Dieetti haussa

Näin joulun jälkeen itse kullekin on saattanut kertyä jokunen kilo lisää painoa. Uuden pakollisen tammikuun kuntosalikortin lisäksi on siis varmaan syytä aloittaa jonkinlainen dieetti. Nykypäivänä ei enää luoteta käytännön järkeen dieetin osalta. Ehkä on liian yksinkertaista ajatella, että vähentämällä herkkujen syöntiä ja liikkumalla hieman lisää tilanne korjaantuisi itsestään. Tilanteen korjaamiseen tarvitaan yleensä muotidieetti.

Koskaan tilanne ei ole ollut niin hyvä, kuin se on tänään. Dieettejä on kymmenittäin ja jokainen lupaa todella nopean ja pysyvän painon pudotuksen. Koska elämme individualismin kulta-aikaa, luonnollisesti jokaiselle löytyy yksilöllinen dieetti.

Internet on pohjaton dieettien laari. Muutamassa minuutissa löysin mm. seuraavat: 5:2-dieetti, Atkinsin dieetti, Best Life –dieetti, Cambridge-dieetti, Dean Ornish –dieetti, GI-dieetti, Hiivaton dieetti, Kolmen tunnin dieetti, L.A. Shape –dieetti, Lantio-reisidieetti, Mehudieetti, New York –dieetti, Pellinki-dieetti, Ph-dieetti, Sairaaladieetti, Scarsdale-dieetti, Scentsational-tuoksudieetti, Slim-Fast, South Beach –dieetti, Super-Jutan dieetti, Supermarket-dieetti, Uusi Beverly Hills –dieetti, kaalikeittodieetti, Paleo-dieetti, Pariisilainen dieetti, Välimeren ruokavalio, Vatsalihakset esiin –dieetti, Vegetarismi, Veganismi, Victoria Principalin bikinidieetti, Vähähiilihydraattinen dieetti, Yksi Muutos –dieetti ja Zone-dieetti.

Mielenkiintoista näissä dieeteissä onkin se, että vaikka ne ovat useimmiten täysin ristiriidassa keskenään, ne kaikki ovat suurenmoisen tehokkaita. Kiloja lähtee nopeasti, jopa 1 kg päivässä. Pikaisesti tarkasteltuna tehokkaimpia ei uskaltaisi jatkaa pitkään, ettei paino lipsahtaisi vahingossa miinuksen puolelle.

Yksi mielenkiintoisista on lentoemännän dieetti. Senhän on oltava tehokas, sillä lentokoneisiin eivät paksukaiset mahdu työskentelemään. Ilahduttavaa oli myös huomata, että SAS, skandinaavinen edistyksellinen lentoyhtiö, oli liittänyt mainoksensa tämän dieettiohjeen alle.

Lentoemännän dieetti_2

Onhan totta, että lentoyhtiöt ovat ongelmissa lastin painon kanssa. Mikä olisi parempaa kuin langanlaiha henkilökunta ja matkustajat. Mainos on siten perusteltu ja juuri oikeassa paikassa. Mutta, aika haastavalta tuo dieetti vaikutti. Saisi syödä lähinnä greippiä, ehkä hieman kalaa ja kananmunaa. Tosin painoa lähtisi yksi kilo päivässä! Tosin sitten 4 päivän jälkeen pitäisi pitää 30 päivää taukoa. Tutkimuksissa on havaittu, että rajujen nopeiden dieettien jälkeen paino palautuu suurella todennäköisyydellä takaisin, kun ei synny pysyvää muutosta elintapoihin.

Dieetin valinta varmaan myös kertoo ihmisen trendikkyydestä. Pari vuotta sitten kaikki karppasivat mutta kuka enää tänään kehtaisi tunnustaa olevansa tämän vanhanaikaisen dieetin toteuttaja? Pellinki-dieetti on esimerkki ilmiöstä, jossa jokaisen itseoppineen ravintogurun tulee nimetä oma dieetti. Se muistuttaa tavanomaista vähähiilihydraattista dieettiä mutta on höystetty kotimaisilla ruoka-aineilla. Karppaukselle tyypillisesti siinä tulisi syödä runsaasti voita, oliiviöljyä ja kookosrasvaa. Dieetin kerrotaan auttavan korkeaan verenpaineeseen ja veren rasva-arvoihin, masennukseen, uniapneaan, kuorsaukseen, ihottumiin ja tulehduksiin. Pelkästään noiden parantuvien sairauksien sekalainen lista on tunnusmerkillistä perusteettomalle terveysväittämälle. Mitään tutkimuksia tämän dieetin terveysvaikutuksista ei ole esitetty.

pH-dieetissä kehon liikahappamoituminen on terveysongelma, jota pyritään korjaamaan. Sen mukaan nykyinen elintapamme happamoittavat elimistöämme. Se johtaa kymmeniin vaivoihin ja sairauksiin. Happamuutta aiheuttavat kala, liha, munat, juusto, jotkut viljat, sokeri, leivonnaiset sekä kovetetut ruokarasvat ja tavalliset ruokaöljyt. Tätä happamoitumista kumoavat tietenkin emäkset, joita muodostuu raaoista kasviksista, tuoremehuista, vihreistä lehtikasveista, perunasta, juurikasveista sekä marjoista ja hedelmistä. Dieetti ei perustu mihinkään tietoon ja on täysin ristiriidassa fysiologian kanssa. Elimistön ja solujen pH on yksi tarkimmin säädeltyjä suureita. Veren pH on 7,35–7,45. Veressä on useita puskurijärjestelmiä ja lisäksi keuhkot ja munuaiset säätelevät sitä koko ajan. Tämän dieetin keskeinen tavoite onkin myydä kalliita terveystuotteita sillä tätä dieettiä on käytännössä mahdoton toteuttaa ilman erikoisvalmisteita.

Paleo-dieetissa jäljitellään kivikautisten metsästäjä-keräilijöiden oletettua ruokavaliota. Se perustuu uskomukseen, että geenimme eivät vielä yli kymmenen tuhannen vuoden geneettisistä ja epigeneettisistä muutoksista huolimatta ja vaelluksesta Afrikan savanneilta kylmään pohjolaan ole vielä sopeutuneet viljoihin. On epätodennäköistä, että esi-isämme olisivat viettäneet jatkuvia riistabakkanaaleja tuon ajan kivisillä keihäillä metsästettäessä. Emmehän me oikeasti voi tietää mitä he söivät. Tuohon aikaan odotettu elinikä oli lyhyempi kuin tämänhetkinen oma biologinen ikäni. On todennäköisempää, että he söivät sitä mitä löysivät ja kiinni saivat. Vasta kun maanviljelys keksittiin, väestö alkoi kunnolla kasvaa. Tieteellistä näyttöä siitä, että viljan syöminen ei sopisi ihmiselle, ei ole olemassa. Se, että laktoosin sieto on parempi pohjoisilla alueilla, missä lehmien maito on ollut tärkeä ravinnon lähde, on hyvä esimerkki siitä, miten evoluutio on nopeampi kuin Paleo-kannattajat uskovat.

Osassa dieeteistä nimi on houkutteleva. Kolmen tunnin dieetti ei kuitenkaan tarkoita sitä, että laihtuisi kolmessa tunnissa vaan, että pitäisi syödä kolmen tunnin välein. Tämän dieetin aikana työnteko olisi haastavaa. On varmaan hienoa kertoa ystäville, että noudattaa Scarsdale-dieettiä taikka Scentsational-tuoksudieettiä!

Pariisilainen dieetti on Ilta-sanomien mukaan viime talven hitti. http://www.iltasanomat.fi/laihdutus/art-1288638404927.html Ranskalaisten kehittämän dieetin tavoitteena on muuttaa ruokailutottumuksia lempeästi. Ranskahan, erityisesti Pariisi tunnetaan hyvien viinien ja herkullisen ruoan kotimaana. Dieetissä on kolme vaihetta: Kahvilavaihe, Bistrovaihe ja lopulta Gourmet-vaihe. Perehtymättä tarkemmin tuon viimeisen vaiheen sisältöön, voin uskoa, että useimmat meistä haluaisivat noudattaa sen jotakin muotoa seuraavalla Pariisin matkallaan. Ranskalaisen asiantuntijan mukaan kyseessä on aivan ”uusi lähestymistapa syömiseen”. Tosin siinäkin toimitaan ihan perinteisesti eli ravinto otetaan suun kautta. Aivan kokonaan uusi tapa se siis ei sittenkään ollut.

Dieetti haussa tietolaatikko

Tutkimuskooste ravinnosta:

Fardet et al Nutr Reviews 2014

45 kommenttia artikkeliin ”Dieetti haussa

  1. ”Dieetti ei perustu mihinkään tietoon ja on täysin ristiriidassa fysiologian kanssa. Elimistön ja solujen pH on yksi tarkimmin säädeltyjä suureita. Veren pH on 7,35–7,45. Veressä on useita puskurijärjestelmiä ja lisäksi keuhkot ja munuaiset säätelevät sitä koko ajan. ”

    Mielestäni hieman turhan jyrkästi ilmaiset asian.

