia, jota olisin kirsikoinut.meinasin että edes jälkitauteja koronan joihin kuollaan,, olisi joku bakteeri. Mut en löytänyt aiheesta mitään edes enkuks, jotain x kromosomista 1 tai 2, ja estrogeenistä joka naista suojaa. Siis johdatti mut johonkin alkuvaiheen tutkimuksiin jota joku bastard niminen kommentoi, taida toi nimi olla oikein. Jos Juhani jostain Linkin löydät ni pliis älä laita sitä tänne. En oikeesti jaksaisi enää.. Muista kuka sun blogeissa vissiin meinas, jos syy mihin korona potilas kuolee oiskin jokumuukuin korona ja pcr mittalaite alunperin bakteeriin tarkoitettu. Ja siitä tuli sit mieleen se I mectiini. Heippa ja Jrlle samoin.

    Tykkää

    • Ns jälkitaudit eli bakteeri-infektiot voidaan kuitenkin hoitaa antibiooteilla mutta itse virukseen tai sen aiheuttamiin elinvaurioihin on vähemmän tehtävissä.

      Tykkää

  17. detox? Terveille? Peritonedialyysi ja hemodialyysi, sinne teholle tai sairaala potilaille. Kuonat veks. Sitä tarkoitin. Mutta vaatii pohdintaa. Ja joittenkin viisaitten. Ei mun. Siis kuonat pois myös sieltä immuunijärjestelmästä joissa, niitä Taistelujäämiä ehkä liikaa, ja immuunijärjestelmä ei enää kykene niitä poistamaan. Tukoksia.

    Tykkää

  18. Hyvä Juhani
    luen kyllä kommenttisi ja linkkisi ourworldindata. Siinä on sama ongelma jota olen jo edellä kuvannut. Koska isoista exceleistä keskustelu ei oikein johda mihinkään, etkä kommentoinut omicron mekanismia mitenkään, jota olisin kyllä toivonut, niin vielä viimeinen kommentti ilman laskutoimituksia. Puhutaan luvusta 32, covid kuolleet englanti ei-rokotetut vs rokotetut, joka 32 on ”asiantuntijoiden laskukoneesta” ja jonka olet viitannut artikkelissa ” Esimerkiksi Britannian raportissa rokottamattomien kuolleisuus koronainfektioon oli 32-kertainen rokotettuihin verrattuna..” Kerroin on hieman iso, mutta se on kuitenkin olemassa merkittävänä, katsotaanpa.

    Luku tulee siis ¾ vuodesta 1-9. 2021 ei-rokotetut / 2:sti rokotetut, kuolintodistuksessa joko koronan kanssa tai koronan takia.

    Ajoitus: Tammikuu oli alku, mutta samalla se oli silloisen tautiaallon loppu, joka nosti kuolleisuutta merkittävästi. Rokotukset olivat vasta alkamassa, vanhoille ja immunoheikoille, ja tämä näkyi person-years seuraavasti: 3M ei-rokotettua alle 30k 2nd vaxed; 1% siis verrokkiryhmässä vrt ei-rok. Yli 2/3 kuolemista ei-rokotetut ryhmässä tapahtui tammikuussa, ja asiat tasaantuivat vasta maalikuusta alkaen. Ykkösrokotettujen kuolemia ei otettu huomioon tässä ollenkaan, vaikka juuri tammikuu oli kaikkein huonoin tässä suhteessa. Asian yksinkertaisin selitys löytynee juuri rokotusjärjestyksestä; vain heikoimmat saivat ensimmäiset rokotukset.
    – vertailu pitäisi aloittaa myöhemmin kahdesta syystä: tautiaalto vaikutti alussa 99% ei-rokotettuihin, ja rokotus roll-out oli alkutekijöissään. Kerroin 32 pienenisi tällä. Ehkäpä näitä hengitystieinfektioita kannattaisi tarkastella virusvuosittain heinä-kesä.

