Flinkkilä & Tastula –katsojapalaute on oiva esimerkki vahvistusharhasta

Vahvistusharha on kognitiivinen vinouma, jossa yksilö etsii ja havaitsee vain omia ennakkokäsityksiään tukevaa informaatiota. Sellainen tieto, joka ei ole odotusten mukaista, tulee helpommin hylättyä.

Vahvistusharhan seurauksena ihminen kerää ja muistaa asioita valikoivasti ja tulkinnasta voi tulla harhautunut ja virheellinen.

Olin Flinkkilä & Tastula: Kohtaamisia –ohjelmassa haastateltavana. Ohjelma lähetettiin 23. ja 24. helmikuuta 2019 ja on edelleen katsottavissa Areenassa.

Ohjemassa käsiteltiin erilaisia tiedon tulkintaan vaikuttavia ilmiöitä. Myös vahvistusharhasta keskusteltiin.

Lue millaista palautetta haastattelusta sain.

http://hyvinvointi.ts.fi/terveys-tiede/flinkkila-tastula-katsojapalaute-vahvistusharha/

Advertisement

3 kommenttia artikkeliin ”Flinkkilä & Tastula –katsojapalaute on oiva esimerkki vahvistusharhasta

  1. Kiitos hyvästä ohjelmasta ja hyvistä blogeista. Mielestäni on usein huomattu, että luemme ja kuulemme sen, joka vahvistaa käsityksiämme. Pari ajatusta: mielestäni ei ole tuotu tarpeeksi esille, että sika-influenssan roisto oli uusi (?) adjuvantti AS03, Jotakin huhuja oli kai siitä, että lääkefirma säästi varsinaisen antigeenin määrässä ja pisti vähän enemmän adjuvanttia, joka tukee yleistä ajatusta lääkefirmojen ahneudesta. Toisaalta lääkefirman puolustukseksi voinee sanoa, että geneettistä komponenttia olisi ollut vaikea huomata laajemmassakaan testauksessa. Ja kun ei tullut sikainfluenssa-epidemiaa, niin sairauden haittoja ei ollut, oli vain rokotuksen haitat. Olen itse rokotusten kannattaja, joten tämä oli paha taka-isku. Sitten laitan tähän linkin National Public Radion (NPR) podcastiin, jossa todetaan, että ei tiedemaailmassakaan faktat ja havainnot aina auta:https://www.npr.org/podcasts/510308/hidden-brain?t=1551522913926 – January 21,2019 lähetys. On muutenkin mielenkiintoinen sarja.

    Tykkää

    • Oliko kirjoitus sinusta hyvä? Minusta se ei todellakaan anna asiallista kuvaa masennuslääkkeistä tai niiden käytöstä saati sitten tehosta. Kopakkala on liikkeellä ihan muilla motiiveilla kuin tiedon ja faktojen kanssa. Jutussa oli niin paljon puutaheinää, ettei siihen varmaan kukaan jaksa edes reagoida.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s