    ”VÄHÄPROTEIINISEN KASVISRAVINNON VAIKUTUS HAPPO-EMÄSTASAPAINOON,
    HIILIHYDRAATTI- JA RASVAAINEENVAIHDUNTAAN
    SEKÄ NIIDEN SÄÄTELYYN OSALLISTUVIIN
    HORMONEIHIN LEVOSSA JA SUBMAKSIMAALISESSA
    KESTÄVYYSSUORITUKSESSA ”
    https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/25526/nurminen%20enni-maria%202008.pdf?sequence=1

    ”NATRIUMBIKARBONAATIN JA BEETA-ALANIININ VAIKUTUKSET
    LYHYTKESTOISESSA UINTISUORITUKSESSA”
    https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/38587/LFY.A005%20Hirvonen%20ja%20Saarela.pdf?sequence=1

    ”YHDISTETYN KESTÄVYYS- JA VOIMAHARJOITTELUN
    VAIKUTUS pH:HON, LAKTAATTIIN JA SUBMAKSIMAALISEEN
    KESTÄVYYSSUORITUSKYKYYN KAHDELLA ERILAISELLA
    RUOKAVALIOLLA”
    https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/44667/Pelttari%20Pasi.pdf?sequence=1

    ”EMÄSTÄ TUOTTAVAN RAVINNON JA FYYSISEN
    KUORMITUKSEN VAIKUTUKSET KALSIUM–
    METABOLIAAN”
    https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/21778/turkki.pdf?sequence=1

    ”RAVINNON VAIKUTUS KEHON HAPPOEMÄSTASAPAINOON”

    Click to access phravintoalasalmi.pdf

    Tykkää

    • Kiitos viestistä. Noiden töiden perusteella ei voi mitenkään perustella tuota pH-dieettiä. Tottakai elimistö säätelee pH:ta ja saäätelyn tarve on erilainen erilaisen ravinnon kanssa enkä ole väittänyt etteikö sillä mitä syömme voisi olla vaikutusta rasitustilanteissa. pH-dieetti sellaisenaan ei perustu tieteeseen eikä sen hyödyllisyyttä ole väestössä tietääkseni testattu.

      Tykkää

      • ”Dieetti ei perustu mihinkään tietoon ja on täysin ristiriidassa fysiologian kanssa. ”

        Tarkoitin tätä; mielestäni ei pida tarkkaan ottaen paikkaansa.

        Ko papereissa on viittteitä muihin asiaaan liittyviin tutkimuksiin.
        Henkilökohtaiseti en pidä ollenkaan pahana että esimerkiksi verisuonten kalkkeutumista tutkitaan/tutkittaisiin ”pH perspektiivistä” myös. Kalsiumihan on yksi ”emäskivennäisistä”

        Pidän nyt taukoa kommentoinnissa, saatan olla vain häiriöksi.

        Hyvää jatkoa.

        Tykkää

  2. pH-dieetti on aihe joka tulee vastaan tasaisin väliajoin sekä vastaanottotyössä, että luennoilla ja somessa. On kumma, että miten sitkeässä uskomukset kuten tämänkin on. Esimerkiksi ruokasoodaa (tosi emästä) tankkaamalla n. 5-10 teelusikkaa päivässä saadaan aivan minimaalinen muutos mailerijuoksijoiden pH:ssa (tasoa 0,1 korkeampi pH kuin lumeella). Ruokavalion vaikutus on vielä pienempi kuin ruokasoodan!

    Koko pH-ruokavalion jutun juoni liittyy siihen, että virtsan pH muuttuu. Ihmisillä on kuvittelma, että se kertoo elimistön happamuudesta. Mutta ei, se kertoo vain kusen happamuudesta.

    Olisi mielenkiintoista tietää onko missään tutkimuksessa mittailtu muiden elinten/kudosten pH:ta kuin suoliston. Paksusuolen pH:ta laskee runsas kuidun saanti. Ja kuten tunnettua runsas kuidun saanti on hyvä asia, eikä huono. Pysyy patologiset bakteerit kurissa ja muutoinkin suolessa vallitsee paremmat olosuhteet kuin emäksisessä paksusuolessa. Eli tässäkin kohtaan itse asiassa totuus menee juuri päinvastoin kuin pH-teoria väittää. Edes luiden kannalta ei taida olla näyttöä virtsan emäksisyyttä lisäävän ruokavalion eduista.

    Lisäksi on erikoista, että noissa Jussipussin linkkaamissa gradutöissä käytetään termiä ”elimistön emäksisyyttä lisääväksi” ja useissa tieteellisissä artikkeleissakin puhutaan asidoosista vaikka aina viitataan vain *virtsan* happamuuteen. Noissa gradutöissä veren pH ei muuttunut miehillä miksikään ”emäsruokavaliolla”, ja naisilla muutos oli tasoa 0,05 yksikköä (edelleen pysyttiin tasoilla n. 7,36 vs 7,41). Joten ihmettelen kyllä noita sanavalintoja. Johtopäätös on oikea esim. Pelttarin työssä:

    ”Tämän tutkimuksen perusteella kasvis- ja hedelmäpainotteinen (noin 800 – 1000 g kasviksia ja hedelmiä vuorokaudessa) ja normaalin määrän proteiinia sisältävä emäksinen ruokavalio ei vaikuta lepotilan veren pH:hon, mutta naisilla virtsan pH levossa nousi 12 viikon harjoittelun aikana ja oli korkeampi kuin hapanryhmällä. Nämä tulokset vahvistavat näkemystä siitä, että tarkasti säädellyn veren pH:hon lepotilassa on vaikea vaikuttaa, mutta virtsan pH:hon sen sijaan voidaan vaikuttaa”

    Käsittääkseni asidoosissa on kyse vasta kun veren pH laskee 7,0 tietämille tai alle pidemmäksi aikaa, ja tämä on kai hengen vaarallinen tila.

    Liked by 1 henkilö

  3. Kiitos lisätiedoista, minulla on ollut ihan samanlainen käsitys tästä asiasta. Uskon, että kudosten pH:sta on kyllä tietoa, pitäisiköhän perehtyä tarkemminkin asiaan? Selvää on, että joidenkin kudoisten pH on säädelty eri tasolle kuin veren.
    Terveessä sydämessä pH ei kyllä nopeasti laske edes rasituksessa mutta jos verenkierto häiriintyy, laktaattia kertyy kudokseen. Jos verenvirtaus pysyy kunnossa, se huuhtoutuu kyllä hyvin pois.

    Tykkää

  4. Tuli mieleen (vähän aiheen vierestä, tosin), että SAS ei välttämättä tarkoituksellisesti mainosta juuri tuossa. Osa ilmaisista blogipohjista tarjoaa palvelun sillä ehdolla, että lukijalle näytetään mainoksia. Nettimainostusten algoritmit toimivat nykyään niin näppärästi, että on voinut yhdistää lentoemäntä-/lento-sanan ja tuon mainoksen, jolloin kätevästi aihepiiriin näkyvä mainos näkyy lukijalle, kun tuohon dieettiin tutustuu.

    Käytänpä tilaisuuden hyväkseni ja kysyn parista asiasta, jos sinulla olisi jotain näkemystä:

    pH-dieetistä tuli mieleen, että törmäsin väitteeseen, että esim neljän viikon suht matalaproteiinisella dieetillä (ei nollaproteiinia kuitenkaan, mutta ehkä pienimmillään siinä 30g/pv) voi treenata reippaastikin, eikä vaikuta katabolisesti. Voi hyvin olla, että ei vielä noin lyhyellä aikavälillä, jos ei lihaksia ehkä kasvatakaan, mutta tätä perusteltiin sillä, että elimistössä on 70g proteiinivarasto, jota käytetään lihasten kasvuun, vaikka tilapäisesti olisi normaalia vähemmän proteiinia ruoassa. Itse en ole etsinnästä huolimatta löytänyt tällaiselle väitteelle perusteita. Maksassa lienee jotain aminohappo”varastoa” (?), mutta jos olen ymmärtänyt oikein, ne käytetään ihan normaaliin kehon rakennustyöhön eikä ole siis mikään ”proteiinivarasto”? Ja mistäköhän tuo 70g on saatu, tuollaiselle luvulle en löytänyt mitään viitteitä.