    Tilastointitapa: lentokoneista tuttua koronatodistusvaadetta ”14 vrk valmiin jälkeen” on siis käytetty tämän tunnusluvun kehityksessä. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että 2 viikon aikana ilmenneet ongelmat on dumpattu edellisen ryhmän synneiksi. Siis alle 2 vko ekasta rokotuksesta ongelma -> rokottamaton. Tämä oli julkituotu tapa Kanadan datassa, johon viittasin aiemmin, ja englanti harrasti samaa; koska rokotus toteutettiin ikäluokittain, 80 v ongelmat rokottamattomien keskuudessa alkoivat heti 1. rokotusten jälkeen. 70-vuotiailla sama käyrä, ajallisesti myöhemmin, mukailleen jälleen rokotusten aloitusta. Kanada julkaisi myös graafin, josta näkyi caset 1. rokotusten jälkeen ja ongelmista yli 60% painottui ihan alkuun, tasaisella ikäjaolla, sama kuolemien suhteen, mutta vanhoihin painottuen. https://web.archive.org/web/20220107094256/https://www.alberta.ca/stats/covid-19-alberta-statistics.htm#vaccine-outcomes
    – tilastointia häiritsee 2 viikon sääntö, joka nostaa kerrointa 32. Koska tässä käytetään verrokkina 2nd vaxed, niin sama tapa parantaa 2nd vaxed tunnuslukua ja nostaa kerrointa 32.
    – reilumpi vertailutapa olisi ever-vaxed eli ainakin kerran rokotteen saaneet.
    Taistelukenttävertaus: älä vertaa vain juoksuhautaa ja suojabunkkeria, laske ruumiit myös siinä välissä kentällä.

    Entäpä loka, marras ja joulukuu. Tällöin alkoivat boosterit, ja samalla logiikalla vertailu pitäisi tehdä viimeiseen rokotukseen. Mutta katsotaan ei-vaxed ikävakioidut kuolleisuusluvut per aikayksikkö: 313, 406, 462. Ja sama litania 2nd vaxed: 92 221 367. Luvut alkoivat siis nousta rokotettujen parissa, ja tässä saattaa olla valumaa booster <2vko. Joka tapauksessa suhdeluku lopussa ilman laskinta on 46/36 noin 1,28.
    – jos boostereissakin on tämä 2 viikon sääntö, niin pienentää suhdelukua. Parempi olisi koko ajan käyttää ever-vaxed eli ainakin yhden saaneet.

    Intuitio: Edellä on käsitelty ”korona kuolintodistuksessa”, entäpä sitten ilman? intuitiivisesti koronan tappaessa enemmän ei-rokotettuja ja suojatessa rokotettuja, muun syyn kuoleman pitäisi kasvaa rokotettujen joukossa? Näin ei käy, vaan sekä koronakuolemat että muun syyn kuolemat ovat suurempia ei-rokotettujen parissa, tasaantuen syksyllä 130% tietämille (vertailuarvona ever-vaxed). Tämä on isohko ero.
    – rokotus tuottaa ihmeen ja suojelee rokotettuja myös kuolemilta muihin syihin? Vai johtaako 2vkon sääntö siihen, että luokitusvirhe lisää ei-rokotettujen yhteisöä tässäkin?

    En väitä muuta kuin sitä, että 32 kuolemankertoimena on aivan liian suuri, vaikka kuinka tulisi expertin laskimesta. Mitä se on, en tiedä, näistä tilastointiin liittyvistä ongelmallisista tavoista johtuen.
    JR

    Tykkää

    • Muutama jatkokommentti:
      – Myös omikronin jälkeen tulleet tilastot eri maista näyttävät, että rokotuksen suoja vakavaa tautia vastaan on hyvä vaikka itse infektion suoja on heikompi.
      – Tuo luokittelu rokotettu vs ei-rokotettu on tehty yleisesti niin, että 21 vrk ekan jälkeen henkilö muuttuu kerran rokotetutksi ja sitten seuraavien annosten jälken viive on 7 vrk. Tämä on itsestään selvää eikä vääristä mitään, sillä rokotusten teho ei tule tietenkään heti vaan sen synnyssä on merkittävä viive. Jos tänään rokotteen saanut henkilö luokiteltaisiin rokotetuksi, se vääristäisi dataa. Huomaa, että nuo viiveet ovat käytössä vain rokotteen tehon osalta, ei haittojen osalta. Haitat tulevat kyllä kirjatuksi tuona aikajaksona mutta sairastuminen koronaan ei.
      – Se, miksi rokottamattomien kuolleisuus näyttäisi olevan koholla muihinkin kuin koronaan, tulkitaan kyllä eri tavalla kuin väität. Minä en ole ainakaan väittänyt, että koronarokote suojaisi muiltakin sairauksilta vaan, että valikoitumista ei voida täysin eliminoida. Olennaista viestissä on se, että väitteet rokotettujan kokonaiskuolleisuuden noususta muihin kuin koronaan, eivät kyllä tilastojen mukaan pidä paikkaansa.
      – En ole missään vaiheessa väittänyt että jurui tuo luku 32-kertainen olisi se varma totuus. Sen luvut ovat jotkut saaneet jostakin tilastosta. Olen nähnyt paljon pienempiä lukuja mutta yhtä kaikki, kaikissa asiallisisssa tilastoissa rokotetut ovat paremmin suojassa koronakuolemalta kuin rokottamattomat ja että rokotteen teho riippuu annoksien määrästä ja viiveestä viimeiseen annokseen.