    Toinen väite tähän asiaan liittyen oli se, että monissa maissa, joissa syödään proteiinia vähemmän kuin Pohjoismaissa, on vähemmän syöpiä (ja mainittiin vielä joku toinen pitkäaikaissairaus, mutten muista mikä), että sekin puoltaisi proteiinin vähentämistä. No, on toki niin, että juuri nyt vallalla oleva proteiini-hypehehkutus on osin mennyt överiksi, mutta muistelen ravitsemustieteen luennolta, ettei esim. suomalaisten proteiininsaanti nyt ole mitenkään erityisen suurta, jos ei pientäkään. En ole myöskään tähän löytänyt mitään tieteellisiä vahvistuksia, enkä tiedä mitkä ovat ne maat, joissa tällainen kausaliteetti on nähtävissä (ja miten tuo on todistettu, en tiedä). Rottakokeista löysin pikemminkin esim syöpien suhteen sellaisia tuloksia, että vähähh+runsasproteiininen toimisi kasvaimen kasvun suhteen ”paremmin” kuin ns vakioitu normaali ruokavalio ts. runsasproteiinista ruokaa syövät rotat elivät normaalin elinajan, koska kasvaimien kasvu hidastui (liittyi glukoosiin), kun taas normiruokavaliolla olleet rotat kuolivat kasvaimeen. Mutta rottakokeet ovat toki aina rottakokeita. Itselleni tuli heti ensiksi mieleen, että olisikohan vedetty mutkat suoriksi ja ymmärretty väärin ts. proteiini=punainen liha, teolliset lihaeinekset ja lihavalmisteet/makkarat –> syöpien ja x sairauksien lisääntyminen, mutta tosiaan ilman sen tarkempia speksejä vaikea arvioida väitettä.

    Tykkää

    • Kommenttini SAS:sta oli tarkoitettu huumoriksi. Tottakai se voi olla ihan sattumaakin mutta nettimainostus tosin voi myös havaita sanoja, joihin liittyy ja myös käyttäjän historia voi vaikuttaa.

      Tuosta protetiinit ja treeniyhteydestä kannattaa varmaan kysyä Juha Hulmilta taikka Jan Sundellilta, jotta ovat teeman asiantuntijoita. Yleisesti kuitenkin ajatellaan, että treenin lisääntyminen lisää proteiinien tarvetta.

      Protetiinien hyödyistä ja haitoista voisi varmaan keskustella lisääkin ja suuntaus taitaa olla sellainen, että proteiinien saantisuosituksia jotkut haluaisivat hieman lisätäkin, erityisesti paljon liikuntaa harjoittavilla ja iäkkäilläkin. Reijo Laatikainen (ks alla) voi antaa enemmän tietoa. Tietääkseni lisääntynyt sairastuvuus ei ole liitetty suoraan proteiineihin vaan punaiseen lihaan.

      Tykkää

      • Mainoksesta; ajattelin vain kommentoida sen takia, että teoriassahan SAS:lta olisi nerokasta taktiikkaa tarkoituksellisesti mainostaa tällaisen(kin) yhteydessä, mutta jos ja kun esim tuo sivusto on tehty jollain ilmaispohjalla, todennäköisesti verkkomainonta tunnistaa käytetyt sanat ja sijoittelee mainoksia sen mukaan. 🙂 Ja selainhistoriakin joissain yhteyksissä tosiaan vaikuttaa – isoveli valvoo…

        Treenauksen ja proteiinin yhteydestä / proteiinin tarpeesta olen lukenut paljon, myös Hulmin ja Laatikaisen blogeista ja siitä on itselläni jokin näppituntuma/mielikuva. Selostukseni oli pitkä ja polveileva (pahoittelut), mutta tuossa pH-dieettiasiassa ehkä eniten jäi askarruttamaan väite varsinaisesta elimistön proteiinivarastosta, mille en itse ole löytänyt fysiologista selitystä tai tietoa, että missä se voisi olla ja mistä tuollaiset täsmägrammat ovat tulleet ko. asiantuntijan tietoon. Ja tosiaan, punainen liha tuli itsellenikin mieleen liittyen tuohon syöpäriski-väitteeseen, että se on vain tässä yhteydessä ko. asiantuntijalla mennyt kattokäsitteen eli proteiinin piikkiin, mikä on toki harhaanjohtavaa, koska on paljon hyviä kasvikunnan lähteitäkin.

        Tykkää

  5. Vielä hieman porkkanaa ja ärsykettä lisää, saattaa kannustaa lisätiedon hankkimiseen aiheen suhteen.
    Edelleen olen sitä mieltä että asiaa pitää tutkia, monesta eri vikkelistä.

    ”Abstract.
    It has been known for almost a century that systemic acidosis causes depletion of the skeleton—an effect assumed to result from physicochemical dissolution of bone mineral. However, our work has shown that resorption pit formation by cultured osteoclasts is dependent on
    extracellular acidification. Osteoclasts are almost inactive above pH 7.4 and show maximum acidactivation at about pH 6.9. Within this pH range, small shifts in H+ concentration can cause large changes in resorption. Bone mineralisation by cultured osteoblasts is inhibited in a reciprocal manner
    by acidosis. In vivo, acidosis can occur systemically as a result of renal, bronchial or gastrointestinal disease, diabetes, severe (anaerobic) exercise, excessive protein intake, ageing, or the menopause. Acidosis can also occur locally as a result of inflammation, infection, wounds, tumours or ischaemia
    (due to increased anaerobic metabolism and reduced perfusion). The robust functional responses of bone cells to extracellular pH changes probably represent a primitive ‘failsafe’ to correct systemic acidosis by releasing alkaline bone mineral when the lungs and kidneys are unable to remove
    sufficient H+ equivalent….”

    Click to access International%20Congress%20Series%201297,%20255-267%20%282007%29.pdf

    Tykkää

  6. Tuo mainitsemanne ”Pellinki-dietti” on itselleni ja sadoille, ellei tuhansille kaltaisilleni ainakin antanut pysyvän ruokavaliomallin ja pysyvän painonhallinnan.Kuitupitoiset kotimaiset kasvit, marjat ja vähähiilihydraattiset juurekset yhdessä mainitsemienne rasvojen kanssa kuitenkin ovat dietin perusta. Noista vaivoista ja sairauksista teiltä jäi mainitsematta kakkostyypin diabetes, mihin ainakin minulla ja varmaan kaikilla vhh-diettiläisillä saavuttaa helposti lääkkeettömän sokeritasapainon hoidon. Luulisi siitä nyt ainakin yhteiskunnan hyötyvän alentuneina lääkekuluina. Näin maallikkona en sitten tiedä onko tällainen oikea tapa hoitaa kakkostyypin diabetesta ilman lääkkeitä vähentämällä hiilihydraatit riittävän alas. Kolestrolitasoon tämä dietti on vaikuttanut vain hdl-kolestrolin kohoamisena ja lisäksi närästysoireet ovat hävinneet. Vaikutusmekanismia siihen en tiedä. Mielestäni annatte turhan ankaran arvion ns ”pellinki-dietille” ja perusteetta leimaatte sen humpuukidiettien listalle.

    Liked by 1 henkilö

    • Dieettejä on paljon enkä lähtenyt blogissani kaikkia arvioimaan yksityiskohtaisesti. Kysymys on Pellkinki-dieetissä osittain myös siitä, miksi pitää olla dieetti nimeltä Pellinki. Vastaus on mielestäni se, että jokainen itseoppinut guru haluaa oman taikadieetin. On ilmeisesti ollut liian vähän raflaavaa taikka markkinoinnin kannalta vähemmän hyvä,että dieetin olisi vain kutsunut vhh-dieetiksi.

      Tykkää

      • Olen myös miettinyt mainittua Pellinki-dieettiä, koska eräs tuttavani on saanut sillä ja ko. lääkärin opastuksella MS-tautinsa todella hyvään jamaan (hoitavan lääkärin yhteistyöllä ja luvalla). Olen siitä hänen puolestaan äärimmäisen iloinen, koska aiemmin huonosti kepin kanssa liikkuva, paljon erilaisista oireista kärsinyt henkilö jaksaa nyt kävellä pitkiäkin matkoja ja reissaa pitkin maailmaa. Muutenkin sairauden oireet käsittääkseni helpottuneet nimenomaan ruokavalion täysmuutoksen myötä. Olen kuullut, että myös monella muulla myös hyviä kokemuksia, ja sekä mitattava terveys että hyvinvointi parantuneet. Monet ehkä kaipaavat selkeää auktoriteettia, ja vasta vahva johtohahmo saa noudattamaan esim terveellisempiä elintapoja.

        Se, mistä en hirveästi itse ko. ilmiössä kuitenkaan pidä, on outo salamyhkäisyys, todella suuret klubimaksut, suljettu keskusteluyhteisö ym, suorastaan henkilökultti, ja nimenomaan se, että tuossa olisi kyse jostain ihan uudesta ja erilaisesta asiasta. Lisäksi viime vuosien Pellinki-dieetin kehittelijän julkiset kirjoitukset ja kannanotot mm. salaliittoteorioista ovat olleet sellaisia, että vähän ehkä huolestuneenakin olen niitä seurannut. Kun olen kritisoinut nimenomaan tätä aspektia ja päivitellyt joitain ulostuloja, on tämä mainittu MS-tautia sairastava ystäväni esim suivaantunut kovasti ja nyt emme olekaan kovinkaan paljon tekemisissä. En keksi muuta syytä kuin se, että olen (mielestäni ihan asiasta) kritisoinut gurua.

        Eli tästä näkökulmasta ei tuo kenties ihan ongelmaton kokonaisuus ole, vaikka tiedän, että yksittäisten ihmisten kokemukset ovat olleet hyviä, näitä ”ihmeparantumis”tapauksia on todella paljon, eli saadut ohjeet varmasti tepsivät monelle parantaen esim. kolesteroliarvoja, mikä on hienoa. Tapio Tuomistonkin mainitsemien yhteiskunnallisten kustannusten kannalta toki jokainen positiivinen terveyskäänne on plussaa, mutta hieman varauksella itse tuohon koko kuvioon suhtaudun nimenomaan tällaisesta dieettinäkökulmasta. Se, mitä ko. dieetistä tiedän, niin itselleni vaikuttaa ihan normaalilta terveelliseltä perusruokavaliolta, tosin omat ruokatottumukseni ovat kyllä ns keskivertokansalaista paremmalla tolalla.

        Tykkää

      • Niin, ehkäpä tällä tunnetulla vhh-gurullakin ja siihen liittyvällä ”Pellinki-dietti” ruokavaliolla on ollut hieman pilke silmäkulmassa ja pientä ironiaa vastineena ns virallisten tahojen hyväksymälle ”itämeri-ruokavaliolle”. Tuo Pellinkihän on saari itämeressä.

        Liked by 1 henkilö

      • En saanut vastattua suoraan Tapio Tuomiston viestiin, mutta voi olla hyvin, että on tuo selitys nimelle. Olen itse ajatellut, että tulisi heidän asuinpaikastaan/mökkipaikastaan, koska muistelen, että oli joku sidonnaisuus Pellinkiin, mutta voin muistaa väärin. Itseäni ei häiritse nimi sinänsä, vaan nimenomaan tuo dieetti-nimitys, ikäänkuin kyse olisi jostain ”ihmedieetistä”. Toki dieetti tarkoittaa ruokavaliota, mutta Suomessa ehkä enemmän vakiintunut kuvaamaan ”kuuria”. Lisäksi se, mitä tiedän sisällöstä, ei ole minusta mitenkään dieettimäinen kuuri mielessä.

        Tuo viranomaisia ja virallisia suosituksia koskeva asenne on omalla kohdallani yksi asia, joka tökkii ts. että pitää olla jotenkin hirveän auktoriteettivastainen, heitellä kaikenlaisia väitteitä ihmisten motiiveista ja sidonnaisuuksista ja lääketeollisuuden ja jonkun mystisen tahon tarkoitusperistä sairastuttaa kansa. Toisaalta jos joku kritisoi häntä, on väärässä, vaikka monethan pitävät häntäkin auktoriteettina eli kaipa asianmukaiset ajatukset ja väitteet kestä myös kriittistä tarkastelua? 🙂 Mutta tämä meni nyt vähän sivuraiteille.

        Mitä tulee tuohon ns. Itämeren ruokavalioon, niin se on sinänsä minusta ihan validi nimi, koska on erotuksena ja verrokkina yleisesti käytössä olevalle Välimeren ruokavaliolle. Itse syön enemmän välimerellisesti (esim. oliiviöljy vs rypsiöljy), mutta ihan hyviä elementtejä on Itämeren ruokavaliossakin, erityisesti sen takia, että osoitetaan, että täältäkin löytyy ihan terveellistä syötävää – kaikkea ei tarvitse lennättää ulkomailta tai syödä ”etelämaalaisittain”. Ekologisempaa ja usein edullisempaa.

        Tiedostan virallisiin väestösuosituksiin liittyvät ongelmat yksilötasolla, mutta ne ovatkin väestötason suosituksia ja perustuvat tutkimusnäyttöön. Esim Valtion ravitsemusneuvottelukunta ei voi suositella sellaisia asioita, joista yksilöillä on hyviä kokemuksia, mutta joiden takana ei ole tutkimusnäyttöä, koska jollekin muulle ne voivat tehdä suurta haittaa.

        Itse jään kiinnostuneena seuraamaan, miten jatkossa käy, kun ravitsemusneuvottelukunnan lisäksi on perustettu Ruokapolitiikan neuvottelukunta ja VRN:n kokoonpanoakin on muutettu. Itselleni on vielä vähän hämärän peitossa eri neuvottelukuntien roolit ja tehtävät, mutta eiköhän se pian selviä. 🙂

        Tykkää

      • Knuuti ei ole ajan tasalla, Pellinki-dieetti on jo pitkään ollut Heikkilä-dieetti. Olen ollut ruokavaliolla kolmatta vuotta ja entiseen en palaa. Olen saanut virkeyden takaisin,aamutuhjuisuus on mennyttä, päiväunia ei tarvitse ja se on 65-vuotiaalle hyvin. Paino putosi 8 kiloa ja on ihannelukemissa 162/62 ja pysyy siinä ilman sen kummempia säänöstelyjä. Ja kilot on siellä missä pitääkin, ei vyötäröllä.
        Kermaa saa laittaa kahviin ja syödä mansikoita kermavaahdolla ilman omantunnon kolkutusta. Ja munia paistaa voissa.Voisin kuvata jokaisen ruokalautaseni, niin värikäs se on. Mitään lääkkeitä en tarvitse.

        Tykkää

      • Hyvä sinulle, jos voit hyvin. Siitä ei voi kuitenkaan vetää johtopäätöksiä muiden syömiseen. Pääsääntöisesti ihmiset ennen minkään dieetin aloittamista ovat syöneet tosi huonosti ja useimpien dieettien aloittaminen voi vointia parantaa. Siitä ei voi kuitenkaan vetää johtopäätöstä, että tavanomaiset ruokavaliosuositukset olisivat huonompia sillä niiden mukaan ei näitä muotidieettejä aloittaneet ole syöneet.

        Tietenkin Pellinki-dieetti on sama kuin Heikkilä dieetti, kun hän on sen ”keksinyt” muokkaamalla vähähiilihydraattisesta dieetistä omansa kuten kaikki itsensä Guruksi nostaneet.

        Tykkää

  7. ”Ehkä on liian yksinkertaista ajatella, että vähentämällä herkkujen syöntiä ja liikkumalla hieman lisää tilanne korjaantuisi itsestään. Tilanteen korjaamiseen tarvitaan yleensä muotidieetti.”

    Juhani, en ehkä aloita kommentointiani sinun mielestäsi kovin kohteliaasti, mutta katson olevani rehellinen kun totean: Tyypillinen ylimielinen asenne ikänsä hoikkana olleelta ihmiseltä, joka ei ymmärrä lihomisesta ja laihtumisesta tuon taivaallista. Saatikka, että omaisi siitä omakohtaista kokemusta. Olit sitten titteleinesi miten ansioitunut hyvänsä.

    Jos vaivaudut esimerkiksi tutkimaan lihavien lasten ravitsemusta niin löydät faktaa, että he syövät karkkia vähemmän kuin hoikat ikätoverinsa. No tietysti, kun tuo yllä oleva ohje annetaan kaikista neuvoloista, kouluterveydenhuollosta jne. Eipä kuitenkaan toimi. Ohje on väärin, jos kerran herkkuja on vähän. Oikein olisi katsoa kuinka lapsi tällä hetkellä syö. Mitä tyypillisimmin siellä on: muroa, mehua,kiisseliä, perunaa, makaroonia, riisiä….. Kertotaulun osaava ymmärtää, että ylivoimainen enemmistö energiasta tulee hiilarista, josta voi helposti vähentää. Em. ruoka-aineita voi ainakin osittain korvata esim.: vihanneksia, juureksia, marjoja, kalaa, äyriäisiä, pähkinöitä, palkokasveja ja myös kananmunaa. Tavan leivän sijaan voi suosia näkkäriä ja hapankorppua. Rasvaa ei tarvitse niin neuroottisesti pelätä kuin näiden lasten kohdalla yleensä pelätään.

    ”Dieetin valinta varmaan myös kertoo ihmisen trendikkyydestä. Pari vuotta sitten kaikki karppasivat mutta kuka enää tänään kehtaisi tunnustaa olevansa tämän vanhanaikaisen dieetin toteuttaja? ”

    Minä. On todellakin päässyt tulemaan kiloja. Hyvien hiilaritietoisten aterioiden sekaan on tullut mässättyä joskus leipää, karkkia ja juotua viinaa. Kiloja on kuitenkin yli 10 kg vähemmän kuin lääkäreiden väärillä: Vähennä rasvaa, syö leipää ohjeilla.