      Olemmeko näiden seikkojen osalta samalla linjalla?

      Tykkää

  19. Uutinen n vuoden takaa. Laskuista jätetään pois ns läpäisyinfektiot joita esiintyy ensimmäisen 2 viikon aikana. 15.4.21. Iltasanomat. Tais olla Pfizer rokote. Läpäisy on huono sana. Oikeesti jaksa lukea tai pähkäillä. Mistä laskuista…

    Tykkää

    • Kyllä, mutta jo kuukaisia Suomessa ja kansainvälisesti ollut tuo 21 tai 7 vrk odotusaika rokotetehon synnylle.

      Tykkää

  20. Kiitos asiallisesta vastauksesta, Juhani. Osittain samoilla linjoilla, mutta sukellettuani näihin tilastoexcelin sielujen syövereihin, alan menettää uskoani tähän esittämääni dataan…

    Pari englannin matematiikan proffaa näyttivät, että sama efekti saadaan aikaan viikon systemaattisella raportointiviiveellä kuin kuvaamallasi ”immunisuojan odotusaika 7vkr”. Tässähän ei-rokotettujen populaatio pienenee joka viikko, eli nimittäjä. Osoittajaan osoitetaan edellisen viikon ”kuolleet tms”, eli osoittaja suurenee (suuremman taustapopulaation kuolemat). Dynaamisessa tilanteessa esitetään koko ajan liian suurta tunnuslukua, kunnes rokotuskattavuus lähenee 100%. Huom. rokotustehon vaimeneminen saa kierroksia samasta ilmiöstä, näyttäen suurempaa droppausta.

    ” Jos tänään rokotteen saanut henkilö luokiteltaisiin rokotetuksi, se vääristäisi dataa. Huomaa, että nuo viiveet ovat käytössä vain rokotteen tehon osalta, ei haittojen osalta. Haitat tulevat kyllä kirjatuksi tuona aikajaksona mutta sairastuminen koronaan ei.”

    Jos saan näyttää kuvaparin englannin alkuvuoden datasta (proffien tekemä), niin ongelmien siirtäminen aiempaan ryhmään tulee näkyväksi ja ilmeiseksi:

    Huomaa aikaviive ikäryhmien välillä, piikit vko6 ja vko11. Tämä vastaa ko. ikäryhmän rollout tahtia. Ei-rokotetut kehittävät ongelmia rokotteista, joita he eivät saaneet. Tässä lasketaan kokonaiskuolleisuutta, samanlainen käyrä saataisiin esim. nopeasta läpilyönti-infektiosta, oletan. Läpilyönti kategorisoituisi ei-rokotettujen joukkoon.

    Mutta vaikka tämä retki excel tilastoihin on ollut antoisa, olen samalla menettänyt datan todistusvoimaan uskoa.

    Kun vertasin joulukuun populaatioita toisiinsa, ei-rokotettujen henkilövuodet vs ever-vaxed kategoriaan olivat noin 15 % (summasta), eli rokotuskattavuus n. 85%. Englanti julkisti tähän viikkoon asti tiedon taudin yleisyydestä testien perusteella, ja ollaan 8% ja matkalla ylös! Jos tauti kestää alle viikon, niin kahdessa viikossa kaikki ei-rokotetut ovat saaneet taudin! Paitsi että tämä prosentti on ollut 4-6% koko alkuvuoden, syksyllä oltiin 2% tasoilla pitkään. Taudin yleisyys on kai ennenäkemättömän korkealla, samoin kuin läpilyönti-infektioiden määrä. Tämä poikennee Suomen tilanteesta.
    JR

    Tykkää

  21. Mielenkiintoista keskustelua täällä! Olen löytänyt monen monta hyvää linkkiä blogin pitäjän esittämänä. Kiitos niistä!