    ”Dieetin kerrotaan auttavan korkeaan verenpaineeseen ja veren rasva-arvoihin, masennukseen, uniapneaan, kuorsaukseen, ihottumiin ja tulehduksiin. Pelkästään noiden parantuvien sairauksien sekalainen lista on tunnusmerkillistä perusteettomalle terveysväittämälle.”

    Itse aikoinaan perustin hiilareiden vähentämisen kertotauluun. Siitä saa helposti liikaa energiaa. En minä tuolloin edes tiennyt mitä sana karppaus tarkoittaa. Minulla muuten vähemmät hiilarit nostivat HDL:ää, alensivat LDL:ää ja kok. kolesterolia. Myös esim. paha närästys loppui kuin seinään. Sitä tutkittiin aikoinaan lääkärissä. Kertoivat, että vika oli geeneissä. Eipä ollut.

    ”Mitään tutkimuksia tämän dieetin terveysvaikutuksista ei ole esitetty.”

    Vähähiilihydraattisen ruokavalion on todettu monessakin tutkimuksessa parantavan veren rasva-arvoja.

    Jep. Pellinki-dieetille, nimelle ei ole minunkaan mielestä hyviä perusteluita.

    Tervetuloa Blogimaailmaan Juhani.

    Sami Uusitalo
    Dipl. ins. Espoo

    Tykkää

    • Halusit ymmärää alkukevennyksen väärin mutta onhan sinulla tietenkin oikeus. Alun johdanto oli osoitettu nimeomaan näiden naistenlehtien loputtomille ihmedieeteille, ei oikeastaan ylipainosille lapsille taikka vaikeasta ylipainosta kärsiville. En tunnista tuollaista ylimielisyyttä itsessäni. Tutkimusta tehdessä tulee väkisinkin nöyräksi kun tajuaa asioiden monimutkaisuuden.

      Olen samaa mieltä siitä, että turhista hiilihydraateista saa helposti suuret energiamäärät ja niiden vähentäminen on hyödyllistä.

      Väität, että lääkärit ohjeistaisivat ”vähennä rasvaa, syö leipää”. Tämä ei mielestäni pidä paikkaansa, ainakaan mitkään suositukset eivät tätä tue. Uusimmassa ravintosuosituksesta et löydä tukea väitteellesi.

      VHH-dieetti on varmaan ihan ok kunhan pysyy kohtuudessa, tosin karppauksen pitkäaikaistuloset eivät näytä tukevan sitä, että se olisi parempi dieetti painon pudotukseen. Mutta joillekin VHH varmaan sopii ja jos se auttaa, on ihan ok, kunhan ei lähde liikaa läträämään pekonilla, voilla ja punaisella lihalla.

      Tykkää

      • ”Väität, että lääkärit ohjeistaisivat ”vähennä rasvaa, syö leipää”. Tämä ei mielestäni pidä paikkaansa, ainakaan mitkään suositukset eivät tätä tue. ”

        Väitätkö sinä Juhani tosissaan, ettei lihaville ole tuputettu täysjyväleipää ja laihaa margariinia? Sitä on vuosikemmenet tuputettu koko kansalle ja erityisesti lihaville. Näin ne sanoi minullekin aina vastaanotolla. Luopa nyt pikainen vilkaisu tähän iäkkäämmän kollegasi pari vuotta vanhaan ”suositusten mukaiseen pyramidiin”.

        http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00077

        Ruokavalion perustan muodostavat peruna, leipä, PULLA, puuro, mysli, pasta, riisi.

        Etta näin. Ruokavalion perustaan kuuluu PULLA, mutta eivät kala ja vihannekset. Pähkinöitä ja siemeniä pyramidissa ei ole lainkaan!

        Tätä ei todellakaan tutkimukset tue, kuten sanoitkin. Kun nyt tiedät tämän niin valista tuota vanhempaa kolleegaasi. VRN:n uusi pyramidi on lihavuusepidemiaa ajatellen miljoona kertaa parempi.

        Hauskaa, että sinulla on huumorintajua. Mutta tuon aloituksesi viestin ” olet läski, koska syöt herkkuja ” lukee samoin kuin minä moni muukin. Esimerkiksi joku 12v. poika joka yrittää epätoivoisesti uimalla pudottaa painoaan. Vika ei ole lapsessa. Hän tekee niin kuin sanotaan: liikuu ja joka aterialla on viljaa eikä missään rasvaa. Sitten kun hän käy terkkarilla ja koulun lääkärillä tulee ohjeeksi viljaa ja makeita hedelmiä ja lisää liikuntaa. Varmistetaan lihasten hajoaminen ja ikuinen lihomiskierre.

        Miltä tällaisesta lapsesta tuntuu kun koulutetut huippuasiantuntijat ilveilevät hänelle sosiaalisessa mediassa? Ehkä kannattaisi mainita kenelle ilveilee, lihaville lapsille vai naistenlehdille.

        Syy em. esimerkkini lapsen lihavuuteen ei ole lapsessa vaan väärissä ohjeissa. Näin on myös koko lihavuusepidemian kohdalla.

        Hyvä jos pidät hh:n vähentämistä vaihtoehtona. Mäkin olen samaa mieltä, että monet dieettien nimet ovat turhaa viisastelua, kuten Pellinki. Toisaalta koululaäketiede voisi määritellä tarkemmin mitä karppaus, vähähiilihydraattinen dieetti yms. tarkoittaa energiaravintoaineiden saannin suhteen. Moni lihava saa hh:ta 400g päivässä. Sen pudottaminen 200g:an muuttaa tilannetta oleellisesti, mutta tuo ei taida olla vielä karppausta?

        Sami Uusitalo
        Dipl. ins. Espoo

        Liked by 1 henkilö

      • Onko jossakin jo löytynyt näyttöä pekonin, voin ja punaisen lihan haitoista? Viimeisen vuosikymmenen ainana tehdyissä tutkimuksissa etenkin voista löytyy vain etuja. Lihapuolella myös, poislukien jalosteiden lisäaineet runsaassa käytössä, mutta sehän ei olekaan lihan syy, eikä pekonin.

        Tykkää

      • Sinun kannattaisi tutustua oheiseen kirjoitukseen ja siellä esiteltyyn taulukkoon ”Table 6” Siinä on lueteltu tutkimusmassan painottumista hyötyjen, neutraalien ja haittojen osalta eri meta-analyysien ja systemaattisten katsauksien osalta. Kyllä siitä helposti havitsee tietyt trendit. Kyllä punainen liha on pääsääntöisesti ollut haitallista eikä se kyllä johdu lisäaineista. En halua lähteä tuohon voi-keskusteluun, kun en ole ravintotutkija mutta yhden ehdotuksen heittäisin. Kannattaisiko pohtia tarkemmin mitä tuo termi ”itsenäinen riskitekijä” oikein tarkoittaa. Vaikka tyydyttyneet rasvat (erityisesti maitorasva) ei olisi itsenäinen riskitekijä, sen vaihtamisesta kasvirasvoihin on kyllä varsin selkeä näyttö. Eikö ole saivartelua koko ajan vain korostaa tuota termiä ”itsenäinen riskitekijä”. Sehän on vain tilastollinen suure ja kertoo että tukimuksissa se ei ole tullut esiin itsenäisenä kun voima ei ole riittänyt.

        http://www.pronutritionist.net/6-syyta-miksi-ravitsemuskeskustelu-velloo-ristiriitaisena/

        Tykkää

  8. Laitetaan yhtenä pienenä esimerkkinä mukaan hampaiden reikiintyminen, puhutaan happohyökkäyksestä hampaiden reikiintymistä edistävänä ja ruokailun jälkeistä happohyökkäystä pyritään ehkäisemään eri keinoin jotta suun/syljen pH nousisi. Jokaisessa terveessä/ehyessä hampassa on valtimo ja laskimo mutta tarkasti säädelty veren pH ei tässä esimerkissä toimi/ei tomisi järkevänä argumenttina. Joissain hammastahnoissa käytetään myös natrium bikarbonaattia yhtenä vaikuttavista aineista.

    Tykkää

    • Jussupussi, aika kaukaa haet nyt linkkiä. Dieetti ja hetkellinen happohyökkäys hampaissa eivät oikeasti liity toisiinsa. Jos tätä haluaisi tutkia, pitäisi tutkija pH-dieetin vaikutusta hampaiden reikiintymiseen kahdessa satunnaistetussa ryhmässä.

      Tykkää

  9. Mehän rakastamme meta-analyysejä.

    ”The effect of supplementation with alkaline potassium salts on bone metabolism: a meta-analysis.