    Verkossa kiertää eräs käsitys rokotteista liittyen seuraavaan artikkeliin:
    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008699108.html

    Tässä jotkut väittävät HUSin diagnostiikkajohtajan Lasse lehtosen sanovan, että kun aikaa kuluu tarpeeksi (=liikaa) edellisestä rokotuksesta, niin ko. henkilö siirtyy tilastoissa rokottamattomien kategoriaan.

    ”Sairaalahoitoa tarvitsevat tyypillisesti iäkkäät henkilöt. Monella on perussairauksia. Täysin rokottamattomia sairaalapotilaista on nyt noin 25–30 prosenttia, mikä Lehtosen mukaan selittyy sillä, että iäkkäiden kolmansista rokotuksista on kulunut jo jonkin verran aikaa ja rokotussuoja hiipuu.”

    Sain vahvistuksen henkilöltä itseltään, että näin ei ole.

    Uusin rokotteiden ylikuolleisuutta lisäävä ”dokumentti” löytyy täältä.

    Click to access Ylikuolleisuusanomalia2021-1.pdf

    Siinä on ”osoitettu”, että jostain syystä vuonna 2021 viikoilla 25-42 esiintyy ylikuolleisuutta. Dokumentti väittää, että syy täytyy olla rokotteissa. Kun en ole tilastojen enkä terveyspuolen asiantuntija, tuon tämän tänne, jos vaikka joku muu osaisi kommentoida. Ehkä jopa blogin pitäjä.

    Siinä on siis kaksi asiaa, jotka kaipaavat tarkempaa tarkastelua: onko merkittävää ylikuolleisuutta ja jos kyllä, niin mistä se johtuu?

    Tykkää

    • Mielestäni tuota Lehtosen haastattelun kohtaa on tulkittu ilmeisen tarkoituksellisesti virheellisesti. Toki kommentti on huolimaton mutta ei hän sano siinä, että rokotettu muuttuisi rokottamattomaksi vaan pohtii syitä, miksi nousua tapahtuu. Puhutussa haastattelussa helposti syntyy epäloogisia virkkeitä. Näin minä tuon kommentin tulkitsen. Ei Lehtonen ole päättämässä rokottamattomien/rokotettujan luokittelusta muutoinkaan.

      Tuossa artikkelista on hyvä huomoida muutama seikka, jotka vaikuttavat tulkintaan 1) Kyseessä on ikävakikoimaton kuolleisuus, mikä on keskeinen tekijä 2) Kyseessä on oma matemaattinen laskelma, jota kutsutaan ”malliksi” vaikka se ei ota tilastollisesti huomioon tavallisiin malleihin kuuluvia sekoittavia tekijöitä (kuten ikää ja kausivaihtelua) 3) Muiden ammattimaisesti tuotettujan tilastojen havainnot eivät oikeasti tue tämän artikkelin viestiä. Jos nyt katsoo EuroMomon kuolleisuustilastoja, ei tuollaista selvästi poikkeavaa muutosta ole todettavissa missään ikäluokassa. 4) Luotuja laskelmia puolustetaan siilä, että muiden antamissa tilasoissa olisi heikkouksia tai rajoitteita, kuten vaikka Euromomossa. Ne ovat kuitenkin ammattilaisten tekemiä tilastoja joita käytetään päätöksenteon tukena kautta Euroopan. En ole matemaatikko enkä tilastoasiantuntija, jonka vuoksi luotan kyllä enemmän kansainvalisten ammattilaisten tilastoihin kuin tällaisiin DIY-tekijöihin.

      Lopukksi, ei siinä sanota suoraan, että heidän toteama ylikuolleisuus johtuisi rokotteista. Jos muutos kuolleisuudessa olisikin totta, nuo tilastot eivät anna selitystä siihen, mikä muutoksen aiheuttaa. Yhdistämien rokotteisiin on enemmän spekulaatiota. Toki kirjoituksesta paistaa läpi, että tällä tarkoitushakuisella viestillä tuota juttua on kirjoitettu.

      Tykkää

      • Tosin virallisissakin tilastoissa on kummallisuuksia. Joku väitti Worldometerin perusteella että ”vakavia koronatapauksia on Suomessa vain (oliko se nyt 0,4 %). Ihmettelin, mistä tämä lukema oli noiduttu.
        Luku oli saatu siten että k.o. hetkellä tehohoidossa olevien määrä oli jaettu sillä luvulla joka saadaan kun vahvistettujen koronatartuntojen määrästä vähennetään kuolleet ja parantuneiksi todetut.
        Ja tuo ”parantuneiksi todetut” oli käytännössä täyttä puppua, koska useimpia koronan saaneita ei erikseen todeta parantuneiksi. Ja jakaja siis moninkertainen todelliseen verrattuna. Minä tein jonkinlaista maallikkojakolaskua käyttämällä jakajana viimeisen kuukauden havaittuja tapauksia, joka olimurto-osa tuosta lukemasta.

        Tykkää

      • Juuri näin. Ei sanota suoraan, ja pieninkin viittaus rokotteisiin jätetään kertomatta. Tarkoitushakuisesti. Tuota käytetään nyt ”todisteena” rokotteiden aiheuttamasta ylikuolleisuudesta. Kiitos kommenteistasi!

        Tykkää

  22. Kiitos Juhani hyvistä teksteistä ja kommenteista. En ymmärrä miten jaksat salaliittolaisten juttuja oikoi, mutta uskon siitä olevan yleistä hyötyä.

    Tykkää

  23. Näköjään jatkat taas, olisin kysynyt yhteyttä jenssenin rokotteen ja 1-6 vuotiaiden lasten maksasairauksiin.. Näetkö mitään yhteyttä ja onneksi Suomessa ne lopetettiin..

    Tykkää

  24. Sairaalahoitoa tarvitsevat… tyypillisesti iäkkäät henkilöt. Monella on perussairauksia. Täysin rokottamattomia sairaalapotilaista on nyt noin 25–30 prosenttia,,, ,mikä Lehtosen mukaan selittyy sillä, että iäkkäiden kolmansista rokotuksista on kulunut jo jonkin verran aikaa ja rokotussuoja hiipuu. Nii tää nyt on kopypastattu.. Arin Linkistä.. Aikonut oudosti muotoiltu lause,, onko klikin päästä jostain, vai edelleenkö iltasanomat jotenkin kyseenalaisesti aloittaa perinteisen lietsontansa… Niinkuin esim viime vuonna.. Ja ketä ne uutiset kiinnostaa, meitä tavallisia kansalaisia.. Jos asiaan vaatisi esim hus oikaisua, asia varmaan olisi toinen.. Onko oikaisuvaatimusta tullut? Pidätkö Juhani edelleen näitä mrna rokotteita hyvinä tai edes tarpeellisina, variantteihin nähden.. Tämä sanonta.. Suojaa vaikealta tauti muodolta ja jopa kuolemalta, siis rokote, miten se on todettu. Siis voiko sitä edes todeta millään, vai onko tosiaan niin ettei ole kuolemia tai tehohoidossa muita kuin rokottamattomia. Tuota toista tilastoa en edes katsonut, luultavasti ymmärrä siitä mitään. Jotenkin luulen ettei ne rokotteet suojele heitä ketkä ovat immuunipuutteisia, mikä sen piikkiproteiinin siitä rokotuksesta johtuvan poistaa heikolta ihmiseltä. Tai jos rokotussuoja ei ole terveellä vielä alkanut ja kuljet niinkuin se olisi alkanut jo. Tai no tää nyt on sellanen, mitä nyt ei taaskaan ehkä kannata julkaista, mut päätä itse. Tai sitten sulla vastaus näihin, se ois ihan ok…

    Tykkää

    • Lainaamasi kommentti haastattelusta lienee lapsus, joka syntyy helposti kun puheessa epäloogisuuksia on vaikea välttää. Rokotettu ei muutu rokottamattomaksi.
      Kyllä rokotus suojaa edelleen varsin hyvin vakavalta taudilta, myös uusien varianttien osalta. Tämä on todettu lukuisia kertoja kun verrataan rokotettujan ja rokottamattomien riskiä sairastua vakavaan tautiin.

      Tykkää

  25. Onko sinulla, Juhani, tällaisesta tietoa?

    (Linkki poistettu)

    Puhuisi sen puolesta, että ihan nuoria ei kannattaisi rokottaa.