    Abstract
    The role of acid-base metabolism in bone health is controversial. In this meta-analysis, potassium bicarbonate and potassium citrate lowered urinary calcium and acid excretion and reduced the excretion of the bone resorption marker NTX. These salts may thus be beneficial to bone health by conserving bone mineral.”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25572045

    Kaikkien kannattaa pohtia myös tätä:

    “It is impossible for a man to learn what he thinks he already knows.”
    ― Epictetus

    Tykkää

  10. Muuten varsin loistava bloggaus, mutta kirjoittaja sekoittaa nyt puurot ja vellit varsin huolella.

    Silloin kun naistenlehdissä puhutaan muotidieteistä, ovat ne ehdottomasti maksimissaan 2 viikkoa kestäviä. Ei muoti säily sen kauempaa tuoreena. Lentoemodietti on loistava esimerkki juuri siitä ”paniikkiratkaisusta” jolla pari päivää ennen iltapukujuhlia yritetään karistaa vuosien turvotusta kehosta.

    Kun taas puhutaan vhh-ruokavaliosta, ei se ole enää dietti sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan samaan tapaan ruokavalio kuin esimerkiksi maitovammaiselle suositellaan laktoositonta ruokavaliota. Ei laktoosi-intoleranssista kärsivällekään sanota että,”olet nyt pari viikkoa ilman maitoa” vaan kyllä se pääsääntöisesti tarkoittaa kokonaisvaltaista muutosta elämäntapoihin. Itse kuulun siihen joukkoon jolle höttöhiilarit eivät sovi ja pyrin näinollen vähähiilihydraattiseen, yksinkertaisesti koska olen jo vuosia huomannut voivani sillä tavoin paremmin. Elän nykyään ilman migreeneitä, ilman vatsaoireita, toisin kuin noudattaessani arvauskeskuslääkärin suositusta kuudesta leipäpalasta päivässä, että saan riittävästi kuituja. Kyllä minun suolistolleni paremmat kuidut tulevat vihreistä kasviksista ja vihanneksista kuin valkaistujen viljojen kautta.

    On sinänsä jälleen mielenkiintoista löytää jälleen yksi lääketieteen edustaja joka lobbaa viljojen ja sokereiden etuja ruokavaliossamme. Kuten moni muu jo aiemmin kommentoi, Luulisi yhteiskunnalle olevan parempi jos ihmiset olisivat terveitä, energisia ja hyvinvoivia ilman että heitä tarvitsee lääkitä milloin insuliinilla, milloin verenpainelääkityksellä ja masennuslääkkeillä. Silti, kerta toisensa jälkeen tuomitaan nämä ruokavaliot (kuten pellinki) jossa suositellaan syömään puhtaita kotimaisia terveellisiä raaka-aineita ja jättämään ne geenimanipuloidut ja teollisesti valkaistut höttöhiilarit ja sokerit sinne kauppojen hyllyyn.

    Tykkää

  11. Pääosin hyvä artikkeli. Muutamaan seikka kiinnitti kuitenkin huomioni. Paleo- dieetistä. Ensimmäinen: ”Emmehän me oikeasti voi tietää mitä he söivät.” Käsittääkseni kivikauden tapahtumia on mahdollista tutkia ja tehdä sillä perusteellä johtopäätöksiä ravinnosta. Melkoinen epäluottamuslause asiaa tutkiville tahoille. Oliko nyt antropologia tämä tieteen haara?

    Toinen: ”Tuohon aikaan odotettu elinikä oli lyhyempi kuin tämänhetkinen oma biologinen ikäni.” Ai että odotettu elinikä oli lyhyempi kuin tänä päivänä, eipä olisi uskonut? Voisiko tähän vaikuttaa aika moni muukin asia? Tämä on todella onneton argumentti ja olen pettynyt tällaiseen iltalehtimäiseen perusteluun, etenkin kun olen seurannut artikkeleitasi mielenkiinnolla ja ”fanina”.

    Kolmas: ”evoluutio on nopeampi kuin Paleo-kannattajat uskovat.” Lukiobiologian pohjalta sanoisin, ettei merkittävää evoluutiota esim. ruuansulatusjärjestelmässä tapahdu muutamassa tuhannessa vuodessa, vaan kyse on siedättymisestä ja sopeutumisesta. Tässä voin olla väärässä.

    Muutamana irtoheittona voisin lisätä väitteeseen, että väestö alkoi kasvaa maanviljelyksen myötä, niin tosiasiassa ihmiset alkoivat kutistua ravinneköyhän viljan takia. (Tiedän, että tarkoitit väestön lukumäärää 🙂 ) Toisena irtoheittona vielä, että suhteellisen yleinen keliakia on osoitus siitä, etteivät ihan kaikki ihmiset ole sopeutuneet viljoihin.

    Tykkää

    • Hyviä kommentteja. Vastaan lyhyesti.
      Tämä lause, että emme voi tietää mitä kivikauden ihmiset söivät ei ole minun keksimäni. Sen ovat todenneet myös juuri nuo ihmiset, joita epäilet blogini aliarvioivan. Selvää lienee, että kivikaudella ihmiset elivät erilaisissa oloissa eri alueilla ja että ruoasta oli pula. Paleo dieetti on vain pyrkinyt tekemään totuuden ja dieetin yhdestä mielikuvituksen tuottamasta vaihtoehdosta.

      Elinikäasiasta. Olen pahoillani, jos olen tuottanut pettymyksen tuolla lausellani. On ilman muuta selvää, että elinikään on lukuisia muita syitäkin kuin ravinto. Koska kyseessä on blogi, eikä tieteellinen artikkeli, ei kaikkia yksityiskohtia millään voi tuoda esille. Toki, jos kirjoittaisi artikkelin pelkästään Paleo-dieetistä, silloin tulkinta olisi monipuolisempi. Tämä kirjoitus oli enemmän yleiskirjoitus dieeteistä.

      Evoluution nopeuden suhteen ehkä kannattaisi tutustua uusimpaan tietoon enemmän. Se on huomattavasti nopeampaa kuin mitä olettaisi pelkän DNA:n muuttumisen pohjalta. Tämä johtuu siitä, että geenien säätely on huomattavasti ripeämpi tapahtuma ja sitä kutsutaan epigeneesiksi. Meillä on lukuisia esimerkkejä siitä miten olemme sopeutuneet ympäristöömme. Myös tuo laktaasiaktiivisuuden nopea valikoituminen pohjoisille alueille, kertoo siitä, että myös valintapaine voi olla todella tehokas prosessi geneettiselle valikoitumiselle. Todennäköisesti ihmiset, jotka pystyivät hyödyntämään maitoa paremmin, menestyivät pohjoisessa paremmin.

      Ihmisen fyysinen koko on monenlaisen valintapaineen alainen kuten esim aivojen koko. Kyse ei liene ravinneköyhyydestä pelkästään vaan myös siitä mitä etua suuresta koosta on eri aikoina ollut.

      Keliakia ei mielestäni käy tässä osuvaksi esimerkiksi tukemaan tuota Paleo-dieettiä. Keliakia on tauti, jossa viljatuotteiden sisältämä gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Suomessa keliakiaa on noin 2 prosentilla väestöstä. Perinnöllisesti alttiilla henkilöillä gluteeni vaurioittaa (immunologisen reaktion kautt)a, suolen limakalvon soluja. Siis 98 väestöstä gluteenistä ei ole mitään haittaa. Eikö tämän voisi tulkita toisinpäinkin? Ihminen on yllättävän hyvin sopeutunut gluteeniin sillä 98% pystyy hyödyntämään sitä ilman ongelmia. Verrattuna maitoon, suomalaisista 18% saa haittoja laktoosista. Tämän perusteella olemme huonommin sopeutuneita maitoon kuin gluteeniin.

      Tykkää

      • Olen aivan varma että Suomessa on paljon piilokeliaakikkoja tai vilja-allergisia ihmisiä jotka eivät tiedä sairastavansa niitä.Maallikkona olen jo kaksi ”passittanut” keliakiakokeeseen pelkästään kalpean ihonvärin vuoksi. Molemmilla oli keliakia ja olivat kiitollisia ”lähetteestäni”. Toinen siirtyi vielä Heikkilän ruokavaliolle ja mielestäni hän nuortui vuosia ja aivan hehkuu. Monet sairauslomat ovat taaksejäänyttä elämää.

        Tykkää

      • Olet aivan oikeassa, että kaikki keliaakikot eivät ole varmaankaan diagnoosia saaneet. Ilman muuta keliaakikoiden tulee ehdottomasti siirtyä gluteenittomaan ruokavalioon. Sen perusteella ei kuitenkaan voi päätellä, että laajemmin pitäisi alkaa gluteenia taikka viljoja välttämään. Keliakia ei myöskään millään tavalla liity Heikkilän ruokavalioon. Jos nämä ajatukset lihan, kokojyväviljojen ym ruokaryhmien eduista ja haitoista kiinnostaa, kannattaisi lukea blogikirjoitukseni lopussa linkin takana oleva laaja katsaus aiheesta. Tutkitun tiedon perusteella ei voi suositella lisäämään punaista lihaa ja välttämään kokojuväviljaa.