    Tykkää

    • Tuo lähde on niin epäluotettava, että luokittelisin sen kaikki tiedot lähinnä disinformaatioksi. Sivuilla puhutaan mm. Ukrainan sodasta muka NATOn aloittamana sotana ja jaetaan selvää Venäjän propagandaa.
      Jos tuo väite rokotettujan lasten suuremmasta kuolleisuudesta pitäisi paikkansa, se kyllä näkyisi Suomen ja muiden maiden tilastoissa. Kun ei näy, pidän sitäkin vain disinformaationa. Tulee pitää mielessä, että tällaisella disinformaatiolla pyritään aiheuttamaan hämmennystä ja epävakautta länsimaissa.
      (ps poistin linkin)

      Tykkää

      • Kiitos nopeasta vastauksestasi! Ilman muuta hyvä, että poistiy linkin, ettei leviä lisää.

        Tykkää

  26. Ja toisekseen.. Mihin sinä uskot,, minkälainen tilasto sinulle pitäisi tuoda pöydällesi jotta uskoisit,, jotain vialla.. Eihän tämän pitäisi edes olla mahdollista… Ja nää sun poistot.. Ei mitään järkeä,, valitset vain sinulle sopivat ja sun ideologiaan sopivat.. Hei mut elämä on..

    Tykkää

    • Jesmy, olet ainoa, jonka kommentteja poistan. Muilta on vain aivan yksittäisiä parjauksia poistettu.
      Sinun kommentteissasi on sellainen ongelma, että joko niissä ei ole mitään järkeä tai silloin kun niissä on järkeä, ne eivät liity käsiteltävään aiheeseen millään tavalla.
      Jos tämä ei kelpaa, voit jatkaa keskustelua muissa blogeissa, jos niissä on mielestäsi parempi moderointi.

      Tykkää

  27. Mun kommenteissa järkeä? 😀 ehkä korkeintaan jotain relevanttia… Ei vaan, mul ehkä vaikeuksia ymmärtää vain tiettyjä poistoja mitä teet,, mut logiikkaa jos on ni nekin ymmärtää.. Mut jos päästät ns bullshitit läpi ja moderoit muuten ni jää epäilys sun pätevyydestä asiaan,, tai kyse ainoastaan ideologiasta joka ei toimi…ja jotenkin en usko sinua tässäkään asiassa jotta olisin ainut jonka kommentteja poistelet.. Enkä tarkoita nyt tätä blogia… Sanos yksi 100 varma asia, ilman jotain tilastoa sellainen joka ei mrna assa tule koskaan muuttumaan ja olisi nimenomaan hyväksi rokotteelle ja kohteelle.. Siis ihmiselle.. Jos nyt satun kysymään nämä poistetut kysymykset joltain virologilta, jotka sinun mielestä vähintäänkin jargonia ni haluatko kuulla vastauksen.. Siis tietystihän moderoit sen.. Mut kuitenkin sen luet.

    Tykkää

    • Minulle on rehellisesti sanottuna aivan sama mitä mieltä olet moderoinnistani ja mihin uskot. Minä vain kerron sinulle ja muille millä tavalla moderoin, uskoit sinä siihen tai et.

      Tykkää

  28. Ja vielä… Jos nyt tulee ns perinteinen heikennetty tai tapettu virus. Rokote. Mistä se rokote tehty Wuhan vai joku muu variantti.. No kuitenkin jos alkuperäinen virus siis lähellä tapaus nolla.. Sitä ei saa kokeilla jo rokotettuihin.. Koska eläinkokeissa nämä eläimet kuolivat kun kohtasivat aidon viruksen… Eikö ole aika lapsusta.. Tai omicronrokote joka syksyllä valmis,, mrna joka ei estä kuin sen vakavan taudin jos sitäkään.. Pitäskö sun oikeesti jo herätä..

    Tykkää

    • Yhden kommentin tähän annan: Älä levitä virheellistä tietoa, että muka kaikki eläimet kuolivat rokotteeseen. Se ei pipä paikkaansa vaan kysymyksessä oli vain se normaali tilanne, että kun tutkimus oli päättynyt, eläimet lopetettiin. Ne eivät kuolleet rokotteeseen.

      Tykkää

  29. Sori vielä yksi,, invitro, jotenkin sinnepäin oleva sana.. Mitä se tarkoitti.. Tässä mrna tutkimuksessa.. Oliko se koeputkessa tehty tutkimus.. Ja ei jotenkin hyvää asiaa.. Tai voiko siitä tehdä minkäänlaista johtopäätöstä mihinkään suuntaan. Puolesta tai vastaan.. Eli tarkoitan mikä siihen invitroon on seuraava toimenpide jotta voisi johtopäätöksen tehdä..

    Tykkää

    • In vitro tarkoittaa siis koeputkessa tehtyä tutkimusta. In vivo on elävässä oliossa, voi olla myös koe-eläin. Lisäksi yleinen ilmaisu on ex vivo eli koe on tehty elävässä eläimessä mutta sitten kudoksia on tutkittu eläimen kuoleman jälkeen.
      Kaikista saadaa hyvää tietoa, jonka merkitys riippuu siitä mitä tutkitaan.

      Tykkää

  30. Jep.. Mut vielä yksi,, tutkimus oli päättynyt ja eläimet lopetettiin. Eläimet eivät kuolleet rokotuksiin.. Eli exvivo,, miten se meni… Ts onko vielä joku mistä todetaan, nämä vähän pidemmät haittavaikutukset.. Ja mikä se koe-eläin on näissä mrna tutkimuksissa.. Ja eikö tuosta exvivosta nimenomaan ole jo tutkimuksia, ei niinkään hyvää mrna rokotuksen kannalta..

    Tykkää

    • Ainoa viesti tuosta eläintutkimuksesta on, että eläinte kuolemista ei voi tehdä johtopäätöksiä ja se, että koska pidempää seurantaa ei ollut, sitä tietoa ei ole olemassa eläimistä.

      Tykkää

  31. Invitro invivo exvivo,, kauanko nämä kestää ns perinteinen rokotus kehitys.. Ja kauanko kesti mrnaassa.. Onkohan perinteinen 15 v,, paljon turvallisempaa, tässä mrna kehityksessä.. Jos koeeläimetkin lopetetaan lopuksi.. Eikö se nimenomaan ollut siinä exvivossa jotta maksaan kertyi jotain mitä ei pitänyt. Ja jos suhteellisen lyhyt aika jolloin tutkimuksia tehty perinteiseen verrattuna,,, onko tutkimuksessa noiniiku mitään virkaa.. Ts vertaistutkimus ilman mitään tieteellistä pohjaa.. Ja jos tutkimus jälkikäteen osoittaa jotta kerääntyy maksaan jotain. Eikö asian pitäisi saada huomiota enemmän.. Ts jäikö jotain mitä tehtiin väärässä järjestyksessä, huomioimatta ja aloitettiin ihmiskokeet ennen aikojaan.. Kiireellä. Siis jos vaikuttaa toistolta nää kommentit, ni sori vaan.. Taitaa nää asiat ny pääasiassa olla olla tiedossa, mut kuitenkaan ei.. Onko mitään negatiivista sanottavaa sinulla Juhani.. Mrna rokotuksiin liittyvää.. Vai onko se vain 99.99% hyvää.?

    Tykkää

    • Samaa asiaa jauhat. Lue THL:n tai Fimean sivuilta miten rokotekehittely kesti lyhyemmän aikaa. Olen myös tätä nopeutta käistellyt tässä blogissa.

      Tykkää

  32. Ok samaa jauhan.. Ylempänä täysin rokottamattomia sairaalapotilaista 25-30 %.. Mitä nää 70% ovat ja moniko noista 25-30% olevista kuuluu ryhmään 21 tai 7 päivää.. Ja moniko everwaxed…..ryhmään?

    Tykkää

    • En tiedä, mistä puhut mutta katsome esim näitä tilasoja:

      Tykkää

  33. Ei olisi Peltosen twiittiä pitänyt katsoa… Mitä hyvää te näette noissa taulukoissa, siis yhdessäkään.. Jos niinku laittaa palikat päällekkäin, vaikka olisi jopa otettu huomioon 21 ja 7 pv. HÄH. Ja eihän taulukko voi pitää paikkaansa jos vain 25-30% on rokottamattomia sairaalahoidossa olevilla.