        Tykkää

  12. Et näköjään jostakin syystä julkaissut kommenttiani, jonka taannoin laitoin hiilihydraattien vähentämisestä.

    Tykkää

      • Satuin käymään nyt sivuillasi ja huomasin vastauksesi toteamukseeni.
        Alla olevaa tekstiä et julkaissut. Laitoin tämän Blogiisi pian kirjoituksesi jälkeen. Mielestäni kirjoitukseni ei ole asiaton, vaan vastine sinun kirjoitukseesi.
        Kasper

        ”Pari vuotta sitten kaikki karppasivat mutta kuka enää tänään kehtaisi tunnustaa olevansa tämän vanhanaikaisen dieetin toteuttaja? Pellinki-dieetti on esimerkki ilmiöstä, jossa jokaisen itseoppineen ravintogurun tulee nimetä oma dieetti. Se muistuttaa tavanomaista vähähiilihydraattista dieettiä mutta on höystetty kotimaisilla ruoka-aineilla. Karppaukselle tyypillisesti siinä tulisi syödä runsaasti voita, oliiviöljyä ja kookosrasvaa. Dieetin kerrotaan auttavan korkeaan verenpaineeseen ja veren rasva-arvoihin, masennukseen, uniapneaan, kuorsaukseen, ihottumiin ja tulehduksiin. Pelkästään noiden parantuvien sairauksien sekalainen lista on tunnusmerkillistä perusteettomalle terveysväittämälle. Mitään tutkimuksia tämän dieetin terveysvaikutuksista ei ole esitetty.”
        Kehtaan tunnustaa olevani karppaaja tai Pellinki-diettiläinen tai vhh-ruokavalioinen yms. Olen ollut sitä jo reilu kuusi vuotta. Tämä ei ole dieetti, vaan tapa syödä terveesti. Vaikutukset näkyvät mm. verenpaineessa (mittaukset osoittavat sen), veren rasva-arvoissa (trigly on pudonnut alle yhden ja hdl noussut mutta ldl laskenut). Verensokeri pysyy tasaisena n. 5 (mittaukset osoittavat sen). Omalla kohdallani närästys loppui, kun muutin ruokailutottumuksia, aftat hävisivät, vatsa voi hyvin, ei ole päänsärkyä, iho ei hilseile, olen pirteä, en ole ylipainoinen.
        juhani, ei kannata ”irvailla” asioilla, joista ei tiedä riittävästi.
        Tämä tapa syödä, ei välttämättä sovellu kaikille, eikä tuo välttämättä samoja vaikutuksia kaikille, mutta sopii minulle. En aio palata entiseen ns. viralliseen ruokavalioon, leivän puputtamiseen ja hiilareiden tankkaamiseen.
        Tämä tapa syödä, ei ole mikään rasvatankkaus, vaan monipuolisten ravintoaineiden hyötykäyttö.
        Ystävällisin terveisin eräs hyvinvoiva kulkija

        Tykkää

  13. Kuinka pitkäaikainen tämä kasvisrasvojen vaikutuksista saatu kokemus oikeasti on? Esim. paljon mainostetut rypsi- ja rapsiöljyt on vissiin ollut ravintokäytössä korkeintaan parikymmentä vuotta? (arvaus) Niiden viljely vaatii suuret määrät kasvimyrkkyjä, jotka ei varmasti ole terveyttä edistäviä. Lamppuöljynä sitä käyttivät kyllä kiinalaiset, vissiin jo 3000 vuotta sitten, mutta ei ravintona. On aika rohkeaa väittää näyttöjä niiden eduista kiistattomiksi, kun pitkäaikaisvaikutuksista ei ole tietoa. Eläin(=kovia)rasvoja me sen sijaan on syöty niin kauan, kun eläimiä on käytetty ravintona ja niitä on käytetty aina. Olihan tämä rasvattomuusbuumikin ”kiistatta terveellinen”, kunnes on todettu muutaman vuosikymmenen kuluttua musertavat haitat, mm. diabetes, muisti- ja sydänverisuonisairaudet, jotka nyttemmin on alkanut räjähtää käsiin Puskan ajan ikäluokissa.

    Tykkää

    • Asiaa ei tarvitse arvailla. Ei tarvitse myöskään viitata ikiaikaiseen ravintoon. On tehty tutkimuksia, jossa tyydyttyneitä eläinrasvoja on vaihdettu kasvirasvoihin. Tutkimukset osoittavat tämän olevan hyödyllistä. Se on totta, että vaihtamalla kovat rasvat huonolaatuisiin hiilihydraatteihin, ei hyötyä saada. Tämä viimeaikainen toteamus siitä, että kovat rasvat eivät ole itsenäinen riskitekijä tarkoittaa vain sen että se ei ole itsenäinen riskitekijä, ei sitä, että sen lisääminen olisi hyödyllistä. Näyttöä on päinvastoin siitä että vaihtamalla monityydyttymättömiin rasvoihin, saadaan hyötyä.
      Väitän, että vanhakaan virallinen suositeltu dieetti ei ole aiheuttanut noita sairauksia eikä uusi ole ainakaan sitä huonompi. Ihmiset vaan eivät noudata mitään asiallista ruokavaliota ja haitat tulevat siitä. Et voi lähteä siitä, että ongelmat syntyvät virallisen ruokavaliosuosituksen noudattamisesta, kun valtaosa väestöstä ei niitä noudata. Ongelmat ovat syntyneet siitä, että ihmiset syövät epäterveellisesti ja liikaa. Siitä on näyttöä, että tilanne ei korjaannu lisäämällä lihan syöntiä.

      Tykkää

      • Olihan se rasvattomuuskin aluksi kiistattomasti terveellinen, tuhansissa tutkimuksissa todettu, kuten Puska saarnasi. Kuitenkin muutaman vuosikymmenen jälkeen huomattiin ongelmat. Ongelmat aiheutui seikoista, joita ei näkynyt näissä tuhansissa tutkimuksissa. Voisikohan kasvisrasvoissakin piillä vastaava riski, vaikka jotkin arvot näyttäisi tutkimuksissa paremmalta? Varsinkin jos tutkimukset tehdään tarkoitushakuisesti. Muualla maailmassa tutkimukset kiistatta osoittavat, että nopeat hiilihydraatit, kuten viljat ja sokerit ovat se ongelmien perusta, eikä kovat rasvat ole riski. Meillä nopeat hiilarit edelleen kuuluvat ”terveelliseen” ruokavalioon. Eikä todellakaan ongelmat korjaannu, jos pelkästään lisätään lihan, tai kovien rasvojen määrää, eikä nopeita hiilareita karsita, pahenee vaan ja rajusti. Mutta herra paratkoon, siitä ei esim. Pellinkidieetissä ole kysymys. Kannattaisiko tutustua huolella koko Heikkilän ravintoideologiaan, eikä puhua pehmoisia. Ei Pellinkidieetissä syödä ylenmäärin voita ja pekonia, niin kuin väität, siinä korvataan vaan teollisesti manipuloidut, kaikenmaailma Keijut ja Benegolit aidoilla, luonnollisilla, ihmisen ruokavalioon ikiajat kuuluneilla ravintorasvoilla. Ja toinen pääpointti on nopeiden hiilihydraattien minimointi. Nopeista hh:sta pahimpia ovat sokerit, hedelmäsokerit ja viljat, joista mikään ei ole kuulunut kovinkaan pitkää aikaa ihmisen ruokavalioon. Osa ihmisistä niitä sietää, terveellisiä ne ei ole kenellekkään, joten miksi niitä pitäisi syödä, jos on terveellinen vaihtoehto, kasvikset, marjat, pähkinät jne? Tästä muualla maailmassa on paljon tieteellisesti tutkittua, manipuloimatonta tietoa. Meillä sen sijaan virallisissa ruokasuosituksissa tuputetaan jopa diabeetikoille jauhoja ja muita nopeita hiilareita ja insuliinikpiikki perään, kun ongelman voisi hoitaa vhh-ruokavaliolla. Edesvastuutonta! Minulla ”terveellinen” viljapainotteinen ruokavalio aikaansai sydänverisuonitukoksen 5 v sitten, joka korjattiin pallolaajennuksella. Sen jälkeen muutin ruokavalion Heikkilän oppien mukaiseksi ja elämänlaatu on päiväpäivältä parempi. Kaikki toimii, elämä hymyilee ja vireys on aivan eriluokkaa, kuin hiilaripitoisella ruokavaliolla. Ja meitä on tuhansia, jotka ollaan saatu apu em. ruokavaliolla mitä erikoisimpiin vaivoihin ja tauteihin, joille virallinen taho ei ole osannut tehdä mitään. Vaihtoehtona minullakin olisi ollut ns. virallinen vaihtoehto, statiineineen, Keijuineen ja muine mauttomine teollisuusmössöineen. Nyt saan nauttia ruuan aidoista aromeista ja vireästä ja viriilistä elämästä. Kerrohan vielä, kun siellä tiedemaailmassa vaikutat, miksi ei ”uskalleta” ottaa puolueettomasti tutkittavaksi, esim. parjattua Pellinkidieettiä, siinähän se tulisi sen ”vaarallisuus” ilmi ja terveysväittämät kumottua. Nyt kun tutkitaan esim. kovia rasvoja, aina tutkittavat syövät myös viljoja ja näin tulokset ovat aivan muuta, kuin vhh ruokavalion kokonaisuuden aikaansaamat tulokset.