    Tykkää

  34. Perustaso harha,, niinkö,, taulukossa mortality.. Selitätkö.. Tai tartunnat.. Eikö ne kaikki ole rokotettuja,, on sit 1 2 3 rokotettuja.. Kyl mä ton harhan tajuun.. Mut kyse on rokotetun ja rokotteen ehkäsystä siihen vakavaan tautimuotoon.. Ja kuolemaan.. Siis jos kaikki olisi rokotettuja ni millä sen viimeisen pykälän selittäisit,, olisi vain yksi pykälä täysin rokotettu ja boosteri.. Ei mene läpi.. Siis yhteensä 1 rokotus ja jotta rokotussuoja täydellinen 2 rokotus. Plus 1 boosteri.. Ja kaiken järjen mukaan asiassa huomioitu 21 ja 7 pv… Siis nythän tää taas laantuu kesäksi mut jos olisi syksynä alkanut tämä mortality taulukko ja nimenomaan tämä suuri ikäryhmä,, sekä olisi n 8 kk peräjälkeen suuret ikäryhmät pitäneet suurta kuolleisuutta, ni olisitko sanonut perustasoharha,, ei ole perustasoharhaa jos katsot vain sitä suurta ikäluokkaa.. Mutta jos tarkoitit tuota eihän taulukko voi pitää paikkaansa, sairaalahoidossa, perustasoharha,, se nyt oli hätäsesti heitetty.. Mortality taulukossa voi rokottamattomia olla näitä 7 21 pv kategoroituja, sekä joille ei enää rokotuksia suositeltu enää.. Perustasoharha,, kuinka moneen kommenttiin se liittyy näissä menneissä blogeissa.. Tarkistatko,, tai uutisoinnissa.. Niiko esim viime vuodelta rokottamattomat sitä ja rokotetut sitä.. Kysyn vaan,, ja nyt rokottamattomat sitä, 1 rokotettu sitä 2 rokotettu tätä ja boosteri ni hyvä tulee tai toinen boosteri vielä varmuudeksi.. Tilastot ja tilastointi muuttuu.. Ei hyvä..

    Tykkää

  35. Tässä YLE oli julkaissut huhtikuun tilastot (sairaanhoito, tehohoito, kuolemat) ja siinä hyppäsi silmille se, että monessa kategoriassa yhden rokotteen saaneet olivat ”yliedustettuina” — tapauksia enemmän kuin kokonaan rokottamattomilla. Selvimmin ikäluokan 30-49 tehohoitotapauksissa ja yli 70-vuotiaiden kuolemissa.
    Mikähän tällaisen voisi saada aikaan? Maallikon ajatuksia:
    1) noita vain kerran rokotettuja on suhteessa vähän (puolesta kolmeen prosenttiin ikäluokasta riippuen), ja kyse on sattumasta? Liian pieni otos. Toisaalta nimenomaan tehohoitotapauksia on eniten juuri tuossa nuoremmassa ikäryhmässä, jossa myös näitä vain yhden rokotuksen saaneita on suhteessa eniten.
    2) Vain kerran rokotetuissa on paljon niitä, jotka oikeasti ovat saaneet jonkin hurjan rokotereaktion, ja tämä samalla liittyy johonkin joka altistaa myös saamaan itse taudin pahana?
    3) Siitä ainoasta rokoteannoksesta on jo niin kauan, että teho on mennyttä?

    Tykkää

    • Tuloksia tulee tarkastella ikäryhmittäin, muuten tulos vääristyy sillä rokotuskattavauus on erilainen eri ikäryhmissä.
      Mielestäni ei ole ollut mitään selvää viestiä siitä, että kerran rokotetut olisivat suuremmmassa riskissä kuin kokonaan rokottamattomat, kun huomioidaan sekoittavat tekijät. Mutta lienee selvää, että infektion estossa yksi annos vuosi sitten ei nyt enää kyllä auta pätkääkään, ei myöskään vakavan taudin estossa.

      Tykkää

      • Ikäryhmittäin (sillä tarkkuudella kun ne siitä graafista näkyivät) minä tarkastelinkin. Ja lukemathan ovat sataatuhatta ryhmään kuuluvaa kohti, eivät absoluuttisia.

        Aloin pohtia onko siinä ”kerran rokotettujen” ryhmässä jotain erityistä, kuten tosiaan jokin tekijä joka altistaa sekä pahalle rokotusreaktiolle, jolloin ei uskalleta antaa toista piikkiä, että sille että itse tauti tulee pahana. Vai mennäänkö tässä jo niin pieniin absoluuttisiin lukuihin että tilastot ovat mitä sattuu. Koko väestöstä noita yhden rokotteen saaneita on (taulukosta katsoen) alle 180000.
        Siitä ykköspiikistä taitaa useimmilla joka tapauksessa olla jo niin pitkään, että teho on mennyt (vuoden verran, huoks…)

        Tykkää

Jätä kommentti