        Tykkää

      • Vastineestasi tulee esiin, että kun tutkimustulokset eivät tue omia uskomuksia, niitä ei tarvitse huomioida. Sitten taas vaadit muita alkamaan tutkia jonkun keksimää dieettiä. Yleensä on niin, että jos joku keksii jotain niin näytön taakka on tuolla henkilöllä itsellään. Ei voida odottaa, että muiden pitää alkaa kumoamaan ja testaamaan kaikenlaisia dieettejä.
        Olet selvästi niin vakuuttunut omista kokemuksista ja Heikkilän paasauksesta, että luulen, että mikään tutkittu tieto ei saa ajattelemaan asiaa kriittisesti. Jos nyt kuitenkin haluaisit oikeasti perehtyä tutkittuun tietoon, voisit esim aluksi lukea Fardet et al Nutr Revews 2014 katsauksen eri ruoka-aineiden vaikutuksesta kroonisiin sairauksiin. Tutkittu tieto ei tue sinun väitteitäsi. Voin listätä sen dieettikirjoituksen liitteeksi, jos et muuten saa sitä auki.

        Tykkää

  14. Kyllä kait se on kuitenkin myös hyvin paljolti toisin päin, että tämä virallinen taho pyrkii kokoaikaisesti kumoamaan ja jopa pelottelemaan juurikin esim. Heikkilän ruokavaliota, TUTKIMATTA asiaa, niinkuin sinäkin näytät tekevän. Ja pitäisihän se tutkia, ennenkuin voidaan hutkia, vai kuinka? Kertaakaan en ole Heikkilän paasausta kuunnellut, mutta vakuuttunut olen ruokavalion toimivuudesta omalla kohdallani, kuten edellisessä vastauksessa kerroin, ihan itse oppineena kirjoista lukemalla. Ja paljon myös oikeasti tiutkittua tietoa lukemalla muualta maailmasta, kuin Itä-Suomen yliopistossa, tai Fogelholmin porukan tekemiä. Tutkitusta tiedosta viis, jos minä saan terveyden ja vireyden takaisin VHH:lla. Tuossa lisäksi eräs lainaus tutkitusta tiedosta, joka koskee kasviöljyjen ”terveellisyyttä”: ”Lisäksi diabeteksen esiaste kehittyi useammin niille lapsille, joiden äidit imetysaikana käyttivät paljon kasviöljyä (liikaa omega-6-rasvahappoja). Omega-6-rasvahapot liiallisina määrinä lisäävät elimistön tulehdusalttiutta ja tämä voi vaikuttaa esim. diabeteksen kehittymiseen. Muistathan, että ravinto säätelee geenien toimintaa – se on informaatiota soluille!” Eli mitä minä kirjoitinkaan kasviöljyjen pitkäaikaisvaikutuksista tuolla aiemmin?

    Tykkää

    • Lisäyksenä vielä, että saatuani sydänverisuonitukoksen, vaikka olin syönyt ihan normaalia, pääosin suositusten mukaista ruokaa, keijuineen ja kokojyväviljaleipineen, harrastanut liikuntaa niin vietävästi, käytin kyllä aikaa ja tarmoa tosi paljon ruokavalioni kriittiseen tarkasteluun. En vaan voinut käsittää, että terveellinen ruoka pitää prosessoida ja muokata hirveästi tehtaissa. (Benecolit, Keijut, jauhot, sokerit, jne) En uskonut, että luonto olisi tehnyt ihmisessä niin kardinaalimunauksen, että saman tahon kehittämät, luonnosta saatava ruoka-aineet eivät olisikaan ihmiselle terveellisiä ennen prosessointia. Ja sen jälkeen siirryin VHH ruokavalioon, joka perustuu kasviksiin, juureksiin, pähkinöihin marjoihin ja rasvat ovat kookosrasva, oliiviöljy ja kovat rasvat. Niillä olo on korjaantunut ja se riittää minulle. Minulla on mottona: Mahdollisimman terveenä hautaan. Ja 70 v:n iän lähestyessä, näyttäisi, että kriittinen ruokavalion tarkastelu ja sitä kautta sen muutos on auttanut mottoni toteutumisessa.

      Tykkää

    • Tutkimuksia on tehty tuhansia ja tutkimuskoosteitakin satoja. Se tuore katsausartikkeli on siellä blogikirjoitukseni lopussa linkkinä. Se on pitkä mutta luulen, että se avaisi myös sinun silmäsi, jos perehtyisit siihen. Laaja tutkimusnäyttö ei tue sitä, että lihaa syömällä ja kokojyväviljoja karttamalla sydäntaudit ja diabetes vähenisivät. Pikemminkin päinvastoin. Kukin saa tietysti noudattaa sitä dieettiä mitä haluaa ja kokee itselleen sopivaksi mutta sen perusteella ei voi antaa suosituksia muille taikka väestölle. Usko pois minulla ei ole mitään muuta syytä kuin näyttöön perustuva tieto väittää mitään. Mielestäni en ole missään vaiheesa pelotellut ketään, missä olet sellaista havainnut? Onglema usein vain tuntuu olevan se, että ihmiset vain hakevat tukea omille uskomuksilleen eivätkä suhtaudu asioihin riittävän kriittisesti ja kyseenalaista omia uskomuksiaan. Minunkin pitää oikein ponnistella joka päivä, että muistaisi katsoa asioita uusin silmin mahdollisimman usein eikä juuttuisi johonkin liikaa.

      Tykkää

  15. Minä vielä kerran totean sulle, että esim. Heikkilän ruokavalio on paljon, TOSI paljon muutakin kuin lihaa ja rasvaa. Kannattaisi tutustua. Minun mielestäni näissä virallisissa tutkimuksissa on ongelmana se, että tuloksia tarkastellaan tilastojen kautta ja kaikkihan me tiedetään, että on vale, emävale ja tilasto. On liikaa muuttujia ja mahdollisuuksia manipulointiin. Jos on tuhansia tutkimuksia, on varmaan kymmeniä tuhansia muuttujia ja oikean tuloksen seulominen lähenee jo lottoamista. Minun tutkimustulokseni perustuu oman kropan käyttäytymiseen viljojen tai muiden nopeiden hiiliareiden syönnin jälkeen verrattuna VHH ruokaan. Painoni on alentunut, vireyteni on kasvanut, verenpaineeni on laskenut, ja rasituksen sieto on hyvällä tolalla, vaikka liikuntaa en enää harrastakkaan niin intensiivisesti, kuin aiemmin. VHH ruoka (Heikkilän malli) on kokonaisuus, josta löytyy rasvat, tarvittava määrä hiilihydraatteja ja mikä tärkeintä, tarvittavat hivenaineet ja vitamiinit, joita prosessoiduista ruoka-aineista ei löydy. Heikkilä korostaa ruuan kokonaisuuksia, sen pitää sisältää kaikkea oikeassa suhteessa, vain viljojen epäterveeliisyys on tiedostettu. Otetaan esimerkkinä vaikkapa maito, joka on ns. raakana kaikki elämään tarvittavat aineosat sisältävä perusaine. Kun se kulkee meijerin kautta, näistä aineosista ei ole jälkeäkään, jopa rasva on pilkottu elimistölle vieraaseen hiukkaskokoon. Sitten siihen lisätään hippu D-vitamiinia ja markkinoidaan terveysvaikutteisena. Ja valitettavasti kaiken ruokateollisuuden pääpointtina on pitkä säilyvyys kaupan hyllyillä, ei terveysvaikutukset. Ironista. Mutta ilman sarvia ja hampaita, tutustuppas Heikkilän kirjoihin ruuasta ja terveydestä, ensimmäiset teokset on jo aika vanhoja, mutta mitään niiden väittämistä ei ole tarvinnut muuttaa, niin kuin on esim. viralliselle ravintosuosituksille pitänyt tehdä. Ne kun on aika pitkälle kompromisseja teollisuuden, kaupan ja tutkijoiden intresseistä. Minä lupaan tutustua siihen yhteenvetoon, jos laitat vielä sen linkin, kun se ei minulla avautunut.

    Tykkää

  16. Juhani

    Haluan tässä kiittää sinua vastauksistasi email-kirjeenvaihdossamme.
    Olet ensimmäinen asiantuntija Suomessa joka on uskaltautunut vastaamaan kyselyyni. Siitä täysi kunnia sinulle.

    Ystävällisin terveisin

    Veijo Puustinen, Linköping , Ruotsi

    Tykkää

Jätä kommentti